Вредно ли е веганството за децата

| от MamaMia, по Guardian |


Може ли веганската диета да увреди здравето на децата? Според здравните власти на много места в Европа – да. Наскоро в битанския град Луишъм искаха да се отнемат родителските права върху петгодишно дете на вегани, страдащо от рахит, пише британският „Гардиън“.

Родителите на момченцето са спечелили съдебната битка и са успели да го извадят от списъка на децата, живеещи в риск.

Те твърдят, че не ядат млечни продукти заради случаи на астма в семейството. Освен това не били вегани, тъй като консумирали риба.

Така или иначе случаят повдигна въпроса доколко адекватно може да се храни дете, поставено на рестриктивна диета, и доколко са оправдани рисковете от подобно решение?

Хелън Уилкок, която е педиатър диетик и член на Британската диетична асоциация, казва, че се опитва да не съди родителите, които поставят малките си деца на веганска диета, но смята, че те трябва да бъдат много добре информирани. „Децата вегани може да страдат от недостиг на витамин D, калций, желязо и вероятно витамин В12, така че трябва да ги приемат като добавки“, казва тя.

Друг проблем е, че веганската диета е бедна на калории, така че трябва да изядеш много, за да си набавиш нужната енергия. Децата обаче не ядат много, така че поемането на достатъчно храна може да бъде затруднено. „Често съветвам родителите да добавят зехтин и други мазнини към диетата, за да е по-богата на калории“, казва доктор Уилкок.

Друг проблем на веганската диета са протеините. „Ако детето яде риба и месо, то лесно си набавя нужните амино киселини. Но ако подрастващите си набавят протеин от бобови растения, те не осигуряват нужното разнообразие от аминокиселини и се налага да консумират различни бобови растения. По-просто казано, дете, което яде само пилешко, получава всички нужни аминокиселини, а детето, което яде само един тип бобови култури – не.“

Така че ключът е в добрата информираност. Но остава въпросът доколко информирани са родителите, които решават да поставят детето си на веганска диета? Понякога не са – казва Уилкок, – понеже се осланят на подвеждаща информация, намерена в интернет. И когато диетата се окаже неподходяща за детето, първите признаци са неправилен растеж и намалена жизненост. Недостигът на калории и проетини се проявява под формата на рахит (причинен от липсата на витамин D и калций).

Тогава децата биват насочвани към специалисти като мен – казва Уилкок. – Родителите променят диетата и се вслушват в съветите на специалистите, тъй като те, както и всички други, държат децата им да са здрави.“

Най-трудно за родителите, отглеждащи дете на веганска диета е възрастта преди пет годинки и после – особено за момичетата – около пубертета, когато нивата на желязо спадат.

Но рисковете от неправилно хранене на децата не са свързани само с веганството. Според Клер Уилямсън от Британската нутриционистка фондация, една от грешките, които родителите допускат, е да смятат, че това, което е добре за тях, е добре и за детето. „Например обезмасленото мляко и храната с ниско съдържане на мазнини, плюс такава, богата на фибри може да е добра за възрастен, но децата под пет години се нуждаят от пълномаслени млечни продукти, а богатата на фибри храна може да ги засити твърде бързо, така че да не поемат достатъчно пълноценни нутриенти.“

Високто съдържание на фибри засища бързо и подпомага движението на храната през хранопровода, но то е много по-важно за възрастните, отколкото за децата. Затова на децата на вегетарианците често казват „Мюсли деца“ – при тях обилието от груба храна води до дефицити на някои нутиренти.“

Според Аманда Бейкър от Веганското общество въпросът изобщо не е дали детето е на веганска диета или не – важното е дали яде здравословно. „Има достатъчно деца, които са на лоша диета, без да са вегани. Родителите вегани трябва внимателно да планират диетата на децата си. Разбира се, че пред тях има много подводни камъни, но всички родители са изправени пред предизвикателства в храненето на децата.“

Истината е, че веганите много повече готвят у дома и са по-наясно с хранителните вещества, тъй като полагат доста усилия, за да подъдржат тази диета. Много от тях избягват трансмазнините и прекомерната сол. За веганите е по-лесно да спазват правилото за петте зеленчука или плода на ден, отколкото за останалите.

Според нея веганите често стават жертва на лошо информирани здравни и социални работници. Бейкър изтъква, че родителите вегани са обект на натиск от обществото, което макар и изпълено с добри намерения и загриженост, не разбира начина им на хранене и избора им на начин на живот.


Повече информация Виж всички