Проверете социалните медии на децата си за тези рискове веднага

| от Стела Христова |


В днешно време е рядкост да познавате някого, който да не присъства в социалните медии, но има значителна разлика между публикуването на няколко снимки за семейство и близки приятели и активното ежедневно ъздаване на съдържание в социалките.

Според проучване на August Pew Research Center за тийнейджъри, 95% от тийнейджърите и 98% от тези над 15 години имат достъп до технологии и използват социални медии.*

Те не само са ключови комуникационни инструменти, но също така позволяват на тийнейджърите да се почувстват повече част от групоавата идентичност на своите общности. 80% от анкетираните тийнейджъри се чувстват по-свързани с това, което се случва в живота на техните приятели, докато 71% смятат, че социалните медии им позволяват да покажат своята креативност.

За мен да публикувам онлайн е неделима част от работата ми, но за много деца и тийнейджъри то е по-скоро част от начина на живота. Като родител знам колко важни са социалните медии за учениците, но знам добре също и какво могат да намерят там – доброто, лошото, полезното и, за съжаление, откровено опасното.

Какво е решението? Да следим децата си – не върви, не е честно спрямо тях. Да ги оставим на онлайн произвола – твърде рисково. Да забраняваме – нулев ефект. Да си направим фалшиви профили, чрез които да оказваме контрол – жива психопатия. И без ексцесии и крайности, можем да опитаме да се вкараме в ритъм, чрез който да балансираме между отговорната свобода и дискретния контрол. Отговаряли ли сте си например на въпросите по-долу?

Знаете ли какви акаунти в социалните мрежи имат вашите деца?

Ако отговорът е отрицателен, значи е време да разберете.  Невежеството не е блаженство и понякога го научаваме по трудния начин. Поне не що се отнася до децата ни. И двете ми деца имат смартфони, но дори и да имаха достъп само до семееен компютър, вероятно пак щяха да имат поне един акаунт в социалните медии. Всяко приложение, което децата ни желаят да добавят към смарт устройствата си, минава за одобрение през мен и съпруга ми. Обменяме опит и с други родители по отношение на това какво да разрешаваме. И в момента успяваме да задържим фронта по отношение на TikTok.

Кои приложения са популярни сред децата?

На тях например не им пука за Facebook, както беше и продължава да бъде при нас. Най-честите социални медийни платформи, които тийнейджърите използват днес, са YouTube (95% от анкетиранитев цитираното по-горе проучване тийнейджъри), TikTok (67%), Instagram (62%) и Snapchat (59%). Други платформи за социални медии, които тийнейджърите използват по-рядко, са Twitter, Reddit, WhatsApp и Facebook. Най-вече Facebook отбелязва значителен спад в тийнейджърските потребители. Този списък обаче не е изчерпателен. Бих проверила устройствата на вашите деца за приложения за групов чат (като Slack или Discord) и също така приложенията за хобита и активности, където съществуват възможности за групов чат.

Може би един от най-горещите и наболели въпроси: Споделят ли лична информация?

Виждалa съм подрастващи и тийнейджъри да използват истинските си имена, дата на раждане, домашен адрес, имена на домашни любимци, име на училище, на спортен клуб или школа, която посещават. Всяка такава информация може да се използва за идентифициране на вашето дете и местоположение в реалния живот или чрез бързо търсене в Google. У нас е комуникирано с децата, че това е абсолютно недопустимо, и с баща им полагаме усилия да даваме личен пример в обратната посока, като пазим си личното си пространство. Отдавна съм взела например решението да пазя имената на децата и партньора си извън профила си във  Facebook и да не качвам общи снимки, въпреки че приятелите ми много се чудят защо не се хваля със семейните ни моменти и понякога дори са си позволявали да намекват, че нещо у дома не върви, щом не правим неограничен кръг от външни хора свидетели на близостта си.

Също така казвам на децата си да не отговарят на забавни анкети и тестове, които ги приканват децата да споделят своя уникална информация. Това носи рискове от прекомерно профилиране на реклами до фина кражба на самоличност.

Използват ли истинските си снимки?

Това е много болна тема за мен – дори ако децата не споделят никаква друга лична информация, профилната им снимка, съпроводена от истинското им име дава достатъчно данни за тях, по които да бъдат разпознати от злонамерени лица. Потърсете в интернет името на вашето дете, за да видите какво има там, и превъртете изображенията, за да сте сигурни, че няма нещо, което не бихте искали да бъде публично достояние. Настоявала съм пред децата си да използват различни от лицата си аватари в социалните медии, но това е една от малкото ми молби, които не хванаха място изобщо. Със съпруга ми също сме търсили периодично в Google и собствените си имена, за да се уверим дали резултатите за нас по някакъв начин не компрометират безопасността на децата ни.

Има ли съдържание заснесто у дома?

Друго голямо „не“ в нашето домакинство е публикуването на клипчета или снимки от жилищното ни пространстово Дори и да изглеждат съвсем невинни, попаднали пред неподходящите очи те могат да издадат твърде много.

Научих това от на неочаквано място – в Pinterest. Едното ми дете обича да създава тематични видеоклипове, със стокови и лични снимки. Има около 500 последователи, за които при едно съвместно разглеждане установихме, че съдържат и над 30 възрастни мъже… Блокирахме ги, разбира се, но послужи като урок и за двете ни. Щом не би искала те да са в стаята ѝ, защо би споделила с тях изображения, съдържащи плакатите или чаршафите в спалнята ѝ.

Публичен ли е профилът?

Ако детето ви се занимава с някакви публични дейности – например спорт, актьорско майсторство, влог, подкаст, моделство, изкуство, ще му бъде необходимо да поддържа публичен профил.

Въпреки това, начин за заобикаляне на това е да има два акаунта. Първият – частен, заключен и използван само за семейството и близки приятели, и вторият – публичен, без лични идентификатори, който е фокусиран върху заниманието, което детето развива.

Какво означава „личен“, „частен“, „заключен“ в контекста на конкретната социална медия?

Не всички социални медийни платформи имат опцията да направят акаунта ви затворен за външни лица. Например YouTube има родителски контрол, който може да се коригира по всяко време. TikTok и Instagram могат да станат заключени (което означава, че потребителите трябва да одобрят последователите си) чрез промяна в настройките.

Snapchat позволява на потребителите да одобряват последователи за всеки отделен случай, както и да изключват функции, които разкриват местоположението на потребителя. По-специално, Snapchat също информира потребителите, когато друг потребител направи скрийношт на тяхната история – функция, която други социални медийни платформи все още нямат. Отделете време, за да обсъдите с децата си на кого позволяват да ги следва и как да ограничават конкретна информация от хора, с които не желаят да я споделят. Също така е чудесен момент да ги научите на изкуството да блокират тези хора, които не са безопасни или нелюбезни.

*По данни, разпространени от CNN.

Вижте още: 

13 типа майки, които ще срещнете в социалните мрежи