Ако не се дразниш на тези неща, никакъв пешеходец не си!

| от Слави Искренов |


Дори и да си нервозен шофьор, понякога слизаш от автомобила и вече си пешеходец. А ако нямаш кола, тази работа с ходенето из града ти е позната до болка. Милиони неща, които ти пречат, дразнят те и те изприщват… Ето някои, да провериш да не би случайно да пропускаш повод да се намръщиш, докато на улицата:

Профучаващите автомобили, които все бързат за някъде, а в момента, в който крачето ти стъпи на пешеходната, нарочно забързват още повече.

Вървящите на гроздове по 3-4 женички под ръка, задръстващи цялата ширина на тротоара. Дърдорят си, гледат се в очите и не се пускат изпод ръце – ти явно трябва да ги прескочиш!

Скапаняците в автомобили, които нарочно минават през локвите, за да те олеят и да ти се смеят после.

Наточилите се мацки и пичове, които явно си мислят, че всички ги гледат ли, че са на сцена ли, кво ли! То не са гримове, то не са прически, дрешки, обувчици… Няма ли коя кола да мине през локва да ги петньоса малко!

Неподдържаните лузъри и смотанячки, които явно си мислят, че са си у дома и ти бъркат в очите с техните раздърпани анцузи, мазни коси, мръсни обувчици… Няма ли коя кола да мине през локва да ги изкъпе малко!

Неподдържаните корони на дърветата, дивите храсталаци, необузданите бурени, които ти се врат в очите, слабините и стъпалата – и се налага да слезеш от тротоара, да ходиш по пътното платно, а там – дрогирани пияници карат автомобили!

„Усмихнатите“ плочки на тротоарите, които ти мятат кал и вода, като ги настъпиш. Също и онези минувачи, които така ги нацелват, че калта и водата някак си се мятат пак по твоите крачоли и обувки.

Грозните билборди с малоумните реклами на тях, заради които не си гледаш в краката и настъпваш „усмихната“ плочка.

Усмихнатите минувачи! Виж ги, виж ги идиотите, какво са се захилили, тия не знаят ли къде живеят и колко е гадно всичко?!

Твърде мудните безделници, излезли в пиков час! Баба с бастунче, дядо с патерички, майка с количка, лелки с детска „верига“ от градината, човек с куче, куче с човек, куцащ човек и всякакви други паразити, които те бавят!

Мацка, госпожица, госпожа, бабичка не ти е благодарила (или поне кимнала), че си ѝ направил път като истински кавалер!

Мачо, културист, простак, гамен, който е решил, че си длъжен да му правиш път.

Велосипедните алеи, по които нарочно колоездачи и тротинеткаджии прехвърчат, за да те блъснат и после ти да си виновен!

Паркирали автомобили по тротоарите, заради които се налага да вървиш по пътното платно, където дрогирани пияници карат автомобили!

Говорещите на висок глас по телефона, сякаш си длъжен да им слушаш за сделките и купоните.

Отвратителният уличен шум, заради който, като говориш по телефона, трябва да крещиш, защото иначе не те чуват от другата страна.

Бездомни кучета, домашни кучета на твърде дълги поводи и без намордници, малки кученца в дамски чантички, кучета в пуловерчета, прически и панделки, кучета на снимки на билборди, зли кучета, безпричинно радостни кучета…

Фасовете, опаковките от вафли и всякакви други боклуци, посипани по тротоарите – що за измет трябва да са тия, дето не си хвърлят отпадъка в кошчето!

Препълнените кошчета, в които няма никакво място, за да си изхвърлиш фаса или опаковката от вафла като нормален гражданин.

Дрогиран пиян шофьор, който те псува! Не чуваш точно как те псува, но разчиташ езика на тялото. Е ти какво си виновен, че зеленото е толкова късо и трябва да преминеш на червено!

Овцете, които тръгват да пресичат на червено и те заблуждават, че е зелено и ти тръгваш заедно с тях!

Гняста от ауспусите, която ти трябва да дишаш!

Малоумниците, които се изкашлят или си издухват цигарения дим в лицето ти, точно като се разминавате!

Малоумниците, които ходят с маски на открито.

И всички и всичко останало по улиците, тротоарите и площадите!

Вижте още:

Ако не се дразниш на тези неща, значи не си истински шофьор!