Пандемията е „женска работа“

| от MamaMia |


Наскоро една снимка обиколи социалните мрежи и предизвика фурор. Снимката e всъщност колаж с лидерите на най-успешните държави в борбата с коронавируса в света – Германия, Норвегия, Финландия, Дания, Исландия, Нова Зеландия и Тайван. Какво е общото между тях? Да, всички те са жени. Има ли изненадани?

Но не за премиери и президенти ще стане дума в този тест. А за хилядите жени, които неуморно се трудят в болници, онлайн класни стаи, шивашки предприятия, супермаркети или самостоятелно в името на другите. Това са жените на първа и на втора линия. Te заслужават да получат признанието, което им се полага.

Защото пандемията от COVID-19 предефинира понятието „женска работа“.

В САЩ вече се повдига въпросът за промяна на пазара на труда. 85% от доброволците, шиещи маски в първите дни на пандемията отвъд Атлантика, са жени. Мнозинството служители на фирмите, които в последствие преминаха към производство на защитни облекла и маски, пак са жени. Професията „шивачка“ изведнъж престана да бъде маргинална и синоним на нискоквалифициран и евтин труд. Същото се очертава и със земеделската работа, която в близко бъдеще няма как да бъде извършена от имигранти или пътуващи сезонни работници.

В исторически план, винаги в моменти на конфликти, бедствия и извънредни ситуации, жените са призовавани да създават и да се трудят – в лазарети, обществени кухни, полеви болници, приюти, училища, индустриални заводи. Дори с цената на това да загърбят своята основна професия и образование. И кризата с COVID-19 не прави изключение. Виждаме как жени от всякакво тесто се впускат в добри каузи – бизнесдами, художнички, че дори и принцеси, като шведската принцеса София, която премина интензивно обучение и започна работа като доброволец в болница.

Жените работят здраво

В началото всички бяхме блокирани от недостатъчната подготовка за реакция на коронавируса. Набързо затварящи офиси, отменени полети и затворени граници, паническо пазаруване и презапасяване, липса на достатъчно информация и материали за защита… И точно тази ситуация изведе отново жените на преден план.

Не че мъжете не влагат достатъчно в борбата с COVID-19 и мерките за противодействие на заразата, напротив. Всички здравни работници, полицаи, шофьори на линейки и на тирове със стоки от първа необходимост са тук, за да направят това, което е необходимо.

Но немалко жени загърбиха суетата и започнаха да работят, без никой да иска това от тях. Те станаха шивачки, готвачи и разносвачи на храна, инициатори на благотворителни кампании, изследователи на данни за пандемията, автори на предложения за нови мерки – и още, и още.

Нека не забравяме 80-годишната баба Надие от с. Пчелица, която дари цялата си пенсия за болницата Исперих, и нейната връстница от Варна Грета Бурова, която изнася солови концерти със своята цигулка за съседите от блока.

Жените готвят и чистят повече

Озовали се вкъщи, жените отделят много повече време за готвене за семейството. В условия на свиващи се доходи и ръст на безработицата, жените променят и своите потребителски навици. Пазаруването вече изисква точен разчет и списък. Вносните деликатеси постепенно отпадат от кошницата за сметка на по-евтини и приложими продукти като брашно, картофи и млечни продукти.

В съчетание с работата от вкъщи, увеличената потребност от готвене още повече обременява жените. Смята се, че средно дамите прекарват около час над котлоните – и още толкова в приготовления и почистване. Пандемията със сигурност увеличава това време.

Говорейки за чистене, това е още една типично „женска работа“.

Коронавирусът сякаш затвърждава това положение, особено по отношение на хигиената в дома. Чистачките обаче стават все по-ценни, защото новите реалности викат именно тях на „фронта“. Необходимостта от честа дезинфекция и поддържане на хигиенни стандарти прави професията безценна, особено на фона на очакващите да отворят ресторанти, заведения, хотели, фитнес зали и публични пространства.

Жените отделят повече време и за възпитание на децата

Онлайн образованието въвлече много родители в учебния процес на техните деца. Волно или неволно, възрастните стават част от ученето – и съответно това струва време. Докато слушат уроците и помагат за домашните, родителите всъщност изпълняват родителските си задължения.

Има и друг момент – немалко мъже, останали без работа, за първи път се сблъскват с домашните задачи, докато жените им работят извън дома. Психолозите казват, че това е възможност за равнопоставено разпределение на семейните отговорности и грижи между съпрузите.

Жените се трудят здраво по време на пандемията. И това трябва да бъде осъзнато както в семейството, така и в обществото.

Снимка: 80-годишната Грета Бурова от Варна свири на цигулка, за да вдигне духа на съкооператорите си по време на пандемията / 27 април, 2020/Hristo Rusev / Getty Image