„Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си“

| от Евелина Бонева |


В миналото хората са яли всичко, което може да им предложи природата: от опърлени корени на праисторически дървета, през опашки на саблезъби тигри на жив огън до фреш от стрити на прах мамутски бивни.

Милите ни предшественици едва са доживявали 40 години, но за сметка на това са живели в чиста околна среда и не са инжектирали в телата си пържено пиле от KFC.

Днес нещата стоят по друг начин. Храната се е превърнала в нещо много по-различно от необходимост. Тя е индикатор за нисък или висок обществен статус, за предпочитания към определен начин на живот, за принадлежност към дадена група, за съпричастност към прасетата, морковите или шараните или пък за презрително отхвърляне на всички нови моди, свързани с храненето.

Тези моди обаче са факт и ако се чувствате сякаш сте попаднали в лабиринта на Минотавъра, лутайки се сред актуалните хранителни течения, ние можем да ви ориентираме кой какъв е според това какво яде.

1. Ако ядете риба и сте зодия риби, е много вероятно да срещнете ниска, русокоса жена, която да ви предложи да купите от нея жива катерица за правене на вълшебства по телевизия СКАТ.

Шегичка. А сега сериозно:

1. Що е то вегетарианец?

Вегетарианецът е човек. Разликата между него и другите хора, е че той не яде месо. Подбудите за това могат да бъдат различни. Най-често вегетарианците не ядат месо, защото не одобряват насилието над животни и работата на цялата месна индустрия в световен мащаб. Понякога хората не ядат месо поради здравословни причини, а понякога – просто защото не харесват вкуса му. Дотук е лесно, нали? Оттук нататък обаче вегетарианците започват да се разделят на категории и подвидове. Четете внимателно, за да не се изгубите в някоя нозологична единица на тази кратка БКХТ (Българска класификация на хранителните течения).

Има толерантни и нетолерантни вегетарианци. Толерантните се разпознават по това, че са направили своя личен избор да не подкрепят масовото избиване на животни и да не консумират месо, но навират в чиниите на другомислещите този свой избор. Нетолерантните се разделят на две подкатегории: вегетарианци-дискиминатори и вегетарианци-екстремисти. Първите имат за свой отличителен белег ненавистта към хората, които ядат месо. Те ги наричат „месоядни“, обвиняват ги, пряко или косвено, че се хранят с ръце, изцапани с кръвта на милиони убити животни и се стремят да не ги допускат в близкия си кръг. Може да ги познаете и по разпространяването на визуални и текстови материали, свързани с добруването на селскостопанските животни, в социалните мрежи. Все пак те признават съществуването на „месоядните“ и донякъде приемат идеята, че начинът на хранене е въпрос на личен избор, а всеки личен избор заслужава уважение.

За разлика от тях, екстремистите не толерират другостта в хранителните навици. Те размахват ръце, стиснали в юмруци вегефашистки лозунги и стръкове спирулина, и призовават към унищожение на „месоядните“. Тяхната секта агитира за геноцид над онези, които се хранят с крави и прасета, като същият може да бъде извършен чрез обесване, аутодафе или стъпкване от подивяло стадо овце за назидание на останалите.

2. Що е то веган?

Веганите също са хора. Разликата между тях и другите хора се състои в това, че те не ядат месо. Разликата между тях и вегетарианците е, че освен месо, те не консумират и други животински продукти (млечни продукти, яйца, мед, желирани бонбони т.н.). В много случаи веганите попадат в групата на вегетарианците-екстремисти. Важно е да се отбележи, че между веганите и вегетарианците съществуват вътрешнопартийни противоречия. Веганите нерядко обвиняват вегетарианците, че „се правят“ на „света вода ненапита“, защото не ядат месо, но консумирането на яйца реално ги прави по-лоши и от „месоядните“.

Според една част от тях, всички яйца съдържат зародиши на пухкави, жълти пиленца, а начините, по които се добива сиренето, наподобяват изнасилване на кравата/козата/овцата. Те не ядат мед, защото това вреди на пчелите, а желираните бонбони Haribo са храна-табу заради костния мозък, от който се произвежда желатинът. Много често веганите са цялостно фокусирани върху здравословния начин на живот. Те не пият лекарства, не се возят в автомобили и не ползват мобилни телефони. Може да ги разпознаете и по тяхната тънкообидност, която е толкова тънка, че повърхността им на практика е прозрачна. Веганите проповядват мир, любов и хармония за всички живи същества, но ако ги попитате защо са решили да са вегани, е вероятно да ви избият зъбите с бокс.

3. Що е то пескатарианец?

Пескатарианците са хибриди между хора и кефали. Подобно на египетските богове, те имат долница на човек и глава на черноморски кефал. Шегичка. Пескатарианците също са хора. Те са вегетарианци, но ядат риба. Според техния мироглед рибата се различава от останалите животни, защото е по-тъпа и не изпитва болка. Обичайно пескатарианците са презрени от вегетарианските и веганските социуми.

4. Що е то лакто-ово вегетарианец?

Лакто-вегетарианците имат изваяни тела от козе сирене и броколи вместо глави. Шегичка. Да, и тези са хора. И подобно на „просто вегетарианците“, не се хранят с месо. За сметка на това, не отказват филийка с масло и чубрица, нито варено яйце на закуска. Тук идва логичният въпрос каква е разликата между лакто-вегетарианците и вегетарианците? Подгответе се за обстоятелствен отговор…никаква.

5. Що е то ово-вегетарианец?

Не, това не е яйце с крака. Ово-вегетарианците са хора, които не ядат месо, нито млечни продукти, но всяка неделя хапват порция яйца по панагюрски.

6. Що е то флекситарианец?

Флекситарианц е сравнително нов термин, който обозначава хората, които искат да бъдат вегетарианци, но не им стиска. Официално те не ядат месо, но когато им се сервира свинска вратна пържола на социално събитие, хапват от учтивост. Те обичат прасетата, но и филето. Флекситарианците (от flexible – гъвкав) не ядат шкембе чорба, но пийват бульон от шкембе, защото в него на практика няма месо. Често те стават такива, защото искат да членуват във Facebook групата Българско Вегетарианско Общество, но никой няма да ги приеме там, ако не се целуват с веган, който вече е член. А никой веган няма да се целува с мъж/жена, който има остатъци от телешко в коронката. Флекситарианците трябва да бъдат подкрепяни, тъй като са сегрегирани в истинските веган общества заради двуличие, а социумът на „месоядните“ ги намира за странни. Така те остават в тъжния вакуум между хората-вешалици и хората-гречка и имат проблеми с адаптацията.

7. Що е то суровоядец?

Навиците на суровоядците често се припокриват с тези на веганите. Диетата със сурови храни не съдържа нищо готвено или преработено. Може да ги разпознаете по анорексичните тела и аскетичните лица с големи зъби. Суровоядците обикновено са такива поради претенции за здравословен начин на живот. Често обаче изглеждат като хора, които имат неотложна нужда от животоспасяваща супа.

8. Що е то всичкоядец?

Това са хората, описани в популярния виц за „зърнената диета с ананас“. Онези, които ядат всичко, което зърнат, без ананас. Това са хора с ниска хранителна култура и висок апетит. Често имат симпатични бузи и не могат да сложат единия си крак върху другия.

9. Що е то поло-вегетарианец?

Това са вегетарианци, които обаче ядат пилешко, патешко и пуешко. По-удачно е да се наричат поло-вегетарианци, тъй като носят поло дори през лятото, но това все пак отново е личен избор.

10. Що е то афганистанец?

Това е човек, който е роден в Афганистан.