Будалка ли ни Джейми Оливър?

| от Василена Мирчева |


Много неща се промениха в последните 20 години и едно от тях е отношението към храната. Огледайте се, ослушайте се – за какво си говорят приятелите ви, а роднините, а колегите? Най-вероятно за храна. Забележителна трансформация, като се има предвид, че до неотдавна да говориш за храна беше като да правиш секс на светната лампа.

Няма как да минем за културни, отворени или способни на елементарен учтив разговор, ако поне малко не отбираме от кулинарни школи, ресторанти и готвачи.

„Преди храната изразяваше откъде сме дошли. Сега за мнозина тя е там, където искаме да отидем, кои искаме да бъдем, как избираме да живеем – пише Джон Ланчестър в забележителното си есе „Мълчи и яж“.

Готвенето се превърна в престижна дейност, а уменията в областта на кулинарията ви гарантират висок символен капитал. Извън специализираните кулинарни канали, днес почти всяка телевизия има предавания за готвене, прибавете към това всички блогове и влогове и картинката ще набъбне като суфле, поставено в необходимите температурни условия.
Отвсякъде ви насърчават да извадите на въоръжение ножовете и тенджерите и да започнете системно и виртуозно да приготвяте тристепенно меню за четирима за половин час.

Възможно ли е това наистина или Джейми Оливър – човек, спечелил първия си милион преди да навърши 30 – нещо ни будалка?

Да, така е – няма трик. Хайде нека не са 30, но за 45 минути наистина могат да се направят пилешки шишчета със сос сатай плюс пикантна салата с нудли и мариновани плодове с мента. Къде е уловката тогава?

Бързото готвене на няколко неща едновременно означава много съдове и много процеси, протичащи по едно и също време.

Джейми, както и всеки друг телевизионен готвач, разполага с екип асистенти, които в движение разчистват ненужното, подготвят онова, което трябва, и услужливо го подават в точния момент.

Вие не разполагате с подобен екип. По-вероятно е, докато се опитвате да приготвите вечеря за семейството, да слушате с едното ухо детето, което ви разказва урока по история, а с другото любимия, който се оплаква от ония надути келеши от IT отдела.

Без да е мозъчна хирургия, готвенето иска внимание и концентрация. А ако времето ви за готвене е вечер след работа, даже и без да слушате назубрения урок „Укрепване и разширяване на Българската държава през ХІІ в“, ще ви е трудно да съберете нужната доза концентрация за три отделни блюда.

Неприятното в приготвяне на няколко сами по себе си прости неща едновременно е, че те имат досадната склонност да стават по едно и също време. Така, че докато седите с гореща тава в ръце, търсейки място, на което да я паркирате (кухненската маса вече казахме е заета от детето с домашните), умивалникът е пълен с чашите от сутринта, а плотът е засипан със започната салата… та докато седите с тава в ръце, онова нещо в тигана тръгва да загаря, другото, което само допреди минута едва къкреше, сега кипи и пуши, а салатата с нудли е все така наникъде…

Помислете върху всичко това преди да последвате някой чаровен готвач в прекрасния свят на телевизионната кулинария. Вашите цели само на пръв поглед се покриват. Вие целите приготвянето на балансирана, здравословна вечеря в рамките на трийсетина минути. А той – да продаде продукта си, бил той тв предаване, готварска книга, отпечатана на скъпа хартия, или блог с примамливи фотоси.

Нищо лошо няма в телевизионната кулинария и луксозните готварски книги, които се правят повече, за да се подаряват, отколкото да се използват. Те могат да ви вдъхновят, да ви научат на нещо полезно или да ви поразтоварят от стреса. Но следването им не ви гарантира успех. Докато пъшкате в поза „Куче гледащо надолу“ с хубавката двайсетгодишна тв йога инструкторка, не очаквате да се сдобиете с плоския й корем, стегнатия задник и образцов бюст, нали? Същото е с готвенето.

В повечето случаи имате работа с човек, които ви води по отношение на практиката с едни 150 хиляди часа, та както и да ви убеждава в леснотата на това или онова, имайте едно на ум. Преди да им поверят тв предаване, част от тези хора са минали през мелачката на професионалната кухня и имат понятие от последователността, с която се действа, когато на котлона има две тенджери, нещо се пече във фурната, друго трябва да бъде нарязано, а някой крещи в ухото ти да побързаш.

Когато става въпрос за вечеря в четвъртък вечер, по-добре заимствайте техника от журналистиката и ПР-а: KEEP IT SIMPLE, KEEP IT SHORT. Така де – библейският Исав е продал първородството си за паница леща – от което следва, че лещата не ще да е нещо толкова презряно.

ТВ шефовете обичат слогани от типа: всеки го може. И това е вярно – всеки може, но не всеки трябва. Ако не ви влече, признайте го пред себе си и намерете начин да се изхранвате относително здравословно, без да се налага да добивате академична степен в кулинарията.

Готвенето е секси – неслучайно програмата, която превърна Оливър в звезда се казваше The Naked Chef. Само подсказваме.

И да не ви идва отвътре готвенето – все има какво да вземете от пустия Джейми Оливър.


Повече информация Виж всички