Защо са дебели децата ни

| от Кристина Димитрова |


Една трета от децата под 18 години у нас са с наднормено тегло.

Телевизията, радиото и интернет бълват съвети за здравословно хранене, ентусиасти се впускат към тренировки и режими, а отчаяни пухкавелковци сменят диета след диета, за да влязат във форма. С една дума – в очите на нашите деца храненето е доста стресираща дейност.

„Мамо, пак ли си на диета? Затова ли ще вечеряме салата” – това е 5-годишната Мария, която гледа с големите си тъжни очи бялата порцеланова чиния, пълна с листа и моркови. В нейните представи диетата на мама е тормоз. Автоматично и пълната с нитрати салата е враг номер 1 на масата. За Мария диетата на мама и здравословните й режими са мъчение. „Когато мама е на диета доста ми се кара, не е в настроение”, споделя Мария. Изброява нещата, които мама не дава да се пият и хапват – шоколад в никакъв случай, торта – не! , дори и на рожден ден. Кола – абсолютно забранено. Но на Мария й се яде сладко, още повечего обича, защото езабранено. „Не ми дават често шоколад, затова си купувам от лафката в училище”, споделя съзаклятнически тя.

Законите на мама

Българските майки, които срещам са твърдоглави. Те са забранили пицата и кейка със закон, а мрънкането за торта се наказва със затвор в стаята. Затова пък самите те често са с гузна съвест заради пропуснатия час във фитнеса заради кафе с приятелка и нарушенията в деня за плодове от 90-дневната диета. Самите ние контролираме трудно нездравословните си навици, какво да очакваме от децата?

Проблемът със затлъстелите деца се превръща в опасна тенденция, която засяга не само физическото, но и психическото състояние на най-малките. За това вина имат и родителите. Семейството носи отговорност за хранителните навици, които има детето – поне до момента, в който то съзнателно започне да избира какво да яде. И тук идва проблемът – някога чували ли сте, че забраненият плоде най-сладък?

Но ние всички знаем тези неща, нали? Защо тогава родителите допускат децата им да надебеляват? „Чувстваш се виновен в очите на другите хора, когато детето ти започне да наддава, но най-суровата критика е към самия теб”, казва майка на две деца с наднормено тегло. „Започнах да се питам ежедневно какво не правя както трябва”. Добър въпрос.

Лошите навици

Първата причина, поради която дебелеят българските деца, са безкрайни забрани на родителите. Не яж Макдоналдс, не пий кола, не си купувай шоколади, не яж тесто… Децата обичат сладкото. Възрастните също. Вярвам, ще се съгласите от опит, че една такава забрана превръща поглъщането на вредна храна в първа цел. Така вашето дете ще се крие от вас и в междучасията ще си купува бургери и шоколади, с които ще се тъпче тайно докато е на училище. И вие ще разберете това, когато с философски тон вашето дете откаже да зоби зелена салата с пилешка пържола за вечеря, защото е задоволило гастрономическите си желания без ваше знание.

Пъхането на сандвичи и кутии със здравословна храна в и без това тежката раница на вашия ученик също не е решение. Храненето е жизненоважен процес, който обаче се определя от личния вкус и избор. Детето ви трябва от малко да бъде научено да взима правилните решения и дори когато се отдава на изкушенията, да осъзнава, че това е изключение и не бива да се допуска всеки ден. Разбира се заплахите от типа „ще ти изпадат зъбите от сладко” и „стига си се тъпкал с тесто, ще станеш 100 кила”, не са начин да обясним на децата си вредите от прекаляването с некачествената храна. Има хиляди начини, филми и книги, с които да се аргументираме пред малките любознайковци защо трябва да се яде спанак, например. Просто трябва да се сетим за Попай моряка.

В правия път

Възхищавам се на майките, които успяват да научат децата си да предпочитат плодовете пред тортите, но ще се съгласите, че те не са много. Обратният ефект – втрещена съм от родителите които дърпат газираните напитки от ръцете на децата си и гордо заявяват: „Моя пие само натурални сокове”. Ами те са пълни със захар и химия, госпожа! Парченцата плод са илюзия. Разбира се, доста по-трудоемко за един родител е да стане в 7 часа и преди да е изпил кафе да направи по един фреш от портокал за цялата къща. Особено ако сокоизстисквачката ви е от онези, купени в магазина по левче, с която трябва да въртите цитрусите и да натискате, докато ви заболи китката. Но ако желанието ви за здравословен живот е истинско, това няма да е проблем за вас.

И не си мислете, че като запишете децата си на десет вида спорт, това ще допринесе за тяхното отслабване. Изберете едно занимание за детето ви, което то да харесва и да прави с удоволствие. След което го водете на тренировка и го научете да обича и уважава тялото си. Не му купувайте сладолед и бургер след тренировката, защото всичко оттук нататък е безсмислено. Научете го да обича разходките в парка и да не прекарва свободните си часове пред телевизора, като останалите 89% от българските ученици, които не излизат от дома си, когато не са на училище. Учените от Монреал доказаха с изследване, че всеки час пред телевизора повиша теглото с около 200 грама на месец, като най-податливи на напълняване са децата до 10-годишна възраст. След като навършват 11 години, 39 процента от малчуганите са по-склонни към затлъстяване.

Експерименти в кухнята

Освен това на повечето деца им е писнало от традиционни манджи – гювеч, пиле с ориз и супи. Измислете нещо оригинално и го поднесете на детето си по нетрадиционен начин. Всички помним песничката „Зеленчуци, който не яде”. Това е само пример за възможностите, с който да насочим децата си към правилния избор. И най-важното – не се предавайте и не го правете заради външния вид на детето – направете го, за да е здраво.