Рецептите на MamaMia: Рецепта за лешникова торта

| от Росица Гърджелийска |

Ноември месец бележи началото на празниците вкъщи. Започваме с отпразнуване на годишнина от годежа на родителите ми, след това през ден-два започват рождените дни на племенника ми, на баща ми и на майка ми и приключваме в началото на декември с годишнина от сватбата на родителите ми и рождения ден на сина ми.

След всичките тези скорпионски (и стрелчески) веселби и празненства, можем да си отдъхнем преди суматохата около Коледа да започне. Затова искам да се извиня на тези от вас, които предпочитат соленото, но ще има голяма поредица от торти и сладкиши. Все пак какво да ви лъжа – сладичкото си е сладичко.

лешникова торта, рецепта за лешникова торта

Нужни продукти:

за 1 блат:

3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
3/4 ч. ч. захар
1 ч. ч. начукани на едро орехи
1 с. л. лешников тахан
1,5 с. л. какао
1/3 голям пакет масло на стайна температура
1/2 к. ч. мляко
ванилия
1 капачка уиски или ром

за крема:

1/2 голям пакет масло на стайна температура
400 гр. (две кутии) крема сирене
1 ч. ч. рикота или безсолна истинска извара
10 с. л. пудра захар
2 с. л. лешников тахан
ванилия

за глазурата:

80 гр. студено масло
2 с. л. какао
6 с.л. пудра захар
1/2 консервена кутия кокосово мляко или 1/2 ч. ч. мляко
5 гр. желатин, разтворен в 2-3 с.л. вода

за декорацията:
1 шепа лешници, леко запечени (да това са лешници, нищо че приличат на фъстъци)

лешникова торта, рецепта за лешникова торта

Начин на приготвяне:

Първо започнете с приготвянето на двата блата (може и само 1, ако ви мързи).
В голяма купа разбийте белтъците на сняг (първо разбиваме тях, за да не мием бъркалките).
В друга купа разбийте маслото, заедно със захарта, докато стане пухкава, светла смес, след което добавете постепенно жълтъците, като не спирате да разбивате.
Продължете да разбивате, докато стане гъста светла смес и добавете млякото.
Добавете какаото и тахана и разбийте пак за момент.
След това добавете орехите, ванилията и уискито, разбъркайте добре и започнете лъжица по лъжица да добавяте разбитите белтъци, като смесвате внимателно и бавно.
Блатът се пече на 200 градуса с вентилатор в отваряща се тава за блатове. На дъното на тавата поставям хартия за печене, а преди да извадя блата минавам с нож по ръбовете.
Повторете за блат номер 2, ако ви се занимава.
Кремът се приготвя, като първо се разбива маслото с пудрата захар много добре и след това бавно, лъжица по лъжица, се добавя крема сиренето.
Добавете рикотата, тахана и ванилията и пак разбийте.

Тортата се сглобява, като намажете единия блат с около 5-6 с.л. от крема, след това слагате другия блат и изсипвате отгоре другата част от крема. С нож заглаждате отстрани и отгоре. Аз предпочитам да сглобявам тортата като използвам ринга от формата за блат, тъй като иначе винаги изкривявам.
Оставете тортата да престои една нощ.

На следващия ден, след като цяла нощ не сте спали, за да видите дали се е разпаднала тортата в хладилника, направете глазурата.

Загрейте маслото и млякото.
Добавете какаото и разбъркайте енергично с тел. Сместта не бива да завира, така че работете на бавен огън. Когато сместта се посгъсти добавете и желатина. Бъркайте добре до пълното му разтопяване.
Оставете глазурата леко да изстине, като разбърквате от време на време.
Като ви се струва вече леко по-гъста, изсипете бавно и контролирано глазурата върху тортата.
Оставете в хладилника за поне 30 мин., след което я декорирайте.
Само звучи сложно, но пък е толкова вкусна!

 
 


Повече информация Виж всички