Заблуда ли е температурата от „никнене на зъбче“

| от MamaMia |


Когато бебето ви има температура, съвсем естествено е да искате да знаете със сигурност каква е причината за това. Идеята, че може да се вдигне температура от никнене на зъбки, е донякъде утешителна. Зачервени бузи, насълзени очички и топло чело са достатъчни, за да вкарат дори опитен родител във вихрушка от тревоги и страхове. Възможно ли е наистина да е заради никнещи зъби? Или треската при никнене на зъби при бебета е просто мит?

Двама педиатри отговарят веднъж завинаги на въпроса дали става дума за истина или за удобна успокояваща родителска заблуда. Д-р Елизабет Ди Пиетро и д-р Моли Гроу са единодушни в заключенията си.

Температурата може да съпътства растежа на зъбки, но не и да е пряко причинена от него.

Особено ако става дума за температура над 38 градуса, тя със сигурност не се дължи на избиването на първите млечни зъбчета на бебето.

Така че: ако бебето ви страда от истинска треска, вероятно си имате работа с вирус. Или, ако имате наистина лош късмет, вирус, съчетан с никненето на зъбки едновременно.

Какво значи обаче, ако детето е просто леко затоплено, без да става дума за висока температура? Ако сте се грижили за бебе с никнещи зъбки, сигурно вече сте забелязали тенденцията бузките му да се зачервяват, докато това се случва, дори и без това да е съпроводено от треска. Детето спи по-неспокойно от обикновено, а в будно състояние проявява нервно напрежение. Е, също не е задължително това да е пряко свързано с никненето на зъби. Или поне да не е пряка последица.  Лигавенето, което може да се увеличи от никненето на зъби, може да предизвика обрив около устата или по бузките. На тази неприятна последица може да се противодейства чрез почистване на личицето с леко топла вода и мазане с подходящ мехлем или вазелин, съобразно консултация с лекар или поне фармацевт.

Д-р Ди Пиетро и д-р Гроу посочват и кои са истинските най-често срещани симптоми от растеж на зъби, които се наблюдават при децата. Те включват:

  • По-често хапане или хапане на предмети с уста
  • Повишено слюноотделяне
  • Чувствителност на венците и опити за чесане
  • Неспокойствие и нервност
  • Намален апетит за твърди храни
  • Евентуално съвсем леко повишаване на температурата (има се предвид до около 0,3 градуса по-висока от обичайната за детето телесна температура)

Никненето на зъби НЕ причинява симптоми като диария, повръщане, кашлица, запушен нос, обрив по тялото или треска, преупреждават лекарите и насърчават родителите да не приписват несвързани симптоми на растежа на зъби, само защото им се иска да беше така. Проучванията са установили, че процесът на никнене на зъби обикновено отнема около седмица, въпреки че варират при различните деца. Обичайно седмицата включва около четири дни преди зъбът действително да изникне през венците и около три дни след изникването на зъба.

Така че, ако забележите разгледаните симптоми на никнене на зъбки, очаквайте около седмица смущения – може би малко нервност или допълнително лигавене – но нищо прекалено интензивно.

При повечето деца зъбките растат на възраст между шест и 30 месеца, някои може да започнат дори по-късно. През периода расте средно по едно зъбче на месец. Понякога идват по два или даже по четири наведнъж. Ако на детето ви никнат зъбки, имайте търпение – няма да продължи безкрайно дълго. Но ако бебето ви има треска, за съжаление не можете да се успокоите само с растежа на зъбки. Ако имате притеснения, най-добре се свържете с педиатъра на детенцето. И не се безпокойте излишно – ако вземете адекватни мерки, без много да се бавите, за нула време бебето ви ще е весело и жизнено както обичайно. Същото се отнася и за идването на Зъбната феичка.

Вижте още:

Пастата за зъби е вредна за здравето ни


Повече информация Виж всички