4-те етапа на всяка връзка. В кой сте вие?

| от MamaMia |


Връзките изискват време, за да разгърнат потенциала си. Отношенията преминават през различни етапи, всеки със своите позитиви и негативи, плюсове, предизвикателства и подводни камъни.

Ако се надявате на дългосрочни здравословни отношения, в които да приемате и уважавате индивидуалните си различия, то трябва да сте наясно, че нещата няма да са винаги гладки, леки и лесни. Връзките са динамични и променливи и постоянно изправят и двамата участници пред огромни предизвикателства.

В коя фаза от вашата връзка сте? За да си отговорите, прочетете характерните за всеки етап неща:

Романтична фаза

Този период може да продължи от два месеца до две години след началото на връзката. Сред често използваните думи, с които описваме нашия възлюбен по време на тази фаза е „идеален“, „съвършен“, „перфектен“.

Невротрансмитерите в нервната система, които ни карат да се чувстваме добре, се задействат със скоростта на светкавица. Подобно на наркотиците, те увеличават вниманието, фокуса и наблюдателността ни и раждат силното и мощно желание да бъдем с новата си любов и да не мислим за нищо друго.

През тази фаза е трудно е да се свърши каквато и да е работа, защото сме влюбени и всичко изглежда вълшебно. Мислим си за човека до нас: „Къде ли е бил през целия ми живот?“. Поставяме огромен акцент върху приликите и сходствата: „Обичаш да караш колело? Това е страхотно! И аз така!“. Дори и различията между двамата се приемат като предимство.

Негативната страна на всичко това е, че захвърляте всички други връзки в живота си, само за да прекарвате време с новия си партньор – понякога до прекаляване. Твърде отдадената връзка може да се отрази отрицателно на поддържането на собствената ви идентичност и в някои случаи да доведе до съзависимост или до прилепващо поведение.

Отегчението може да настъпи, когато осъзнаете, че отвъд първоначалното усещане за страст, няма особено много общи интереси.

И изведнъж, след месеци лудо влюбване, се случва внезапна промяна. Усещането е сякаш рязко сте натиснали спирачките. Наркотиците са загубили силата си. Вече не сте силно влюбени…

Няма страшно. Преминали се в следващата фаза:

Фаза на борбата за надмощие

Изведнъж розовите очила са паднали. Илюзията, че романтичната любов ще трае завинаги, се е разпаднала и е заменена с гняв или разочарование. Това е особено предизвикателно време за двойките. Следва обръщане на фокуса от сходствата към различията.

Поведението, което някога е било „мило“, сега започва да ни дразни. Възможно е да се опитаме да променим човека, за да го превърнем в онзи, в когото сме се влюбили в началото и да го запазим такъв, какъвто сме го изградили в собствените си представи.

Споровете и несъгласията могат да се изразят в лоша комуникация, а доброто общуване е особено важно в тази фаза, тъй като то определя дали отношенията ще продължат и занапред.

Факт е, че огромният процент от връзките не преминават през този критичен етап. За да предотвратите раздялата, се опитайте да осъзнаете, че трябва да приемете различията помежду си. Научете се да споделяте, откажете се от фантазиите си за постоянна хармония и признайте силните черти на партньора.

Работете върху личните си граници. Поставете на първо място взаимното си уважение. Когато има уважение, връзките стават реалистични, а не идеализирани и фантастични.

През този етап е важно да утвърдите собствената си автономност, без да унищожавате любовта помежду си. От това как ще се справите с различията и с вбесяващите си навици, зависи и начинът, по който връзката ще се придвижи и развие занапред.

Връзката става по-силна, когато всеки един в нея може да управлява собствените си чувства, отворен е, склонен да подобри комуникацията си и да се справи с недоразуменията по приятелски начин.

За двойките, които постоянно късат, а после пак са заедно

Фаза на стабилността

Когато двойката навлезе в тази фаза, и двамата получават по-голяма яснота за собственото си поведение. Всеки един вече е преминал през утвърждаване на собствената си роля и на собствената си независимост и се е придвижил далече от битките за надмощие, които доскоро са окупирали връзката.

Разногласията са точно това – разногласия и нищо повече. Те не се превръщат задължително в караници, но ако се случва, то може да се контролира. Във връзката вече има повече спокойствие и ритъм и се появява голямо чувство за облекчение. Изведнъж пред вас се очертава бъдеще с този човек.

Опасността обаче при тази фаза е в нарасналия риск от скука. Това може да доведе до апатия и невярност. Хората често започват да приемат другия човек за даденост и спират да работят върху връзката си. Те вярват, че отношенията могат да стоят върху старите лаври, но това не е така.

В този период има хора, които започват да се отдалечават от партньора си, вместо да се сближават с него. Парадоксално, въпреки скуката и рутината във връзката, нещата са мирни, сигурни и безопасни.

Хората могат да се почувстват приземени и сигурни и въпреки това да се отдалечат от връзката по сигурен начин, без да я заплашват.

Ако успеете да се овладеете и да се почувствате комфортно в скучните моменти, тогава връзката ви може да продължи да се развива и задълбочава. Ако се чувствате доволни и предпочитате компанията на партньора, дори ако нещата не са особено вълнуващи, има доста голям шанс да си позволите да достигнете и до последната фаза:

Фаза на отдаденост

Тя може да продължи от една до десет години. Вие с партньора ви можете да правите ясни избори за себе си и един за друг. Разпознавате своите недостатъци и ги приемате. Вече сте способни да контролирате трудните времена и да се чувствате добре в добрите.

В лошите времена можете да се издигнете над проблемите и пак да предпочетете компанията един на друг. Нямате нужда от този човек, а избирате да бъдете с този човек. Това е баланс между силите, свободата, любовта и чувството за принадлежност.

Някои хора се питат: мога ли да бъда дълго време с този човек? Имаме ли споделени интереси и цели? Дали този човек добавя или взема от живота ми? Дава ли ми достатъчно? Разбираме ли се? Работим ли в отбор? Тези въпроси напомнят че връзката се нуждае от продължителна работа, внимание и отдаденост.

Умението да разпознаваш и да приемаш различните етапи на любовта може да помогне и на двамата да управляват неизбежните обрати във връзката.

И връзките, и хората са сложни. Понякога е необходимо малко повече време заедно, за да може да се разбере имате ли бъдеще заедно. Да се премине през нивата на любовта не е линеен процес. Всяка трудност – например раждане на дете или отлитането му от семейното гнездо, може да върне двойката отново в момента на фазата на борбата за надмощие. Понякога се налага помощ отвън – например от брачен терапевт. Третата страна може да помогне за управление на предизвикателствата във връзката и дори да спаси отношенията.

Вижте още:

Как да преодолеем ревността във връзката?