Зеленчуците, които са по-полезни сготвени

| от MamaMia |


Суровоядството стана много популярно последните няколко години. Много хора, както и световни знаменитости предпочитат суровите зеленчуци и плодове, отколкото сготвените такива. Но въпросът дали да са преминали през термична обработка или не, все още остава нерешен.

Мнозина смятат, че суровите зеленчуци са много по-полезни, тъй като запазват в най-голяма степен своите качества. От друга страна сготвените зеленчуци са по-вкусни, а и организмът ги обработва по-добре и по-бързо.

„Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте“. Ето кои зеленчуци са по-полезни сготвени и защо:

 

морков

 

„Морковчето вика ела тук…“

Морковите са много полезни за очите и това е заради бета каротинът, който също така им придава този наситен оранжев цвят. В човешкото тяло този каротин се преобразува в витамин А, което допринася за нашата по-гладка кожа и по-добро зрение. При термична обработка бета каротинът се увеличава, докато като го консумираме суров, приемаме само 10% от него.

 

домат

 

“ А доматът червеней.“

Наясно сме, че доматът е причислен към плодовете, но в този случай ще го включим към бройката на сготвените зеленчуци. Когато доматите са сурови приемаме фолиева киселина и витамин С, а когато са задушени или сварени получаваме в големи количества ликопен. Това вещество действа превантивно срещу рак и сърдечносъдови заболявания.

Спанак

Спанакът съдържа малко калории и е много полезен за организма ни. С него ние приемаме желязо, витамин А и С, минерали и фибри. За да бъдат абсорбирани полезните му вещества изцяло, той трябва да премине през термична обработка. Ако предпочитате суров спанак, първо трябва да го изсушите добре преди консумация.

 

аспержи

 

Аспержи

Аспержите са прекрасен източник на витамин К и С. Дебелите им стени, обаче, пречат на организма да усвои тези вещества, затова трябва първо да преминат през термична обработка преди да бъдат консумирани.

„Леля зелка в ъгъла се смей…“

Къдравото зеле се смята за суперхрана, но само ако преди това е сварено. То понижава холестерола и притежава много фибри, които са полезни за нашия организъм.

За тези няколко зеленчука сме сигурни, че са по-полезни сготвени. Дали, обаче, са по-вкусни преминали термична обработка е само въпрос на вкус.