20+1: Стоенето до късно, загубата на приятели и болките в кръста, които съпътстват зрелостта

| от Кристина К. |


„Така и никой не ти каза, че животът ще бъде такъв: Работата ти е шега, разорен си, любовният ти живот се издирва, жив или мъртъв… Сякаш винаги си заседнал на втора предавка, и не е било твоят ден, твоят месец или дори твоята година… “

С порастването, да не кажа „остаряването“, песничката от сериала „Приятели“ придобива все повече релевантност – разбираш какво е искал да каже авторът по един болезнен начин. Усещаш точно къде се намира кръстът ти, попълваш данъчна декларация, и се чудиш между инвестиция в термо чорапогащи, с които да можеш да намалиш с едно деление парното у вас, или вечеря в нисък клас ресторант.

Никой не те подготвя за някои аспекти от зрелостта. И на моменти усещаш, че ти трябва по-възрастен възрастен, защото все още не усещаш себе си като такъв. Независимо какво казва личната карта. Ето някои от моментите на порасналия живот, с които рано или късно се сблъскваме, нищо че не сме били предупредени:

1. Липсата на цел. През целия най-младите години са ти заложени цели – да полагаш изпити и да учиш, а след това изведнъж си хвърлен в света и ти се казва да намериш своя собствен смисъл.

2. Можеш да стоиш до колкото късно си поискаш – просто не трябва да го правиш.

3. Чудиш се къде изчезнаха приятелите ти, а повечето през това време стоят и се чудят същото.

4. С друите възрастни често продължавате да имате емоционалната интелигентност на тийнейджъри, само че попаднали в ситуация за големи.

5. Някои неочаквани промени в тялото ти – например венците ти започват ясно (и ядно) да реагират на студено и на горещо.

6. 5 000 лева са огромна сума, която да дължиш, и нищожна сума, която да си спестил.

7. Хората, на които разчиташ, остаряват и започват да разчитат на тебе.

8. Времето за себе си се превръща в по-голям лукс от всички други планове.

9. Имаш възможност да правиш, каквото си поискаш, но си твърде уморен за повечето активности.

10. Тялото ти, домът ти и отношенията ти с хора изискват непрекъсната поддръжка, ако искаш да са здрави.

11. Усещането за безкрайна самота рядко те напуска, дори когато си с хора. Особено когато си с хора, в някои случаи.

12. Фактът, че всеки ден трябва да се погрижиш за това какво да ядеш. Абсолютно. Всеки. Ден.

13. Колкото повече живееш, толкова по-бързо ти се струва, че лети времето.

14. Работата е като училището – отново има клюки, интриги, клики, борба за надмощие, тормоз, подигравки.

15. Много е лесно да се почувстваш заклещен в лоша ситуация (работа, връзка и т.н.), само защото цената и усилията за излизане може да изглеждат плашещи. И понякога просто избираш да приемеш нещо, което изобщо не те устройва, за да не рискуваш обърнеш всичко с главата надолу.

16. Кухнята е мръсна. Независимо колко често я чистиш.

17. Непредвиден разход от 200 лева може да бутне целия ти месечен бюджет.

18. Трябва да откриеш какво те прави истински щастлив. Поне това чуваш от всички страни. Нямаш си и най-бегло понятие какво е в крайна сметка.

19. Няма кой друг освен тебе да поеме отговорност за постъпките ти.

20. Ако целите ти не се припокриват със средностатистическите цели, много хора ще се опитат да те убедят, че това е грешка, и че го казват за твое добро.

21. Има риск да се откажеш от потенциално най-хубавите отношения или възможности за развитие в живота си само защото предишния път, когато си опитал, си се опарил лошо.

Вижте още: 

Лексикон за пораснали