Хъркащите са в рисковата група за COVID-19

| от MamaMia |


При хората, които хъркат нощем, рискът да починат, когато се разболеят от коронавирус, е три пъти по-висок, отколкото при онези, които не хъркат. Това твърди изследване на университета в Уорик, Великобритания, публикувано в медицинското издание Sleep Medicine Reviews.

Хъркането е следствие на състоянието сънна апнея, при което мускулите на гърлото временно се отпускат и блокират дихателните пътища по време на сън. Това спира дишането, което пък води до многократно неосъзнато събуждане нощем и сериозно влошава качеството на съня на хъркащия.

Според учените от университета в Уорик, хората с обструктивна сънна апнея са заплашени от тежко прекарване на симптомите на COVID-19 и в крайна сметка при тях има три пъти по-голяма вероятност от летален изход в следствие на коронавируса.

Изследването се позовава на 18 други изследвания, които анализират възможната връзка между обструктивната сънна апнея и коронавируса. 10 от изследванията разглеждат обструктивната сънна апнея, а осем – риска от смърт при коронавирус. Едно от изследванията е върху 1300 болни от коронавирус, които имат диабет и сънна апнея. При тях рискът от смърт е бил 2.8 пъти по-голям след седмия ден, прекаран в интензивно отделение в болницата.

Изследването в списание Sleep Medicine Reviews стига до извода, че най-голямото притеснение е, че хората, които имат сънна апнея, обикновено не са наясно със състоянието си. Милиони хора по света страдат от сънна апнея, но се предполага, че поне 85% от случаите остават неидентифицирани. Само в Обединеното кралство официално има диагностицирани 1.5 млн. души със сънна апнея, а в САЩ подобна диагноза е дадена на 22 млн. души.

Според изказване на д-р Мишел Милър, ръководител на проучването, пред британските медии, без ясна статистика колко души всъщност имат обструктивна сънна апнея, е трудно да се определи колкото точно хора с това състояние може да изкарат фатално COVID-19. Често хората, които страдат от други заболявания, като диабет, затлъстяване или високо кръвно налягане, имат и проблеми със съня и хъркат. Именно тези хора са в рисковата група за усложнения при заразяване с COVID-19.

Според анализа на учените, повечето пациенти с коронавирус, които са били приети в интензивни отделения, са имали обструктивна сънна апнея.

Според д-р Милър хората, които са наясно със състоянието си, е наложително да носят маски, да се дистанцират социално и да си направят тест, ако усетят каквито и да е било симптоми. Според нея и болниците, и докторите трябва да разглеждат хората с обструктивна сънна апнея като потенциални рискови пациенти, поне докато се съберат повече данни, които да затвърдят или отхвърлят тази хипотеза.