Митове и заблуди за предпазването от бременност

| от Independent |


Наскоро една странна история за жена, която използвала картоф, за да се предпазва от нежелана бременност, достигна медиите. Според в. „Колумбия рекърдс“, жената започнала да усеща стомашни болки, те се дължали на това, че картофът прораснал в тялото й и се наложило лекарите да го отстранят. Това е само един от много случаи, когато се доверяваме на примитивни практики и разпространени поверия, вместо да се консултираме с лекар и да изберем най-подходящият за нас контрацептивен метод.
Нека разгледаме най-популярните митове, свързани с методите за предпазване от нежелана бременност.

Мит: Коитус интеруптис е сигурен контрацептивен метод
Прекъснатият акт, познат и като доброто старо „вътре-вънка“, при който партньорът еаякулира извън тялото на партньорката минава за надежден метод. Само че не е, все още съществува риск от оплождане, тъй като е възможно пенисът да изпусне течност дори и без оргазъм. Тази течност се нарича пред-еякулационен флуид и да, тя съдържа спермантозоиди и да – те могат да доведат до забременяване.

Мит: Единствените надеждни контрацептиви са презервативите и хапчетата
Не е точно така. Горките мъже, уви, наистина разполагат само с два сигурни метода: презервативите или стерилизацията. Пред жените обаче има избор на цели 13 метода, като поне 4 от тях не са хапчета, които трябва да се пият всеки ден или всеки път преди секс.

Мит: Няма как да забременееш, ако правиш секс в изправено положение
Звучи странно, но много хора вярват в тази заблуда. За добро или лошо обаче, спермантозоидите са добри плувци и гравитацията не е достатъчна, за да спре похода им към яйцеклетката. Ако не използвате други контрацептивни методи, сексът в изправено положение, (който не е и много удобен) няма да ви предпади от забременяване.

Мит: Няма как да забременеете по време на цикъл
Факт е, че жените са способни да забременеят само няколко дни в месеца, това обаче не изключва възможността да забременеете в дните около цикъла. Защо? Първо защото повечето жени имат нередовен цикъл и не могат със сигурност да определят кога точно е овулацията им (моментът, в който яйцеклетката се освобождава). Второто, спермантозоидите са издръжливи гадини, които могат да оцелеят в тялото до 7 дни, което означава, че подлеците са в състояние да се спотаяват и дебнат в тялото ви моментът, в който яйцеклетката се появи и тутакси да я оплодят.

Мит: Няма как да забременеете, ако правите секс за първи път
Този доста упорит мит е довел до множество непланирани бременности. Ако яйцеклетка и спермантозоид се срещнат вероятността от оплождане е налице, независимо дали това е първият, десетият или хилядният път, в който правите секс.

Мит: Ако си направите промивка веднага след секс, няма да забременеете
Има жени, които вярват, че ако веднага след секс си направят промивка, ще се предпазят от бременност. Това не е вярно, защото, както вече казахме, малките пъргави спермантозоиди са отлични плувци. По времето, когато жената започне с промивката, те вече са поели по пътя си и малко вода изобщо няма да ги спре.

Мит: Няма как да забременеете, ако кърмите
Още един устойчив мит, който е довел до множество непланирани бременности. Възможно е кърменето да се използва като контрацепция през първите 6 месеца на бебето и ако то се кърми на интервали по-малки от три часа. Така или иначе, ако не искате скоро след раждане да забремнеете отново, по-добре използвайте надеждни методи, независимо колко често кърмите.

Мит: Фертилността спада, след като навършите 35
Да, съвременните жени постоянно слушат за тик-такането на биологичния часовник и това как спада способността им да заченат. Да с възрастта фертилността спада, но не рязко след навършването на 35. Спадът е постепен и е различен при всяка жена. Има жени, които забременяват лесно и на 40, тъй че тук само менопаузата може да служи за гаранция.

Мит: Контрацептивните хапчета водят до напълняване
Това е много упорит мит, но всъщност не съществува пряка връзка между хормоналната контрацепция и напълняването. Редица изследвания потвърждават това. Изключението е една форма на контрацептив, който се инжектира, при който е открит риск от напълняване при определени жени. При всички положения преди да започнете да взимате хапчета, трябва да се посъветвате с лекар.

Мит: Дългото използване на контрацептиви може да направи жената безплодна
Това не е вярно. Веднъж щом спре да използва контрацептиви, цикълът и фертилността на жената се връщат към нормалния си ритъм. При някои жени това може да стане веднага, при други да отнеме известно време. Единственият необратим случай е стерилизацията.