Вечер в спалнята (без децата): 5 златни правила за успешна връзка

| от MamaMia |


Какво правят успешните двойки вечер преди да си легнат, след като децата са заспали?

Може би си мият зъбите заедно? А може би гледат телевизия в леглото? Дали не четат книги, излегнали се хрисимо един до друг? Или пък превключват заедно телевизионните канали в несвяст? Да не би заедно да скролват из социалните мрежи, вперили поглед всеки във своето устройство?

Ами, не съвсем.

Според семейни терапевти, консултирани от сайта Fatherly, има 5 навика, които успешните семейни двойки практикуват, за да оползотворят оскъдното вечерно време, в което могат да са заедно.

Оказва се, че минутите (или часовете) в леглото преди сън са най-ползотворните, за да се установят добри отношения между партньорите. Заради все по-заетия съвременен начин на живот, много често това остава и единственото време, в което съпрузите с деца могат да се свържат един с друг като личности, а не като родители.

Ето 5-те вечерни навика на щастливите двойки с деца:

Лягане по едно и също време

Много двойки си лягат по различно време. Често единият предпочита да гледа телевизия до късно или да довърши работата си. Но ако това се случва постоянно, в семейството може да се създаде усещането, че двамата водят различен начин на живот, което рано или късно ще доведе до отчуждение. Разбира се, ако вие сте „чучулига“ и лягате рано, а партньорът ви е „сова“ и може да будува по цели нощи, е ясно, че вашите биоритми трудно ще се напаснат. И все пак семейните терапевти съветват да лягате в един и същи час поне три пъти седмично, иначе ще изпускате най-ценния момент за заздравяване на връзката.

Разговори в леглото

Вместо да пуснат телевизора, успешните двойки отделят поне по 10 минути преди сън, за да обсъдят нещата от живота, своя ден или седмица. Те се изслушват взаимно. Това е време без присъствието на децата и ако резултатът е смислен диалог, бъдещето се очертава светло в семейното гнездо.

Секс, масажи и гушкане

Вечер преди сън е време за интимност ищастливите двойки не пропускат да се възползват от отсъствието на децата. Сексът съвсем не е задължителен, особено ако бъде заместен с масаж, ласки, прегръдки, гъделичкане. Шегите и майтапите са за предпочитане пред тежките разговори и решаването на належащи семейни проблеми.

Изключване на всички мобилни устройства

Приложенията за мобилните устройства са създадени така, че да скролваме постоянно, да харесваме, да коментираме и да проверяваме мейла си. Но от това страда най-много връзката ни. В един перфектен свят, устройствата никога не биха влезли в спалнята, а интернет под завивките би бил табу. Но понеже това е едва ли не невъзможно, има друг вариант: да се разберете семейно, че ще бъдете „без телефони след девет“ например. Така ще имате повече време за общуване.

Децата нямат място в спалнята вечер

Разбира се, че децата саприоритетномер едно на всяка двойка. Но без силна връзка между партньорите, и малките няма да са щастливи. Затова не трябва да поставяте съпруга/та на второ място заради тях. И без това децата неизбежно ще ви събудят нощем: може да имат кошмари, да са болни или да имат нужда от вас, защото ги е страх. И все пак е добре да установите твърди граници и да им обясните, че спалнята е запазена само за двама ви.

Прекарвайте вечерите с децата, а след като си легнат, отделете време само за вас двамата, като не им разрешавате да се наместват в леглото. Не се размеквайте: по-полезно ще е, ако децата се научат да изчакват. В крайна сметка ако се радвате на здрава връзка, ще можете да се грижите по-добре и за тях.