Гурме ориз с антенки от пресен лук

| от Mama Mia |

Мислех да нарека ястието „Сиромашко гурме” или „Гурме за бедни”, но тъй като съставките му могат да се променят, то може да се казва „Ризото със спанак, манатарки и пармезан” и тогава точно си отива в категорията.

Едно от значенията на думата „гурме“ съвсем ме подтикна към заглавието – „изискано ястие, в чието приготовление и начин на поднасяне са вложени специални съставки, особено старание или творчество”.

Ето рецептата:
Кралски печурки /може и обикновени/ – 500 гр
Пресен лук – 3 връзки
Лук за готвене – 2 глави
Ориз – 1 чаена чаша
Спанак, замразен – 400 гр
Олио – 5 супени лъжици
Бульон или вряла вода – 2 чаени чаши
Чушка, морков – по желание
Сол, черен пипер, подправка от сушени зеленчуци, копър – по вкус
За заливката
Яйца – 4 броя
Кисело мляко – 400 мл
Червен пипер – 1 супена лъжица
Чесън – 4-5 скилидки
Малко сол

Гъбите се нарязват тъничко. Задушават се в тиган с олиото, заедно с наситнения лук, евентуално – морковче и чушка. Като омекнат се сипват в тава за печене. След това оризът се пържи докато стане „стъклен”. И той се изсипва при другите продукти. После се слага спанакът, без да се обработва топлинно, защото от прекомерното задушаване зеленият му цвят става уморен. Всичко се разбърква и се залива с врялата течност. /Лукът, гъбите и спанакът са доста сочни, но ако прецените – добавете още една чаша бульон или вода/. Посолете, сложете сушени зеленчуци, копър, черен пипер. Разбъркайте и запечете докато водата изври.

Междувременно направете заливката, като разбъркате всичко, а чесънът нарежете или скълцате. Заливате полуготовото ястие и печете, докато се стегне.

Поднасяте топло. Аз си играх да режа порциите със стъклена чаша. Отстрани добавих и изцедено кисело мляко за цвят. Антенките от пресен лук можете да замените с чеснови.

А, да не забравя – ако готвите с манатарки, не слагайте половин килограм. Същото важи и за трюфелите. От тях – само за аромат. После можете да рендосате отгоре пармезан.

Поднасяйте малки порции, по гурме е. Дали може да сипете някому 5 порции!? Разбира се, нали затова са дошли хората.

 
 


Повече информация Виж всички