Ситуационна връзка – това ли е бъдещето на любовта

| от MamaMia* |


Отдавна са отминали дните, в които беше лесно да дефинираш една връзка като такава още в началото ѝ. Три срещи, кино, чаша вино и може би първа целувка някога бяха достатъчни, за да знаеш, че „излизаш“ с даден човек и се предполага случващото се между вас да е ексклузивно.

Вместо това съвременните запознанства на младите хора се превърнаха в деликатна – понякога сложна – поредица от съвсем малки и колебливи крачки в посока, която евентуално да доведе до връзка. Изследванията показват, че отношението на късните милениали (поколението, дошло на света между 1981г. и 1996 г.) и на поколението Z (хората, родени след 1997 г., да не се бърка с печално известната политическа ориентация, която се отбелязва със същата буква) към срещите и секса се е променило от това на поколенията при тях, а дали говорим за еволюция или за девалвация всеки може да прецени за себе си. Те възприемат особено прагматичен подход към любовта и секса и впоследствие рядко приоритизират установяването на ангажирани романтични връзки по същия начин, както някога са правили техните по-възрастни връстници.

Това обаче не означава, че те нямат никакъв интерес към романтиката и интимността; по-скоро намират нови начини да задоволят тези желания и нужди, които се вписват по-добре в живота им.

Тази промяна породи идеята за ситуационните връзки – термин, който описва сивата зона между приятелство и връзка.

Ситуационната връзка представлява труден за дефиниране етап на запознанства и срещи, който според експерти е нараснал популярността си сред съвременните млади хора. В момента това преходно положение разрешава някакъв вид нужда от секс, интимност, приятелство – каквото и да е – но без да има непременно дългосрочен времеви хоризонт, твърди пред BBC Елизабет Армстронг, професор по социология в Мичиганския университет, САЩ. Терминът за ситуационна връзка – „situationship“ – достигна исторически връх в трафика от търсения с Google тази година, след като започна да набира популярност около края на 2020 г. В световен мащаб има интерес към ситуационни връзки, независимо от етнос, пол и сексуална ориентация, добавя Армстронг. Самият термин разкрива много за това как младото поколение преосмисля значението на любовта и секса по унникален начин, различен от разпространения досега.

В есенцията си ситуационната връзка означава, че не е нужно отношенията да „отиват нанякъде“.

Ситуационната връзка обикновено е неформално споразумение между двама души, което има компонентите както на емоционална, така и на физическа връзка, но действа извън конвенционалната идея за ексклузивна, отдадена връзка. В някои случаи ситуационните отношения са ограничени от времето и идеята, че най-подходящо за хората в настоящия момент е да прекарват време заедно, но да го карат небрежно. Валидно е и за връзки „със срок на годност“ – например такива между ученици или студенти последна година, които знаят, че им предстои да поемат по различни житейски пътища, да живеят в различни страни и градове, или пък да имат различни цели за реализация и семейство, но към момента се чувстват окей да са заедно.

Този тип отношения представляват предизвикателство към концепцията, че интимните партньорства трябва да имат линейна структура с цел постигане на етапи на конвенционалните взаимоотношения, като съжителство, годеж и брак.

Концепцията за ситуацията противоречи и на идеята, че е загуба на време да си във връзка, за която мислиш, че няма да се развие. Партньорите в ситуационни връзки избират да се намират в сивата зона, без да дават ясна дефиниция на отношенията си. По една или друга причина това работи за тях в конкретния момент, възможно е и да подлежи на промяна в едната или другата посока.

В интервюта със 150 студенти през академичната 2020 до 2021 г. Лиза Уейд, доцент по социология в университета Тюлейн, САЩ, отбелязва, че поколението Z е по-неохотно да дефинира връзката или дори да признае, че иска връзката да напредва. За младите хора е непопулярно да не разкриват картите си.

Препратки за ситуационните връзки се срещат в социалните медии под хаштага #situationship, а също и изобилстват в поп културата, в песни, в шоу програми.

С навлизането на новите поколения в света на запознанствата, намирането на любовта среща изцяло нов набор от съвременни предизвикателства. Например, пандемията промени изцяло начина, по който много хора се срещат с партньори и излизат на срещи, а широкомащабното преминаване към онлайн запознанства често оказва своето влияние. Освен това много млади хора просто не наблягат на срещите умишлено, както е било в миналото, тъй като имат различни приоритети. Изправени пред климатичната криза, нестабилна икономика с нарастваща инфлация и политически и социални катаклизми, те все по-често са по-ангажирани в застъпничество и активизъм или в търсене на първо място на лична, професионална и финансова стабилност. Понякога дори не намират смисъл да влязат в сериозна връзка или да създадат семейство и деца, когато са скептични за начина, по който се развива светът. Съществува и доза егоизъм, породен от значително повечето възможности и свободи пред съвременния млад човек – той не иска да жертва собственото си лично пространство и целите си за компромисите, които изисква обвързаността, и това има както положителни, така и доста отрицателни аспекти. В резултат на това ситуационните връзки могат да се окажат най-работещата опция за тези, които искат да изследват своята романтична, личностна и сексуална идентичност, без ангажиментите да ги карат да поставят себе си на втори план.

Тъмната страна на неограничените възможности и необвързаността също така носи несигурност и риск.

На теория ситуационните връзки изискват радикална откровеност, но на практика може да бъде трудно приоритетите на двама души да се съгласуват и ситуациите могат да завършат зле, когато не всички са на една и съща страница по отношение на ситуацията, а и приоритетите и желанията и на двете страни могат да се променят в една или друга посока с времето. Най-често това се случва, когато един човек е готов да премине към ангажирана връзка, но страхът от промяна може да попречи и на двамата да обсъждат това. Независимо от това, в днешния свят на запознанства нарастващият интерес към тези неангажиращи връзки показва промяна в начина, по който младите хора могат да преосмислят любовта и секса занапред – възприемайки като задоволително и дори желано едно положение, което предходни поколения категорично и масово са избягвали. Докато хората се чувстват комфортно и им се струва, че е добре, тогава не се притеснявайте какви са очакванията. Но колко дълго продължава това?

*По BBC.

Вижте още:

Новият начин на „дейтинг“: Връзки за един ден


Повече информация Виж всички