Секс с бивши – защо не и защо да

| от Кристина К. |


„Не мога да разкажа за секса с бившия, защото не аз, а Елин Пелин е майстор на късия разказ.“ Приятели са ми се карали за тази шегичка, която си измислих преди години, че била груба, а тя нямаше нищо общо с конкретен човек, просто ми звучеше забавно. А що се отнася до секса с бивши, мисля, че той се помни повече през чувството, което изпитваш към този човек към момента, а не толкова обективно. Неведнъж сме чували неконсистентните истории на хора, в които „най-феноменалният секс в живота ми“ след раздялата се превръща в „това дърво“ и ти, макар и само отстрани знаеш, че колкото едното е било вярно, толкова е вярно сега и другото.

Няма рецепта как се чувстваш спрямо интимността с бивши партньори. Независимо дали сте се разделили вчера или преди десетилетие, дори разговорът с бивш може да бъде емоционално и напрегнато преживяване. Пулсът ти може да се ускори, дишането ти може да стане повърхностно, може да ти се доплаче, дасе нервираш или да почувстваш желание да .се измъкнеш максимално бързо от ситуацията. Може да не почувстваш абсолютно нищо – хубаво или лошо – и да ти е трудно да повярваш, че с този човек някога сте били влюбени. А може също така да усетиш и желание отново за интимност, а в главата ти да мига проклетият стар въпрос: „Ами ако…?“. В зависимост от нагласата на другия човек може скоро и бързо да си отговориш на въпроса.

Дали обаче е добра идея? Сексът с бивш може да е много вълннуващо преживяване, но също така може да бъде рецепта за още по-разбито сърце – за едната или двете участващи страни, да не говорим за настоящите партньори, които някой от вас може да има.

Ако се замислим, желанието да правиш секс с бившия си е малко парадоксално – ако наистина ги желаеш, защо не сте останали заедно? Не трябва ли това да е последният човек, за когото мислиш, когато става въпрос за близост?

За експерта по секс и интимност на SKYN Condoms д-р Крис Донахю желанията не са толкова противоречиви, отчасти защото сексът и любовта са различни неща. Според него хората се свързват и са съвместими на много различни нива и признанието, че една отдадена или романтична връзка не е жизнеспособна, не означава, че партньорите все още не могат да се насладят на съществуващата сексуална химия.

Това може да бъде и начин да намалите удара от раздялата, като запазите поне един аспект от връзката, след като другите са спрели. Сексът с бивш се усеща като безопасен и удобен за много хора, добавя той. Може да е ценен мост обратно към необвързаността, докато си правите компания един на друг и се наслаждавате на много от нещата, които са ви събрали.

Причините да изпитваш физическо желание към бивш партньор са различни.

Възможно е да искаш да възобновиш връзката, да ти е самотно, да се чувстваш сигурно в сексуален план с човека, да изпитваш носталгия по миналото, да търсиш отдушник за емоционалната си болка или просто да изпитваш силно физическо привличане и желание – или абсолютно всичко изброено.

За съжаление сексът с бившия може да се случи и поради по-тревожни причини. Най-малката сред тях е пиенето, което е по-скоро катализатор, отколкото самостоятелна причина. А процесите, които то катализира могат да са отрицание, че връзката е приключила, идеализиране и живеене в миналото, ниска самооценка, необходимост от завършек. Носталгията е силен афродизиак. Обективът на изминалото време може да замъгли болката от раздялата и човек да остане единствено с добрите спомени. Това може да създаде мощен копнеж. Пост фактум обаче преживяването може да напомни колко несъвместими сте били, особено ако страдате от несъответствие в сексуалното желание, и да потвърди, че сте взели правилното решение, разделяйки се.

Кога е лоша идея?

Като за начало, ако има някаква опасност бившият ви да се опита активно да ви нарани, физически или психологически, не го правете. Ако нямате доверие на бившия си или ако той злоупотребява, трябва напълно да прекратите връзката, казва д-р Донахю. За тези, които се чувстват в капан и не могат да преодолеят бившия си, най-добрият начин на действие е да оставят пространство физическо и психологическо просранство помежду си, което означава не само да не се виждат като двойка, но и да не се виждат въобще.

Въпреки това има много основателни причини да не преследваме секс с бивш, дори ако не трябва да се страхуваме за своето благополучие. Ако знаеш, че бившият ти все още има чувства към теб и би искал да се съберете отново, но ти не искаш, най-добре е да не отваряте тази кутия на Пандора.

Друга причина да се въздържаш? Ако ти не си приключил с това. Ако имаш неразрешени чувства, не бива да се връщаш назад. Последното нещо, което искаш, е да спреш процеса си на оздравяване. Една нощ може да те върне шест месеца назад. Може да бъде лесно да се убедиш, че всичко е наред и нямаш чувства, особено ако си или си бил в друга връзка междувременно, така че психолозите предлагат малък мисловен експеримент, с който човек да види къде стои. А именно следният: ако мисълта, че бившият може да прави секс с някой друг те побърква, значи не е моментът да го търсиш, дори и само за веднъж.

Кога е не чак толкова лоша идея?

Сексът е сред нещата, които са най-приятни импулсивно, но в случая ще е по-добре да не стават лекомислено и да сте сигурни, че сте на една и съща страница. Ако и двамата сте съгласни, че се виждате само за секс, и че това е случайно преживяване, което не включва емоционално обвързване, е окей. Също така е важно да можете да си тръгнете като зрели хора, което означава, че и двамата разбирате, че тази среща може да приключи по всяко време.

Друг знак, че сексът е в реда на нещата е никой от вас да не таи никакви негативни чувства към другия относно причината, поради която сте се разделили.  Това генерално е знак, че цялостните отношения след раздялата може да текат гладко.

Ето един последен знак, че да правите секс с бившия си може да е добра идея: и двамата „искате да опитате още веднъж, като двойка, а не просто кат двама души, на които много им се прави секс един с друг.

Помислете за всичко това, преди да хвърляте бикини и боксерки с идеята, че от веднъж не боли. Понякога от веднъж боли най-много. Когато става дума за отношения, не всеки е майстор на късия разказ.

Вижте още: 

Да се върна ли при бившия?


Повече информация Виж всички