Какво крият тийнейджърите

| от Хрис Караиванова |


Думата „тийнейджър“ се е превърнала в нарицателно за младок, който пие, пуши, прави всякакви нелегални неща, и хич не се разбира с родителите си. Това, разбира се, невинаги е така, но все пак огромното количество хормони, променящи начина на мислене на индивидите в периода между „дете“ и „възрастен“, оказва своето влияние върху тяхното поведение по сравнително подобен начин. На първо място, в периода между 13 и 19, нашите млади отрочета започват да крият неща от нас. Защо го правят и кои са тези неща ще разгледаме по-надолу.

1. Домашни

Много малко тийнейджъри обичат да си пишат домашните. Ето защо, има голяма вероятност да не ви кажат за тях, за да могат да използват времето си за забавление.

2. Резултати от изпит

Така наречените пубертети не обичат да признават слаби резултати от изпитите пред родителите си. Те може да скрият резултатите, а може да скрият и факта, че изобщо са имали изпит. Някои дори стигат дотам, че да фалшифицират подписите на родителите си, ако са изисквани от учителите, а защо не и да имат втори бележник, който да ви показват в случай на кофти оценка.

3. Счупени неща

Ако вашият пълен с хормони разбойник повреди нещо в къщи, той почти сигурно няма да си признае. Такива ситуации почти винаги водят до мъмрене или наказание, затова детето ви предпочита да излъже, отколкото да понесе последствията. Ако не желаете да ви лъжат, може би трябва да не сте толкова строги.

4. Партита

Когато вашият тийнейджър иска да отиде на парти, той често не иска да поеме риска да не го пуснете. Затова много често се случва изобщо да не ви каже, а да си измисли някакво друго занимание, заради което трябва да не си е вкъщи по това време. Например, ако отрочето ви заяви, че ще спи в някой от връстниците си, за да учат заедно, знайте, че те ще обикалят дискотеките цяла нощ. Също толкова вероятно е да вдигнат домашен купон и след това отчаяно да опитат да прикрият следите с чистене. Ако пътувате често и оставяте тийнейджъра сам, бъдете наясно, че това се случва и във вашия дом. Колкото повече забранявате неща, толкова по-вероятно е това да се случи.

5. Промени във външния вид

Ако малкият пубер е решил да си направи татуировка, почти сигурно ще разберете за това постфактум. Същият е случаят с появата на пиърсинг или перманентен грим. Друг е въпросът защо тези услуги често се предлагат без скрупули на непълнолетни. Промените, в по-леката си форма и ако сте родители на момиче, включват преобличане с по-предизвикателни дрехи след излизане от вкъщи и по път за училище. Нанасянето на тежък грим в автобуса също не е неочаквано. При прибирането вкъщи всичко бива скрито чрез повторно преобличане и демакиаж. Да се чудиш как им се занимава толкова.

6. Тормоз от съученици

Много деца не казват на родителите си, когато някой батко ги тормози в училище. Има доста причини за това – може да са били заплашени с „ще мълчиш, или…“, а може и да ги е срам от това, че изобщо такова нещо се случва с тях.

7. Пушене

Естествено, това не може да го няма в списъка. Всички тийнейджъри крият това от родителите си, особено ако са добре осведомени за рисковете. Ако и вие пушите, все пак има някакъв шанс да ви го кажат, но не тръпнете от очакване.

8. Алкохол

Невъзможно да не присъства в нашата класация, количеството погълнат градус остава скрит в разказите на тийнейджърите. Всъщност, много от тях се напиват от една бира, изпита със сламка, поне в началото на алкохолната си кариера. По-късно за вас, а понякога и за тях, ще остане мистерия колко различни вида питиета са смесили.

9. Гаджетата

Най-честата причина вашият тийнейджър да крие гаджето си от вас е страхът от неодобрение. Също така, ако принципно не дискутирате такива неща, те може да ги имат за табу, или просто да ги е срам. Естествено, по-добре е да си говорите на тези теми, за да избегнете хилядите потенциални проблеми.

10. Бягане от училище

Дори и най-примерните тийнейджъри го правят. Дори и най-послушните от тях после не казват на родителите си. Просто защото не искат да понесат последствията от това, които с право биха били негативни за тях.

11. Секс

Малко са подрастващите, които биха разговаряли с родителите си на тази тема. Все пак, психолозите смятат, че колкото по-рано започнете да говорите с тях за секс, толкова по-малко вероятно е да го направят твърде рано.

12. Наркотици

Случва се, особено в наши дни. Това е една тема, за която никой тийнейджър не би признал на родителите си. Особено, ако не става въпрос за няколко дръпки трева, а за тежката артилерия. Няма какво да направите, освен да им предоставите достъп до информацията за вредността от различните видове наркотици и да се надявате да сте отгледали един разумен човек, който сам може да вземе правилно решение.

Е, каквото и да правите, вашето порастващо дете ще премине през някои турбулентни моменти. Важно е да запазите самообладание и добър баланс между готин и отговорен родител. Все пак, всички сме преминали през пубертета, знаем какво е и сега, от другата страна, остава да се забавляваме на техен гръб. На зелените кичури на дъщеря си, на свлечените до коляното дънки на синчето, на вечно прикованите в телефона погледи и абсурдния речник, богат на чуждици и напълно измислени думи.