Кога да махнем презерватива в „сериозната“ връзка

| от MamaMia |


Печално разпространено като оправдание да не се използват предпазни средства при полов контакт е твърдението, че „ми е твърде голям за презерватив“. Достатъчно известно като аргумент, че вече да знаем, че дори в редките случаи, когато размерът на партньора не отговаря на стандартните размери на презервативите, са налице и предложения в нетипично големи, както впрочем и нетипично малки размери.

Всъщност далеч по-честите реални причини за незащитени сексуални контакти са други две – че и двамата партньори са заварени неподготвени от импулсивна ситуация и просто в момента нямат в себе си презервативи и не им се тича до денонощна аптека, докато са във вихъра на страстите си, както и че сексът без презерватив просто е една идея по-приятен като усещане и, въпреки всички похвални технологични и маркетингови усилия на компаниите производители, това вероятно ще си остане така завинаги. То обаче не е извинение за проявите на безотговорност към партньорите ни и към самите нас. Такъв тип извинения далеч не могат да бъдат приписвани единствено на мъжете – доволно често също сме точно толкова съгласни или дори настояващи да не се предпазваме.

Освен от нежелана бременност, презервативите предпазват и от полово предавани инфекции. 

Само по себе си, това е достатъчна причина да ги използваме при контакт с нов или епизодичен партньор. Как стоят нещата обаче, ако сме вече в дългосрочна моногамна романтична връзка, или, както е популярно да я наричаме, „сериозна връзка“? Поне няколко аспекта трябва да се обмислят и обсъдят, преди да се пристъпи към незащитен секс в една отдадена връзка.

Безопасно ли е?

Може да бъде, но само при специални обстоятелства. Необходимо е да се намирате в доверени, ексклузивни отношения и както вие, така и вашият партньор трябва да сте дали отрицателен тест за полово предавани инфекции. Важно е да се отбележи, че дълготрайното неналичие на симптоми на венерически заболявания не може да замести отрицателния тест. Значителна част от тези инфекции не дават осезаеми симптоми, особено при мъжете, в продължение на дълги периоди – от месеци до години – а някои дори протичат изцяло безсипмтомно, но не и без последици, за които, за съжаление, научаваме твърде късно.

Освен ако не планирате бременност, ще трябва да използвате алтернативен метод на контрацепция, когато махнете презерватива. За повечето двойки достигането до това ниво на доверие отнема време. Това не е решение за бързане или вземане в разгара на момента, въпреки че обикновено се взима точно по този начин.

Защо е за предпочитане да го задържим?

Инфекциите, предавани по полов път, като хламидия, гонорея, а в по-редки случаи и HIV, не са напълно изключени. Възможно е вие ​​или вашият партньор може да имате инфекция, без да знаете. Използвайки презервативи, вие се предпазвате взаимно от риска от предаване на инфекции между вас. Презервативите предлагат най-добрата налична защита срещу тези инфекии, като изключим въздържанието, което не пожелаваме на никого, който не го желае. За да бъдат максимално ефективни, презервативите следва да бъдат поставени, преди да започнете да правите секс и да ги носите, докато не приключите.

Спермата може да изтече от пениса на вашия партньор по време на форплея, както и след секс, така че той не трябва да докосва вагината ви, освен ако човекът вече не носи презерватив. Това важи и при анален секс. Сигурното предпазване от инфекии реално изисква и ползването на презервативи по време на орален секс, което на практика се случва много рядко при сексуални контакти.

Освен че спират разпространението на инфекции, презервативите могат да помогнат и за предотвратяване на бременност. Други методи за контрацепция, като спирала, имплан или приемане на противозачатъчни препарати, са по-надеждни. Така че, ако при никакви обстоятелства не желаете забременяване, може дори да обмислите използването на един от тях в комбинация с презерватива.

Какъв е най-сигурният начин да махнете презерватива?

Първо трябва да обсъдите нещата помежду си. Уверете се, че и двамата можете да се ангажирате да сте само един с друг и да си имате взаимно доверие за последното. Ексклузивната връзка изключва всякакви странични контакти, и макар далеч да не е нормата за хармонични и щастливи отношения за много хора, е необходимо съгласието за нея, за да правите незащитен секс без риск.

Следващата ви стъпка е да се изследвате за полово предавани инфекции. Става бързо и лесно и въпреки че може да се чувствате неловко, наистина не е нужно. Да се изследвате е признак на отговрност към вас самите и към човека, на когото държите, а не на промискуитет (в който само по себе си също няма нищо осъдително) или на нисък морал.

Можете да отидете сами за преглед или да отидете заедно – както се чувствате по-комфортно. Няма значение, при условие че и двамата се тествате и споделите откровено резултатите си един с друг. Ако единият или и двамата сте положителни за някаква инфекция, може и двамата да се нуждаете от лечение, преди да помислите да спрете да използвате презервативи. И няма причина за смущение и вина, възможно е да се случи на всеки.  Ако обаче някой от вас има вирусна инфекция, като херпес или HIV, ще бъде по-безопасно да продължите да използвате презервативи.

Ако до момента сте използвали презервативи, за да предотвратите бременност, ще трябва да преминете към алтернативен метод. Има много различни опции за избор. Някои методи за контрацепция, като някои видове хапчета, не започват да действат от първия прием, така че продължете с презервативите, докато подействат.

Ако партньорът ви е готов, а вие не сте?

Няма повод за драма – това е просто един от многото случаи в една дългосрочна връзка, когато достигате един и същи етап по различно време. Хората не се движат с еднаква скорост. Дори по време на секс, и то на прекрасен секс, рядко свършваме едновременно.

Винаги е добре да кажете „не“, ако не сте готови за нещо. Ако наистина харесвате някого, може да се изкушите да поемете риск, но в дългосрочен план това няма да е добре за връзката ви. Не трябва да се чувствате принудени да правите незащитен секс, за да поддържате другия човек щастлив. Всеки от съвместните ви избори, особено пък в секса, трябва да е нещо, с което и двамата се чувствате комфортно.

Можете да поговорите с човека до вас защо иска да спре да използва презервативи, преди вие да сте се почувствали готови. Може да има други решения, които можете да проучите. Може да откриете, че изпробването на различен тип презерватив ще бъде по-удовлетворяващо и за двама ви. Има много различни размери, цветове, текстури и дебелини презервативи, от които да избирате. И поставянето на презерватив не е необходимо да прекъсва секса. Можете да продължите да се целувате и докосвате, за да не развалите настроението. Може да опитате и по-малко популярнуте вътрешни (или „женски“) презервативи, които се поставят във вагината или съответно ануса. Те не са толкова широко достъпни като „мъжките“ презервативи и са по-скъпи, но някои двойки ги предпочитат. Можете да поставите вътрешен презерватив, преди нещата да станат твърде нагорещени, така че да е там, когато имате нужда от него.

Ако вашият партньор продължава да настоява да се откажете от презервативите, независимо от вашите чувства и желания, може би е време да помислите дали това е връзка, която е подходяща за вас. Акочовекът до вас не се интересува от вашето здраве и благополучие или тяхното собствено, това не говори добре нито чувствата му към вас, нито за желанието му да прави компромиси и да поема лична отговорност.

Вижте още:

От нахлули роднини до изхлузени презервативи: Най-смущаващите издънки по време на секс


Повече информация Виж всички