А ти – истински достоен българин ли си?

| от Слави Искренов |


Хелоуин поотмина, Денят на народните будители – също. В тесния промеждутък до коледно-новогодишните настроения и приготвления е време за размисъл. Особено за българите, които ненавиждат първия споменат празник. Всички онези чисти души, които се кълнат, че, бидейки българи, те не празнуват чужди празници. Какви са тия Св. Валентин и Хелоуин, като си имаме Лазаровден и Баба Марта! Защо ще се кланяме на чуждото, като си имаме българско! Замислете се обаче, драги кълнящи се – защо да спирате дотук? Какви са тия половинчати работи?! Изберете винаги и само истински българското! Така де – или-или! Като сме българи, защо да приемем каквото и да е небългарско!

Настанал е моментът да помислите и да покажете как държите на клетвата си:

Ако не сте празнословци, изплюйте уискито (или там, каквото подобно сте си сипали – мастика, водка) в мивката, а още по-добре – в тоалетната. Дръжте си на думата и на българщината – само ракия и само вино от българска изба (в която няма чужди инвестиции). Най-добре – домашни. От български плодове. А при другата жажда – вода. Чиста, най-добре директно от извора или от кладенеца. Да сме сигурни, че е наша, българска. И никакви коли-моли и подобни безалкохолни. Заменяме с кефир и айран.

И както казваше чичото на Гошето от „Оркестър без име“ – „да ти пикам на музиката!“. Пѝкайте и вие, братя, на всяка прогнила чуждоземна музика, моля! Имаме си българска народна. Тя е космическа. Тя ни е напълно достатъчна и все някак ще си я нагодите за всеки повод. Ако сте истински българи, разбира се! И моля, без уговорки, че може и друга, стига да е на балканските братски народи – никаква српска, гръцка и турска. Тия народи са ни клали и мачкали, ние ще им се кланяме на музиката, аааа! Имаме си и Лили Иванова, дует Ритон, Силвия Кацарова, Нели Рангелова и останалите ни прими (ама без песните, дето са кавъри на чуждестранни!).

Ако държим на нашенското, а не се привеждаме под чепика на чуждото, „нема да им стъпиме“ нито в такситата, нито в градския, нито в който и да е личен автомобил, дето са вражеско производство. Камо ли самолети, влакове и други подли измишльотини. Ще си направим български коли и тогаз! А междувременно – ще си ползваме каруците, ездитните животни и краката. Чист въздух и здраве. И запазени чест и достойнство!

Мекици, погачи, баници, шопска салата, пататник, кебапчета и кюфтета, яйца по панагюрски, филия с лютеница и овче сирене, боб чорба, сармички, свинско със зеле – не ни ли стигат!?

Защо трябва да предаваме българщината и да тъпчем пици, гироси, макдоналдси, шоколади и палачинки. Да не би едно време Паисий и Аспарух (или дори баба ви) само суши, яйца по флорентински и еклери да са мухали? Ми не са. Ние ако сме им достойни наследници – имаме си достатъчно вкусна и богата национална кухня. Не ни ли стига? Що да посягаме към чуждото. Аман от лакомия!

По болници с произведена в чужбина апаратура няма да им лежиме, чуждестранни филми няма да си пускаме, на снимки на чуждоземни девойчета няма да им се ненаглеждаме, интернет и телефони няма да ни заробват, чуждите езици пепел им на езика, Хипократова клетва и Питагорова теорема не са ни притрябвали, небългарските породи домашни любимци гората да хващат, вносните дрехи и чаршафи с псувни да се късат, никакви чуждици словото ни да не мърсят!

Долу всичко чуждо, вън отечественоотстъпниците! Вън небългарите от родината, вън тия, които са се омесили с чуждоземци! България на чистите българи! ДНК тест за всеки, дето се нарича българин, да видим колко процента е българин и ако не е – вън!… Оффф, то пък ДНК тестовете не са български…

Вижте още:

Крадецът на българщина


Повече информация Виж всички