Кои са фапстронавтите и защо не трябва да следвате техния пример

| от Вучето |


В Дания си имат един израз, “Ædruary” – образуван е от смесването на думите за „трезвен“ и „януари“. А наричат януари трезвен, понеже тогава някои трезвомислещи датчани пращат черния си дроб в отпуска – един вид да си почине от пиенето, с което са го удавили по време на коледните и новогодишни празници. В Щатите също са обявили януари за безалкохолен, само че му казват „Dry January“ или „Dropless Month“*. Значи, тук логиката зад името е ясна. Обаче каква ли е тя зад абревиатура NNN или No Nuts November**, на която случайно попаднах, докато си търсех рецепти за вегански кекс с ядки. Очаквах, че това ще да е друга някаква изгъзица – „Кажи „не“ на алергията от фъстъци“ например. Или „Ноември – месец свободен от бадеми“.

Само че не познах.

NNN се оказа онлайн предизвикателство, отправено към мъжете, с едно-единствено правило: пълно въздържание от секс през ноември, включително от nutting – жаргонната дума за мастурбация. Гледането на порно е разрешено, но само при условие, че не лъскаш бастуна, докато го правиш. И изобщо заиграването с “орехчетата” под какъвто и да е предлог е забранено. Ако го направиш – изгаряш от играта.

За първи път за NNN се заговаря през 2010 г. – инциативата е лансирана от една скромна по размери Reddit*** общности, наричаща себе си „NoFap“****. Замислено като безобидно и майтапчиско предизвикателство, малко като онова, при което хората си изливаха кофи с вода на главите, с времето NNN се превръща в доста насериозно взета простотия. Благодарение на социалните мрежи, към 2018 г. NNN вече е набрало толкова голяма популярност, че само за година броят на NoFap абонатите ѝ е нараснал от 16 на 52 хиляди. Последователите на движението започват да се наричат „фапстронавти“. Да, звучи малко като „Язон и аргонавтите“, само дето тези тук изобщо не са потеглили на поход за златното руно, а на такъв за постигане на безмастурбативна нирвана. Но както понякога се случва с пътищата, постлани с добри намерения, и този на фапстронавтите довежда до ада.

Адът на сексуалната абстиненция.

Скоро след успеха на NoFap в интернет пространството започват да се роят подобни групи, членовете на които с целеустременост, граничеща с фанатизъм, се опитват да наложат вярването, че целибатът помага за канализиране на сексуалната енергия и че веднъж запечатена в тестисите, тя може да се използва за такива висши цели като физическо и духовно извисяване и изцеление. Фапстронавтите са убедени, че чрез сексуалното въздържание може да се контролират и дори лекуват различни зависимости като най-добре от него се повлиява пристрастяването към порното. (Защо ли!) Общо взето, за тях въздържанието представлява магическо хапче, което, ако се приема редовно, може да рестартира цялата ви жизнена система. И ако си се придържал стриктно към правилото за „непипаж“, твърдят те, ще излезеш от цялата тая работа направо нов човек – по-самоуверен, по-привлекателен сексуално и по-потентен.

Всичко това, което фапстронавсткото движение се опитва да продаде на „пристрастените“ чекиджии, звучи чудесно, направо като излязло от древни будистки скриптове, обаче за всеки случай не е зле да се допитаме и до учените хора, тези с дипломите на стените, дали наистина сексуалното въздържание има такъв фантастичен ефект върху физическото и психическо здраве на човека. В случая, мъжа.

Аз това и направих – допитах се. И получих отговор, който в никой случай няма да се хареса на фапстронавтите (както и на една моя приятелка, която практикува тотално сексуално въздържание от 45 години, но за нея ще ви разказвам някой друг път). Клиничните проучвания показват, че неправенето на секс всъщност има обратния на положителен ефект върху тялото и ума. Скорошно проучване по темата, публикувано в престижното издание Sexuyalities, показва, че сексуалното въздържание вместо да редуцира стреса, допринася за акумулирането му. 257 са били участниците, заявили че практикуват въздържание от сексуални действия с цел да подобрят здравословното и менталното си състояние. Интерес за провеждащите експеримента са представлявали тези от тях, които са се провалили в предизвикателството. Запитани как са се почувствали, когато са нарушили клетвата за „непипаж“ и са мастурбирали, тези мъже признали, че били завладени от смазващо чувство за гняв и вина, което при някои от тях дори ескалирало в суицидални мисли.

Никакви мъдрости не ми идват като обобщение на гореказаното. Мога единствено да препоръчам на мъжката ни аудитория да не пробва това вкъщи.

И в никой случай да не ми се правят на фапстронавти в продължение на цял месец, понеже ей на, не се знае на кое дърво ще им се прииска да се обесят след приключване на експеримента. Подайте си ръка, момчета. Буквално. И не се притеснявайте, че някой ще ви хване и ще ви сгълчи.

И в тая връзка помните ли как, в ранните ви тийнейджърски години все ще се намереше някоя мустаката леля или невидяла член от времето на Хрушчов баба, която да ви заплаши, че ако си дърпате пишлето, дланите ви ще се покрият с косми или, по-лошо, ще ослепеете? Тези и подобни митове и легенди от времената, когато някои не съвсем нормални хора се опитвали да наложат вярването, че сексът е от Дявола и служи само за възпроизвеждане, но не и за удоволствие, за съжаление продължават да бъдат набивани в главите на невръстните мастурбатори и до ден днешен. Напразно, бих казала. Защото веднъж изпитал блаженството от изпразването в чорап или върху гола мадама на екрана на лаптопа, няма какво да спре един младеж да го направи пак и пак. Пък Дяволът може да си гледа работата

Доказано е, че при самозадоволяване нивата на серотонина, хормона на щастието, в мозъка на човека достигат нива, които биха задвижили дори Големия андронен колайдер в Женева.

Освен че спомага за подобряване на настроението, мастурбацията е и чудесен метод за поддържане на пениса в твърдо състояние. И веднага обяснявам защо. С напредване на възрастта мускулният тонус отслабва, а това е процес, който, за съжаление, засяга всеки сантиметър от телата ни. Сексът с партньор и мастурбацията е чудесно упражнение, което спомага за стягане на мускулите на тазовото дъно, а това при мъжете гарантира по-добрата физическа форма техния Mini-Me. Мъдрите диетолози са казали, че „an apple a day keeps the doctor away“*****, a мъдрите сексолози пък са казали, че активен пенис еректилна функция не го лови.

Други изгоди освен гореизброените, които мастурбацията носи за здравето на мъжa, са: намален риск от рак на простатата, по-хубава кожа и… с това вече ще ви застрелям!…увеличена продължителност на живота. Учени от Уелс посветили цели 20 години от живота и професионалната си кариера на тестване на тази хипотеза. Усилията и търпението им се увенчали с успех, защото успели да докажат по емпиричен път, че мъжете, които оргазмират чрез „ръкоделие“ повече от два пъти седмично, живеят два пъти по-дълго от тези, които си позволяват удоволствието на самозадоволяването много рядко или никога.

Изводът е ясен. Скъпи момчета, не се връзвайте на всякакви интернет предизвикателства, свързани с телесни издевателства, само защото някакви си хахавейци твърдят, че са „the best sh*t ever“******. И лелята с мустаците не слушайте, понеже и на нея най-вероятно ѝ хлопат не една и две дъски. Слушайте единствено тялото си, защото то знае най-добре какво му трябва и какво го прави щастливо. А едно от тези неща е мастурбацията. И още:

  • Лъскането на сабята
  • Маслобиенето
  • Спинджицуто
  • Чешенето на дакела
  • Дрането на катерицата
  • Набиването на калашката
  • Ръкопашната
  • Чикобойстването
  • Десниславата и Левислава…

Така де, да не продължавам нататък – вие си знаете…

*“Сух януари“, „Месец без капка (алкохол)“
**Буквално “Ноември без ядки” (англ.)
***Социално-медийна онлайн платформа, изградена от отделни общности, subreddits, чиито потребители могат да споделят снимки, видея, линкове и текстове по определена тема.
****Fap (англ.) – Друга жаргонна дума за „мастурбация“
*****Една ябълка на ден държи доктора далеч от къщи (англ.)
******Най-якото нещо на света (англ.)

Вижте още:

Множественият оргазъм – истина или фейк


Повече информация Виж всички