Рецептите на MamaMia: Сусамени пукани сладки

| от Росица Гърджелийска |


Много хора биха добавили мед към тази рецепта. Той обаче твърде много ми напомня на есента, която неизбежно дебне зад ъгъла, а аз просто не съм готова да я посрещна все още. Затова – захар, нездравословна, искрящо бяла и пълна с бунт срещу студеното време!

сусамени сладки

Нужни продукти:

3 големи с. л. тахан;
1/2 ч.ч. захар или мед(ако много ви гризе съвестта, че ядете захар, нищо че в меда има всъщност повече калории);
2 яйца;
4 големи с. л. оризово брашно;
2 нормални с. л. кокосово брашно ако случайно откриете в шкафа си;
1 с.л. кисело мляко;
настъргана кора от 1/2 лимон;
ванилия;
1/2 бакпулвер;
сусам за овалване.

сусамени сладки

Начин на приготвяне:

В купа разбъркваме добре яйцата, заедно със захарта и тахана.

Добавяме киселото мляко, лимонената кора и ванилията и отново разбъркваме.

Добавяме постепенно и брашното и започваме да облизваме лъжицата след всяко разбъркване, за да проверим отново и отново дали е достатъчно вкусно.

Ако нещо все пак остане в купата, добавяме и бакпулвера, разбъркваме и би трябвало да имаме меко тесто.

С лъжичка правим нещо като топчета и ги овалваме в сусама. След това с дланите си оформяме топчета, които слагаме върху хартия за печене или силиконова подложка.

Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за около 20 мин.

В зависимост колко сурово тесто сме изяли, ще получим между 20 и 30 напукани сладки и ако гостите ни имат късмет, ще опитат от тях, но предупреждавам – има вероятност сладките да не успеят дори да изстинат, преди да бъдат погълнати.