Лято – сезонът за противовъзпалителни храни

| от MamaMia |


Лятото е прекрасно време за наслаждаване на свежи и хранителни продукти, които не само ни освежават, но и могат да помогнат на организма ни да се справи с възпалителните процеси. Възпалението най-често с свързва с различни здравословни проблеми като артрит, алергии, диабет и дори сърдечно-съдови заболявания. Затова е важно да включим в дневния си режим противовъзпалителни храни, които могат да помогнат да се справим с тези състояния и да поддържаме здравословното си състояние.

Ето няколко примера за противовъзпалителни храни, които можем да включим в лятното си меню:

Разнообразни плодове и зеленчуци

Лятото е сезонът на свежите плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти и фитохимикали. Те имат особено много противовъзпалителни свойства. Включете в диетата си ягоди, череши, дини, краставици, спанак, домати. Ако сте в настроение за екзотични плодове – също и авокадо и ананас. Те не само чистят организма от токсини, но и намаляват възпаленията.

Риба

Богата на омега-3 мастни киселини, рибата е отличен източник на противовъзпалителни хранителни вещества. Включете морска или речна риба, която вирее естествено по вашия край,  в своята лятна диета. А също и сьомга, скумрия, сардини или треска. Омега-3 мастните киселини помагат да се намали възпалението в тялото и поддържат здравето на сърцето.

Закъде без ядки

Ядковите плодове като бадеми, орехи и лешници също са отличен източник на здравословни мазнини и антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Добавете ги към вашите салати, закуски или консумирайте като здравословно прихапване между основните хранения през деня.

Зелен чай – все пак има и противовъзпалителни напитки, не само противовъзпалителни храни

Той е познат със своите антиоксидантни свойства и се счита за противовъзпалителна напитка. Много хора го ползват и като средство, което подпомага отслабването. Пийте зелен чай за освежаване през лятото и включете го в своята дневна рутина.

Плодови смутита и сокове

Пригответе си свежи плодови смутита и сокове от ананас, ягоди, портокали и грейпфрут. Те са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията в организма.

Не забравяйте, че важно е да се консултирате със здравен специалист или диетолог, преди да внесете промени в диетата си, особено ако имате някакви здравословни условия или алергии. Насладете се на лятото и включете тези противовъзпалителни храни в своето ежедневие, за да подкрепите своето здраве и благополучие.

Вижте още:

Жените са по-склонни към алкохолизъм – виновен е хормонът естроген