Ползата от интернет – за да достига доброто до повече хора

| от Лилия Огнянова |


В последните години активно се говори за това как новите технологии и в частност интернет и компютрите разделяли хората, отдалечавали ги един от друг, лишавали ги от връзката с реалния живот и т.н.

Честно казано, за мен това са абсолютни клишета, до голяма степен лишени от смисъл. Всеки ги бълва просто така и не си дава сметка как именно благодарение на световната онлайн мрежа хората са много по-свързани един с друг и добре информирани, отколкото когато и да било.

За пореден път се почувствах благодарна, че имам достъп до интернет, когато попаднах на част от шоуто на Елън Дедженеръс. Тя е една от най-популярните и влиятелни токшоу водещи в света след Опра, а основната ѝ цел е не само да разсмива хората, но и да ги приканва да бъдат по-добри един към друг. Затова и обича да дава положителни примери и да кани в шоуто си гости, които са направили нещо значително за общото благо.

Поредният ѝ такъв гост е 12-годишният Алекс, който е създал по своя лична идея и инициатива приложение, което да съдейства на хората с увреждания да се придвижват по-лесно.

В шоуто на Елън той споделя как веднъж е видял мъж в инвалидна количка, който не е могъл да си отвори сам врата. Затова Алекс е решил да разработи приложение, което да оказва различните места в околността, пригодени за трудноподвижни хора. Идеята му е постепенно то да се разрасне и самите потребители да могат да дават оценки и да споделя публично къде наистина може да се мине с инвалидна количка примерно, и къде не.

Нека припомня отново, че момчето е на 12 години и само е създало приложението! Следващата му стъпка е да създаде фонд за набиране на безвъзмездни средства, за да заработи приложението както трябва и да достигне, съответно помогне, на колкото се може повече хора.

Елън, която има добрия навик да помага редовно на различни каузи, осигури началния капитал, нужен на Ability App, като отделно сподели, че нейният екип, който разработва мобилните ѝ приложения като Heads Up (едно от най-успешните в своята категория за изминалата година) ще помогне на Алекс да създаде добре функциониращо и полезно приложение.

Когато изгледах клипа от шоуто, освен че останах дълбоко впечатлена, бях истински благодарна, че тази информация стига до мен. Да, действието се развива на друг континент, но няма по-вдъхновяващо, мотивиращо, че и успокояващо от това да знаеш, че има и такива хора – които се стремят да помагат на останалите, да съдействат както могат и да се стараят да направят света по-добро място.

Доброто трябва да се споделя, за да се увеличава. А благодарение именно на интернет и цялата компютърна и мобилна система всичко заедно можем да се постараем да си помагаме и подкрепяме, за да си улесним взаимно живота и да дадем едно по-добро бъдеще на следващите поколения.


Повече информация Виж всички