Най-вкусните начини да се натровим с вчерашна храна

| от MamaMia |


Дни след апетитното хапване по време на празнични и почивни дни винаги идва на дневен ред един недотам забавен и приятен въпрос – какво да правим с всичката тази годна, но изостанала храна? Месеците април и май дават мегдан за подобни терзания, предлагайки поне няколко дълги уикенда. Ако не прекараме тези уикенди активно, някъде извън града, обикновено се озоваваме заринати с кулинарни остатъци у дома. Случва се, независимо колко добре сме планирали менюто си, най-малкото защото гостите, които сме поканили, също се чувстват длъжни да донесат по нещо.

Понякога останките от любимите ни храни в следващите дни са ни по-вкусни и сладки от самото празнично хранене. Можем да им се насладим крадешком с чаша чай, чаша вино, хубав филм, приятна музика, без напрежение и без да е нужно да спретнем красива трапеза. За съжаление обаче, не всички хранителни остатъци са еднакво вкусни и полезни. Докато някои престоели храни имат невероятен вкус втория път, друг може направо да ви разболеят. Хранителното отравяне не е толкова рядко, колкото си мислим, а последиците му са остри и неприятни, могат да ни извадят от строя за дни напред. Има очевидни признаци като появата на мухъл върху храната и гнилни миризми, но рисковете от оставащата храна невинаги са видими. Затова следващия път, когато отидем до хладилника за втора закъсняла порция от любимата си манджа, ще е по-добре да сме напълно наясно с рисковете, които може да поемем.

Един от най-вкусните остатъци безспорно е… пица.

Студената пица е толкова вкусна, че около 53% от хората я предпочитат на другия ден, отколкото току-що излязла от фурната и гореща, с топяща се моцарела. Пицата е една от основните форми на прехрана за студентите. Така вкусните ѝ остатъци обаче могат да са доста опасни, ако нямаме някои неща предвид.На първо място, за да предотвратим заболявания, причинени от храна, не трябва да оставяме пицата да стои на открито за повече от два часа. Вместо товатрябва да поставим останалите триъгълничета в хладилника в херметична кутия или в запечатана найлонова торбичка възможно най-скоро. Второ, пицата обикновено е безопасна за консумация не повече от няколко дни след охлаждане. Дори и да сме фанатици на тема студена пица, не бива да оставяме парчетата да ни чакат цяла седмица.

Рибата в морето, но тиганът да не остава на печката.

Въпросът е особено актуален пролетно и лятно време. Яденето на остатъци от риба и морски дарове е съмнително решение поради няколко различни причини и може да бъде доста рисковано. Претоплянето на храни като риба може да доведе до силна миризма и да повлияе на текстурата на рибата. Дори и най-сочните рибни филета могат да се превърнат в гумена, почти неядлива каша след повторно затопляне. Сготвените морски дарове могат безопасно да се съхраняват в хладилник за три до четири дни. Ако варените морски дарове се съхраняват повече от четири дни, възможността за развитие на бактерии ги прави опасни за консумация, така че най-добре е да ги изхвърлим. Неварените морски дарове трябва да се консумират в рамките на няколко дни. Сурови скариди, сурови миди, пресни миди и излющени стриди, по-специално, могат да издържат само един до два дни в хладилник. Освен това, морските дарове не трябва да се оставят на стайна температура за повече от два часа. Иначе ще се случи онова, за което като тийнейджъри лъжехме майките си, че е причината да ни е лошо след купон – яли сме развалени миди.

Любимото меню на Попай Моряка също се хапва прясно.

Според Попай Моряка и здравите експерти, спанакът е храна с множество различни ползи за здравето. Той често се класифицира като суперхрана, защото съдържа хранителни вещества, които са полезни за очите, костите, косата, кожата и сърцето. И докато яденето на спанак всеки ден няма да ви даде мигновено гигантски мускули, въпреки че Попай може да не се съгласи. това е изключително хранителен диетичен избор, подхранва тялото. Въпреки това, трябва да се внимава с претоплянето му в микровълновата.

Спанакът е с високо съдържание на нитрати и може да стане токсичен при повторно нагряване. Освен това нагряването и след това повторното затопляне на този зелен листен зеленчук може да доведе до един непредвиден резултат – окисляване на желязото в спанака, което го прави опасен за консумация. Не се колебайте да ядете пресен спанак или варен спанак. Можете дори да си го нагъвате директно от кутията като съвременен Попай. Какъвто и начин да изберете да консумирате спанак, просто се уверете, че няма да си навредите с прекомерна термична обработка!

Крилце или кълка?

При размразяване на пиле и работа със сурово пиле трябва да се вземат предпазни мерки поради възможното наличие на салмонела. Ако някога сте страдали от инфекция със салмонела, знаете, че симптомите, които включват гадене, повръщане, втрисане, треска и диария, причиняват отвратителен дискомфорт и трябва да се избягват всячески. Недовареното пиле също може да доведе до инфекция със салмонела, така че е нужно да се уверим, че е добре сготвено. Неправилното му претопляне също може да бъде опасно. Готвенето не елиминира изяло бактериите в пилето и възможно някои от тях да се развият отново дори след термична обработка. Според Световната здравна организация, микровълните не винаги проникват в храната с равномерни нива на топлина, което увеличава възможността от инфекция. Претоплянето на пиле във фурна или на котлон и гарантирането, че то ще достигне вътрешна температура от 74 градуса по Целзий, е най-безопасно при повторно затопляне.

Пържените храни, които са си вредни по принцип.

Мазните храни като лучени кръгчета и пържени картофи трябва да се затоплят внимателно, тъй като мазнината в тях може да създаде проблем. Тя може да произведе изпарения, които съдържат токсини. Ако ще претопляме мазни храни, най-добрата практика е да ги поставим във фурната на ниска температура, за да ги загреем безопасно. Като се има предвид това, повечето пържени храни, включително дори най-вкусните пържени картофки не бива да се претоплят. Текстурата им става прекалено суха, което се отразява на вкуса и ги превръща в неприятна каша. През повечето време е по-добре да си приготвим нова партида, или, още по-добре, да си изберем нещо друго за хапване.

За пре-претоплянето важи принципът, че икономията е майка на мизерията.

Претоплените остатъци невинаги са безопасни за консумация. Може да е опасно да претопляме едни и същи остатъци няколко пъти, дори ако следваме всички правилни протоколи за безопасност при първото им загряване. Всеки път, когато претопляме едно и също ястие, шансовете тази храна то да ни причини хранително отравяне също се увеличават. Ето защо е най-добре да затопляте само количеството храна, което планираме да консумираме. Например, ако приготвим в голямо количество супа, за даси имаме за няколко дни напред, добра идея е да затопляме само отделни порции вместо цялата тенджера. Въпреки че може да са необходими допълнителни усилия и организация, със сигурност си струва да избегнем хранително отравяне. Така нареченото „парично готвене“ е отличен начин да спестим време и пари. То включва съхраняване на варени и сурови порции от различни храни и смесването им в бързи ястия, когато е необходимо.

Ядливите гъби лесно могат да станат отровни.

Гъбите са изключително здравословна храна – съдържат селен, мед и магнезий. Освен това те намаляват рисковете от  развитие на много видове рак, като рак на гърдата и рак на простатата. Те също така съдържат същото количество калий колкото и бананите, както и значително количество витамин D. Въпреки това, трябва да преосмислим консумацията на остатъци, които съдържат гъби. Първо, протеинът в гъбите може да бъде компрометиран от микроорганизмите, присъстващи в тази храна, ако се съхраняват неправилно. Освен това гъбите се развалят бързо, поради строежа си. Поради тази причина е важно да се уверим, че са приготвени и съхранявани правилно. В идеалния случай те трябва да се консумират в рамките на една седмица след охлаждане. Ако се наложи да ги претоплим, винаги има риск от болки в стомаха. Когато се съмнявате, изхвърлете остатъците от гъби в кошчето. Просто не си струва опасността.

Картофи – ни изстудени, ни претоплени.

Свикнали сме да го консумираме в най-различни форми, от картофено пюре до запечени или приготвени по селски. Имайте предвид обаче, че след като приключим с картофените ястия, те се нуждаят от допълнителна грижа, ако планираме да ги съхраняваме и ядем по-късно. Макар че може да е изкушаващо да оставим картофите покрити с фолио на плота, за да ги запазим за по-късно, това може да доведе до растеж на Clostridium botulinum. Тази бактерия може да причини заболяване, наречено ботулизъм, което причинява слабост и може да доведе до затруднено дишане. Въпреки че може да изглежда противоинтуитивно, покриването на картофите е това, което причинява проблема, тъй като Clostridium botulinum се нуждае от среда с ниско съдържание на кислород, за да се размножи. Най-добрият начин на действие с картофите е да ги съхранявате в хладилник без всяко фолио, но пък така те променят вкусовите си качества. Остатъците от картофи са безопасни за около четири дни след готвенето, но е по-добре да ги изядем на момента.

Най-актуалното след Великден – яйца. 

В идеалния случай яйцата трябва да се консумират пресни след приготвяне и това включва също и ястия, които съдържат яйца, като омлети, гювечи и кишове. Точно както при сурово пилешко и остатъчно пилешко, основното притеснение по отношение на яйцата е салмонелата. Задължително е да се гарантира, че варени и охладени яйца се затоплят до 74 градуса по Целзий преди консумация. Ако пазим яйчена салата, бъркани яйца или дори напълно непокътнати твърдо сварени яйца, правилото е, че два часа след приготвянето си, те трябва да се охладят. Ако не го направим, най-разумно е да ги изхвърлим. Храната все още може да има вкус и да изглежда добре, но рискът от заболяване от салмонела е просто твърде висок.

Храната от повечето световни кухни – ориз.

Осттъчният ориз може да бъде доста опасен. Това се дължи на факта, че някои оризове може да имат спори на Bacillus cereus, които могат да оцелеят дори след приготвяне. Ако оризът се остави твърде дълго неохладен при стайна температура, това може да причини размножаване на бактериите и да доведе до хранително отравяне. Поради тази причина е най-добре да готвим достатъчно ориз само за едно хранене. За щастие готвенето на ориз е лесно и бързо. Ако има останал ориз в хладилника, той трябва да се консумира в рамките на три дни, а на четвъртия задължително да се изхвърли. Проверете за някакви странности по отношение на вкус, мирис или външен вид, преди да консумирате.

Започнахме с пица, ще завърши с паста.

Ако с удоволствие се наслаждаваме на студена пица, вероятно същото ще се отнася и за храните на основа на паста, особено салатите с паста например. И въпреки че може да е изкушаващо да държим остатъците от паста на кухненския плот, за да можете да ги изядем на следващото си хранене, може да е опасно да го направим. Остатъците от макаронени изделия могат да бъдат буквално смъртоносни. Ако открием остатъци от паста в хладилника си и не сме сигурни колко време са престоели там, най-добре е да ги изхвърлим. Ако сме приготвили твърде много, за тях също както при яйцата важи правилото да се сложат в хладилник след два часа.

Вижте още: 

„От понеделник…“ или начините да направиш хранителния режим лесен