Ретроградният Марс навлиза обратно в Козирог: за какво да внимаваме?

| от Йосифа Архангелова |


2018 е белязана с няколко ретроградни периода: три на Меркурий, един на Марс и един на Венера. Този факт прави годината сложна за начала и по-подходяща за преглед, ревизия, повторение и доусъвършенстване на вече започнали проекти, отношения, идеи. (повече за това – в статията „Ретроградния Марс и съвместимостта в хороскопа“ в блога Astrobooth).

За Водолеите досега това беше период на ревизия на отношението към физическото тяло, здравето, имиджа и начина, по който изглеждат, работата им. Сега този период, макар и за кратко – от 13 до 27 август, ще се отнася за Козирога. И по-специално Коирозите ще прегледат, ревизират случилото се и започнало през периода 18 март – 16 май тази година. Веднъж направили това, Козирозите ще вземат окончателно решение за посоката и целта на действията си в споменатите области.

Силата и състезанието в отношенията и в работата при ретрограден Марс

retrogrademars_tezel_big
Снимка: NASA

Силата и агресията в този период на ретрограден Марс бяха силно „понижени“, „приглушени“, потиснати. Така е и с конкурентността и състезателността при ретрограден Марс. В такива периоди преосмисляме връзките си, не можем да инициираме и не е добре да започваме нови. Вместо да се скараме или да влезем в конфликт, изживяваме недоволството си като депресия и себеподценяване, съмнения в собствените сили. Това особено важи за Овена и Скорпиона. Работата също е обект на преоценка и преосмисляне. Добре е да се движим бавно, да не взимаме страна и да не решаваме по тези въпроси нищо, защото, след като отмине периодът, нещата ще ни изглеждат други.

Докато не възстановим истинската връзка с нашите желания и намерения, е по-добре да не започваме нищо важно. Най-вече, защото скоро ще се променят, когато преминем през този период на ретограден Марс.

Ретроградният Марс и отношенията

Докато Марс беше ретрограден във Водолей (от 27 юни до 12 август) най-много ни ядосваше това, че нещата не стават по нашия начин. Като типични Водолеи и ние бяхме инатливи и не се отказвахме от нашето – било то идея, мнение, решение. Нашите приятелства бяха обект на „пре-оценка“, „пре-осмисляне“ и „пре-глеждане“. Открихме не едно и две неща, в които бяхме „зациклили“ и които не бяха верни, не бяха това, което изглеждаха. Прогледнахме за някои черти на приятелите и приятелствата, които бяхме взели за даденост. Така се случи и с нашите идеали. Рухнаха ореолите на идеализираните взаимоотношения.

Периодът на ретроградния Марс е характерен и с пасивната агресивност – това е почти символично най-точното определение, особено за периода в тези два знака – Водолей и Козирог. В Козирог дори още повече ние искаме да получим на всяка цена това, което сме си поставили за цел. А сега това може да се окаже не каквото сме искали. След края на периода може да се разкрият черти и качества, за които не сме имали вярна и пълна преценка.

Гневът ще бъде лош съветник, ще сме готови да спорим и войнствено да отстояваме позициите си. По-добре да отстъпим и да изчакаме. Под повърхността са се натрупали проблеми, които сега се проявяват като гняв, агресия, конфликт, именно защото са били потиснати. Сега трябва да се насочим навътре, не навън, за да ги разберем. След това да действаме. Ще се върнем назад към предишна работа, проекти, структури в живота ни и кариерата. Веднъж обмислени и преценени по нов начин, ще се освободим от гнева и ще погледнем различно напред към променените си цели. (те, дори да са същите, ще са преосмислени поновому.)

Водолей и Козирог управляват освен всичко друго, и сферите на приятелствата, електрониката, мрежите и обществата, хуманитаризма, правителствата, кариерата, репутацията, структурите, правилата, бизнеса.

През периода на ретроградния Марс ще ни се наложи да преоценим тези сфери в живота ни (както вече се случи по много от тези теми и не е трудно да прочетем в новините: от акциите на големите социални мрежи до няколкото „военни“ икономически действия на някои държави).

Ще бъдем принудени от обстоятелствата. Важно е обаче да запомним, че не трябва ние да започваме конфликт или война в този период, защото ще загубим. Нашите фрустрации ще обхващат приятелствата, работата ни, житейските ни цели. Ще сме изпълнени с колебание, недоверие, страх и трудно ще придвижваме напред плановете си.

Най-добре е да си спомним миналото по тези теми и да го осмислим наново. Ще видим старите проблеми в нова светлина. Но и ще се гневим на стари страсти и конфликтни моменти. Там трябва да внимаваме. За връзките това може да е много деструктивно, защото Марс, дори ретрограден, ни подтиква да действаме. Не трябва да сме обсебени от тези ядове или недоволства, а да ги погледнем с други очи и да ги видим по нов начин. Да изчакаме да свърши периодът и тогава да действаме. Все пак ретроградният Марс ще сложи край на не една и две връзки, особено ако те са се крепили на идеалистични и неверни принципи, виждания или образи.

Здраве и енергия

Марс отговаря за физическата енергия, силата и сексуалното желание. През периода на ретрограден Марс ние чувстваме, че те са намалени, ограничени. Това особено засяга нервната система, костите, зъбите, ставите, колената и кожата през този период. Инцидентите са по-чести и могат да бъдат напълно внезапни. В секса ставаме по-малко директни и по-плахи. Силата на желанията, на гнева и на недоволствата ни е приглушена и можем да страдаме от потиснатост, страх, срам. Енергията ни е по-слаба и на пресекулки.

Най-вече трябва да избягваме започването на нови неща. (още повече че част от този период съвпада и с ретрограден Меркурий!) Ако трябва да навлезем в нещо ново – не е сега моментът. Но пък започнатото преди това можем да преглеждаме, преработваме, можем дори да се върнем към стари връзки, но с ясното съзнание, че след края на периода те ще приключат окончателно. Прегледът и ревизията ще ни отнемат доста усилия и енергия, в тях ще сме ефективни и резултатите ще ни послужат знапред.

Трудно ще виждаме истинските мотиви на другите. Ще се колебаем и премисляме действията си и ще сме по-нерешителни. Сексуалното влечение може и да е по-силно, но ще ни е по-трудно да го изразим външно и спонтанно, както обикновено.

След прегледа, който правим сега до 27 август в областите от живота, където тези процеси се проявяват за нас най-силно, ще имаме обновени цели и възгледи, оценки и планове.

Повече за връзките и индивидуални прогнози за всяка връзка можете да намерите на Astrobooth.com.