Успешният флирт иска… нещо, различно от привлекателност

| от MamaMia |


Забелязали ли сте как представите Ви за външния вид на някой човек се изменят, след като го опознаете? Може да ви се струва много красив на пръв поглед, но с времето да установите, че не го намирате за нищо особено. Или напротив, да развиете силно привличане към някого, който изначално ви се е сторил до такава степен непривлекателен, че чак ви е било леко мъчно за него? Това е така, защото чарът и сексапилът у хората далеч не се изчерпват с външния вид, който е само един аспект, наред с поведението, жестовете, речта, маниерите, интелекта, общото излъчване на човека и доколко си пасва с твоето, тоест така наречения му „вайб“. Неслучайно някои недотам физически атрактивни по наложения стереотип за това хора постигат много повече успехи в личния живот и любовта или печелят симпатиите на много повече представители на предпочитания от тях пол, отколкото някои отявлени красавици или красавци.

В класиката на Дисни за заека Роджър, едноименният главен герой е в невероятна връзка със своята сладострастна съпруга Джесика Рабит. Роджър е истеричен, тревож заек със склонност към пакости, докато Джесика е типичната секс бомба от 40-те години, два пъти по-висока от него, с илзъчване на фатална жена, но без тя самата да е гаднярка. На въпроса какво вижда в него, анимационната героиня повтаря едно от най-големите, но и най-верни клишета: „Той ме кара да се смея“. Ако се замислите, вероятно ще се сетите за такива двойки в живия живот около себе си – партньори, за които все някой все някога е попитал „Боже мили, какво прави той/тя с него/нея?“, и отговорът е бил този.

Ново проучване, публикувано в Evolutionary Psychology и цитирано от upwrorth.com, установява, че хуморът е най-ефективният начин за флирт както при мъжете, така и при жените.

Има спектри, разбира се. Оказва се, че чувството за хумор или способността да разсмееш друг човек е най-ефективно за мъжете, които търсят дългосрочна връзка. Най-малко ефективно е за жени, които търсят връзка за една нощ, но пък има огромно значение при търсенето на сериозна и дългосрочна връзка. Генерално обаче хуморът е валидна тактика и за двата пола, потвърждава авторът на изследването, Лейф Едуард Отесен Кенар, професор в катедрата по психология на Норвежкия университет за наука и технологии. Валидно е не само ти самият да показваш остроумието си и умението си да забавляваш, но и да откликваш на хумора на другия, така че да проличи, че го намираш за забавен. Единственото ограничение в това проучване е, че то е проведено само сред хетеросексуални двойки.

За хората, които търсят краткосрочна връзка пък, най-ефективната тактика за флирт е да изглеждаш освободен.

И при тях хуморът е ефективен, и то независимо от физическата привлекателност на човека. Индивидуалните различия във възрастта, религията и религиозността, екстровертността, личната привлекателност и предпочитанията за краткосрочни сексуални връзки имат малък или никакъв ефект върху това доколко респондентите смятат различните тактики за флирт като ефективни, твърди съавторът на изследването проф. Монс Бендиксен.

Ако сте привлечени от някого, но не мислите, че изглеждате достатъчно добре за него, все пак опитайте. Ако нещо ви попречи, то няма да е външният вид, а по-скоро неувереността ви. Ето и кои са топ 5 на най-ефективните тактики според участниците в изследването:

За жените, които искат да „свалят“ някой мъж

1. Хумор и умение жената да го разсмее.
2. Проява на интерес към водените разговори и активно включване в тях.
3. Пълноценно прекарано съвместно време.
4. По-дълбоки и философски разговори.
5. Целувки (едва на пето място!)

За мъжете, които искат да свалят „някоя“ жена

1. Хумор и умение човекът да ги разсмее.ѝ
2. Желание да прекарва време с нея.
3. Проява на интерес към водените разговори и активно включване в тях.
4. По-дълбоки и философски разговори.
5. Усмивки – красиви и чести.

Май все пак не сме чак толкова различни в предпочитанията си.

Вижте още: 

Въпросът на 21 век: флиртува или просто се държи мило?


Повече информация Виж всички