Блажени са конспираторите в хаоса на ваксините

| от Цветелина Вътева |


Сега, възможно е следващото изречение да ви шокира, но ще бъда себе си и ще го напиша. Аз не разбирам от ваксини. Не съм учила нито медицина, нито биология, нито дори ветеринарна медицина и съответно ми се налага да се доверявам на онези, които разбират от ваксини. Както ми се налага да се доверявам на пилотите, когато пътувам със самолет. И на хирурзите, когато се налага да ми срежат нещо. И на Бог в много други ситуации. Просто не разбирам от всичко и това ме принуждава да се доверявам.

Повечето хора обаче не са като мен. Те разбират от имунология, фармацевтика, вируси и ваксини и не се свенят да изливат знанията си в социалните мрежи, където всеки може да ги прочете. Това е супер заради свободата на словото, нали, и заради глобалната свързаност, но не е супер поради други причини.

Когато човек е неуверен, той е уязвим. В уязвимостта си ставаме пределно податливи на чужди мнения и сякаш границите между нашия ум и умовете на другите се разпадат и съдържимото на чуждите умове безпрепятствено се излива в нашия, заемайки формата на огромно чудовище от страх и тревога, което поглъща всяка рационалност, както панда поглъща бамбук. Копчето на страховете ни се усилва до максимум и замъглява трезвата ни преценка. В резултат взимаме грешни решения за себе си и семейството си и, още по-лошо, включваме се в глобалната лаишка дискусия на тема „ваксини“ и добавяме собствения си глас към глъчката на безбройните неекспертни гласове и мнения, които мътят и без това тъмните води на информационния фон у нас.

Като добавим към този процес изключително слабата комуникация на властта към хората по темата за коронавируса, липсата на единна позиция и противоречивите факти, които се снасят на дневна база, положението става такова, каквото го гледаме в момента. А именно: тотален хаос.

Информацията по отношение на ковид ваксините заприлича на онова, което от години се случва в медийното поле на диетите.

Август 2015: „Диетата на Дюкан ще ви помогне да свалите безопасно 20 килограма за 2 седмици“.

Септември 2015: „Диетата на Дюкан съсипва бъбреците“.

Октомври 2015: „Според д-р Петров от Сливенската болница диетата на Дюкан е най-яката диета на света“.

Ноември 2015: „Учени от Аризона заявиха, че диетата на Дюкан води до халюцинации“.

Декември 2015: „Адел отслабна 200 килограма с диетата на Дюкан, но загуби гласа си“.

И така нататък. Сега си представете, че сте човек с корем като на татко Барба и хипертония, личният ви лекар ви е посъветвал да свалите килограми и се чудите каква диета да изберете. Прочитате всичко, което пише в интернет и, разбира се, се допитвате и до приятели.

От тях разбирате, че един е свалил 15 килограма за отрицателно време, без да се гладува, и в момента има плочки, 21-годишно гадже с плътни устни и нов Опел, а друг, седмица след като е приключил диетата, е получил инсулт и в момента може да движи единствено показалеца на лявата си ръка и да намига с дясното си око.

Как ще вземете решение дали да започнете диетата на Дюкан? По дяволите, това би затруднило дори най-решителния човек на света. Джейсън Стейтъм без капка колебание скача в морето да се бие с мегалодон с голи ръце, но ако му кажете, че по принцип е хубаво да се ваксинира срещу Ковид, защото ако не се ваксинира, може да се зарази и потенциално да умре, но ако се ваксинира, може да получи тежка странична реакция, от която да умре, и че е добре да се ваксинира ако не е бременна жена, ако няма Хашимото, не е над 65 години и е въздушна зодия, но не е добре да се ваксинира, ако вече е изкарал Ковид преди 3 месеца, или може би 6 месеца, но никой не знае всъщност колко трае имунитетът, така че може би не трябва въобще да е ваксинира, ако вече е бил заразен, но не е сигурно, защото има нови щамове и в крайна сметка може пак да се зарази и ако миналия път не е умрял, този път вече да умре, ОСВЕН АКО не са му сложили чип с ваксината, от който няма да умре, но Бил Гейтс ще знае кога ходи до кенефа, Стейтъм може и да се поколебае как да постъпи.

В момента всички сме в кюпа на обърканите данни, а дори не сме Джейсън Стейтъм. Въпросите за здравето и смъртта с лекота се подхвърлят отвсякъде и изглежда, че решения, които потенциално ги засягат не могат да се вземат безрисково. Това е меко казано напрягащо и ако някой не се намира в състояние на перманентна паническа атака, вероятно е или тъп, или по будистки мъдър.

Ден след като от Националния оперативен щаб отрекоха възможността неприоритетни групи да се ваксинират, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се правят зелени коридори в болниците, на които ще може да се ваксинира всеки желаещ, докато приоритетните групи се колебаят.

Днес пред „Пирогов“ цял ден се вие опашка, след като от болницата обявиха, че започват имунизация с ваксината на AstraZeneca на всички желаещи. В същото време общопрактикуващите лекари правят списъци на пациентите си, които искат да се ваксинират, като записват имената им на хвърчащи листове и им казват, че не се знае нито кога, нито как, нито къде ще се случи имунизирането. Телевизиите обаче казват, че можем да изберем от коя ваксина да си сложим. Личните лекари казват, че не можем. Щабът не казва нищо. Бременните и планиращите да забременяват не знаят какво да правят. Нито онези с автоимунни заболявания. Нито онези с антитела. Нито онези с хронични заболявания и над 65 години, за които първо не беше добре да се ваксинират с препарата на AstraZeneca, после беше добре.

Единствените, които са наясно какво се случва, са конспираторите.

Блажени в своята убеденост, те са категорични, че ваксините са отрова, експеримент и хитър ход за подчиняване на човечеството на волята на зли диктатори с души на крокодили. И са спокойни.

Аз мога само да им завиждам и да се надявам някой ден наистина да се окаже, че COVID-19 е безобидно грипче, пуснато от Бил Гейтс, за да развали металиката на човечеството, а всички онези хора от смъртната статистика са умрели от инфаркт по време на оргазъм.