На лов за нов апартамент: Как да направим правилен избор

| от MamaMia |


Изборът на нов апартамент може да бъде труден и изискващ много време процес. Той обаче си заслужава, ако успеете да откриете търсеното мечтано местенце, а не да съжалявате и да се съмнявате в избора си едва няколко месеца след нанасянето. Ето няколко съвета, които могат да помогнат при търсенето на идеалния дом:

Определете си бюджет предварително

Първата стъпка при търсенето на нов апартамент е да определите колко можете да си позволите да платите. За да избегнете да харчите повече от това, което сте си поставили за цел, е важно да изготвите детайлен бюджет и да го следвате стриктно. Можете сами да прецените дали има обстоятелства, при които бихте го надхвърлили, и какво би обусловило едно такова решение от ваша страна. Обърнете внимание на всички разходи, свързани с покупката, включително таксите за трансфер на собственост и обработка на документи.

Определете си приоритетите

След като сте задали своя бюджет, е важно да решите какво е най-ключовото за вас в новия апартамент. Искате ли да има голям балкон или тераса, много слънце, спалнята да е голяма или да има отделни стаи за работа и хранене? Търсите ли определено изложение или комбинация от изложения? Изберете няколко от тези приоритети, които са най-важни за вас и търсете само апартаменти, които ги изпълняват.

Помислете за размера в перспектива

Изберете апартамент, който отговаря на вашите нужди. Ако имате семейство или планирате да имате деца, може да имате нужда от по-голямо жилище. Ако пък сте сам или с партньора си, по-малък апартамент може да бъде по-подходящ за вас. Така или иначе, дългосрочният избор на жилище изисква да обмислите такъв формат, който ще отговаря на нуждите ви и при промяната им във времето.

Разгледайте много обяви

За да намерите идеалния апартамент, трябва да разгледате много предложения, независимо дали работите с брокер, или търсите самостоятелно. Търсенето може да бъде досадно и уморително, но е важно да не се отказвате. Задайте критериите си в различни сайтове за имоти и следете внимателно всички нови обяви.

Обиколете районите

Преди да вземете решение за покупка на апартамент, е важно да обиколите районите, където има апартаменти, които Ви интересуват. Разходката ви ще Ви помогне да се запознаете с местните общности, да се информирате за инфраструктурата, наличните магазини, паркове, детски площадки, места за социален живот, паркоместа… и да установите дали това е мястото, където искате да живеете.

След като харесате конкретен апартамент…

Огледайте още веднъж местоположението му

Разгледайте местоположението на апартамента. То е важно, защото ще определя удобството на живота ви. Обърнете внимание на близостта до обществен транспорт, магазини, училища, болници и други обществени места, които може да използвате редовно.

Обърнете внимание на общите части в сградата

Проверете състоянието на сградата и общите части. Разгледайте входовете, асансьорите и стълбищата, за да видите дали са добре поддържани и безопасни. Обърнете внимание и на наличието на общи зони като дворове, паркинги и други.

Запознайте се в детайли със състоянието на апартамента

Проверете за евентуални повреди или неизправности, които трябва да бъдат отстранени. Това може да ви помогне да решите дали цената на имота е разумна. При нужда повикайте майстори, които да ви дадат професионално мнение за нуждата от ремонтни дейност след потенциална покупка.

Консултирайте се с професионалист

Ако не сте сигурни какъв апартамент да изберете, можете да се консултирате с професионални агенти за недвижими имоти. Те могат да ви насочат и да ви помогнат да видите някои скрити аспекти, които иначе може би бихте подминали. Не е нужно да работите с брокер, ако не искате. Можете и просто да се консултирате с експерт, за да ви посъветва, а не за съдейства със сключването на самата сделка.

Вижте още:

Парижки шик у дома: 12 свежи идеи за пролетен редизайн на малък апартамент