5 неща, над които да помислите след появата на първото дете

| от Матилда |


Животът ми е като филм – и за жалост все повече заприличва на такъв, режисиран от Джъд Апатоу.

Осъзнах го днес – точно между свалянето на напиканите гащички на дъщеря ми, обаждането от шефа с поредната припряна задача “за вчера”, локвата с повръщано от кучето, в която стъпих, и съобщението в месинджъра за новия клип на Radiohead – още не съм си го пуснала.

Майчинството е slow motion за нещата, които са били важни за теб преди да родиш, и fast forward, за нещата, на които искаш да се насладиш пълноценно. Средно положение не съществува, когато си full time мама, работиш поне 4 часа на ден от вкъщи и никой не ти помага. Истината е, че започнах да пиша този текст преди 3 месеца, и едва сега имам възможността да се върна към него.

Откакто се роди дъщеря ми, която в момента е на 1 година и 10 месеца, аз успях да прочета 3 книги и да отида около 6 пъти на кино. Козметичката, фризьорката и маникюристката ми са позабравили как изглеждам. За сметка на това в работен план успях да се справя с прекалено много задачи, на фона на това, което си представях първоначално. Буквално преизпълних петилетката от вкъщи. Но беше грешка да остана на разположение по всякакви въпроси, докато същевременно се опитвам да си гледам детето, да се наспя, да поддържам дома си в някакъв приличен вид и не на последно място да имам някакво време за съпруга си.

А сега идва бебе №2 – желано, планирано, очаквано. Все още сме в началото на бременността, но усещам как сега е момента, в който трябва да се справя с основните неща, които допуснах да разклатят душевното ми здраве непосредствено след като се появи бебе №1, и от които все още не успявам да се отърся. Ето ги и тях – и се надявам, да помогна на някого, в подобно положение на моето с това, което споделям тук:

Работата: Не работете до последния ден преди термина и си намерете заместник! Всяка жена-работохоличка, която има амбицията да пребори света и да се справи с всички задачи, за да докаже пред себе си за пореден път, че е професионалист и качествен човек в работата си ще махне с ръка и ще си каже, че ще се справи с майчинство и работа от вкъщи. Какво пък толкова? Това е вярно, но на каква цена е въпросът? Истината е, че се стига до положение, в което намразваш едно от нещата, които най-много си обичал преди да станеш майка.

Раждах и в това време ми звъняха клиенти с поръчки; на втората седмица след раждането отидох на първата си бизнес среща; започнах да ходя с бебето на срещи с клиенти, пишех оферти и подготвях документи и мейли до малките часове на нощта. Продължих да се занимавам с маркетингови кампании, сключвах договори за партньорства с нови фирми, работата спореше и всичко във фирмата си беше наред. Само дето аз не бях в офиса физически и всичко се случваше по мейл и телефон. Детето растеше, а аз все повече изнемогвах да се справям с всичките задачи. В проблем се превърна и това, че веднъж като научиш ръководството, че си магаре, което може да носи много и продължиш все така да носиш и през майчинството си, ти се качват на главата. Това се случи с мен. На ръководна позиция, управител, пълномощник, който държи всички ключови функции в ръцете си, и който не спира да говори по телефона. Имало е дни с по над 120 разговора за ден. И някъде между всички тези задачи и ангажименти, аз трябваше да изпитам радостта от майчинството, да забавлявам детето си, да му сготвя, да опера, да изчистя и в 3 часа посред нощ да легна, за да спя около 5 часа.

Скъпи жени – бъдещи майки – моля не правете това! Намерете си заместник и се опитайте да го преживеете – няма незаменими хора и да се поставите в позицията на незаменим човек в работата си ще бъде само и единствено във ваш ущърб. Нервите са ресурс, който се изчерпва, а в отглеждането на едно дете са нужни много енергия, обич, търпение и спокойствие. Замислете се още днес и сега – кое е по-добре в дългосрочен план – да имате възможността да отделите качествено внимание на детето си, за да расте то спокойно и щастливо или да продължите да работите?

В момента съм на мнение, че не бих продължила да работя повече, ако ще и 5 заплати да ми дават месечно. Изпуснах ценно време, в което да се насладя на майчинството си и сега съжалявам, защото всичката тази работа бе едно огромно издевателство над мен самата. Аз направих този избор и това ми коства много.
Щастлива съм, че въпреки трудностите, дъщеря ми расте спокойна, щастлива, обичана, не страда от липса на внимание, обгрижена е. Но аз съм се превърнала в тотален парцал.

Свекървата: Разберете се със свекървата още преди да се роди бебето, защото тази жена, колкото и мила и добра да е, може да ви скъси живота неимоверно. В друг мой текст на тази тема тук, съм описала какво се случи с нас след раждането на бебето в подробности – в общи линии бях докарана до нервна криза, защото не поставих ясно границите, които желая да бъда спазвани, за да има спокойствие в моето семейство. Добре е да заявите своите желания още в началото и без да се притеснявате от това каква ще бъде реакцията на свеке. Вие сте майката, вие командвате парада! Фактите са такива и на който не му изнася, да се спасява. В крайна сметка детето е ваше, и ако тя иска да го вижда ще трябва да се съобрази, а ако ви обича истински, ще прояви разбиране и ще се усети сама, че децата растат и в един момент сами започват да искат баба и дядо.

В допълнение можете да и дадете книги на бебешка тематика, да и изпратите статии от интернет, за да се запознае тя със съвременните схващания и практики в бебеотглеждането. Вероятно тя ще изпадне в див шок, когато цитирате как Световната Здравна Организация препоръчва на бебето да не се дава вода до 6 месечна възраст, или как мед се дава на децата чак след 3 години. Можете да я вземете със себе си на някой семинар за бременни, за да види от първа ръка какво и как се препоръчва за бъдещите майки. Настройте я – може да ви коства някакво време, но след появата на бебето ще си спестите доста ситуации.

Ако имате амбицията да кърмите дълго, то е хубаво да и споменете, че не желаете никакви критики и коментари на тази тема и че знаете, че никой няма да ви даде награда за усилията и постоянството ви, с които се опитвате да дадете най-доброто на детето си. Можете да и предложите някоя от интересните статии за видовете игри и занимания, които могат да се правят с едно малко бебе, за да се увери сама, че е безсмислено да го дундурка и да му се кокори с часове, както и да и обясните, че не, педиатърът не препоръчва бебето да се къпе всяка вечер докато е все още новородено, защото то – ами просто не се цапа, а и къпането е нещо, което, ако се прави за изпускане на напрежението, ще правите заедно със съпруга си на тишина и спокойствие.

Хубаво е също да предупредите, че ако искат да купуват подаръци и дрешки за бебето, то е важно да се допитат до вашето мнение, тъй като всеки човек си има вкус и не желаете да трупате неща, които не са по вашия.

Не се страхувайте да правите забележки и в крайна сметка ако се стигне до конфликт, обяснете, че това са важните неща за вас, и че държите на тях единствено, за да осигурите спокойствие за вас и бебето.

Приятелите: Много бързо след като родите, ще осъзнаете, че ако сте сред малкото в компанията или дори единствената с дете, то ще останат една-две приятелки, с които да държите що годе активна връзка. Истината е, че вие се намирате в тотално друга книга от приятелите ви и изобщо няма начин да сте на една страница за каквото и да било. Ако имате късмета да бременеете заедно с приятелки, това е прекрасно и вие сте щастливка, но ако сте единствена в групата, то много бързо ще разберете, че клишето в случая просто отразява действителността. За това не губете време, не снобарейте, а си намерете подходяща компания за двете години от майчинството си – говоря за другите майки, с които ще се виждате редовно по паркове и площадки, с които ще завържете приятелство и ще си помагате. Важно е да имате такива жени до себе си – такива, които са в същата нова ситуация като вас. Хубаво е да има с кой да споделиш тревогите си и опита си, а и това са приятелства, които могат да продължат цял живот, стига да случиш на правилни човек. Единственият ми съвет е – преценявайте хората правилно, за да не изпадате в разочарования.

Домът: Удобство! Удобство! Удобство! Думата, която действа като основен мотиватор на всичките промени и преустройства, които се случиха в дома ни преди и покрай бебето.

На първо място – научете се, че да изхвърлите нещата, които лежат вече две години в плик под леглото – ще бъде едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си. Изхвърляйте, подарявайте, дарявайте и не жалете неща, които знаете, че няма да използвате скоро. Много хора предприемат ремонти преди да се роди първата им рожба. Какво по-хубаво от това, да започнеш един нов и толкова важен етап от живота си на чисто и ново! Но дори и да не е така, бременността е най-удобния момент да започнеш да изхвърляш, защото по-малкото наистина може да бъде повече. Удобството, което човек може да си създаде за периода от първите две години родителстване може да бъде ключов фактор за качеството на спокойствие у дома. Изхвърлих и подарих 80 процента от дрехите и обувките си, в последствие продадох и новите мебели след ремонта, които бях поръчала за спалнята и огромния диван в хола, с една едничка идея – да отворя повече пространството у дома и да се отърва от нещата които просто стоят и заемат място, без да бъдат използвани. Подмених ги с други компактни и удобни решения като разтегателен диван, кушетка и пр. В началото докато бебето е още малко играчките му ще се събират в един кош, но постепенно ще започнат да стават все повече и повече, а вие колкото и да се опитвате да се отървете от тези, с които детето вече не играе, ще идват нови и нови, с които ще задръствате всички ъгли на стаята.

В тези 2 години майчинство, които могат да се превърнат в 4, ще имате истинска нужда от удобство, така че помислете в тази посока. Гарантирано няма да съжалявате.

Подготовката за бебето: Не е истина на какви боклуци и безумия сме способни да се нахвърляме ние жените, когато имаме 5 различни списъка с необходимите неща за бебето. Няма да изпадам в подробности, но едно от нещата на които най-много държах беше повивалникът – дотолкова се бях фокусирала върху него, че си поръчах специален шкаф с изтеглящ се плот, който се превръщаше в повивалник с ширина над метър – да не тръгне бебето на някъде. Истината е, че всеки един шкаф/скрин с подходяща ширина от поне 45 см би свършил работа с една ергономична подложка за повиване отгоре.

Друга много горчива истина, която научих бе, че сладките дънчици, ризка и пантофки за новородено, с които така сладко си представях, че ще изпишем бебето, всъщност така и си останаха неизползвани. Бебетата имат нужда от памучни удобни дрешки, а не от роклички, дънки и ризки. Първо в тези дрешки много трудно ще ги облечеш, второ – това по-скоро ще му причини стрес и дискомфорт и най-вече това са напълно излишни разходи. Добавям към списъка колана за подкрепяне на корема по време на бременността, сутиените за кърмачки на космически цени от над 100 лв., подложките против протичане, електрическата помпа за кърма, специалните шишета против отбиване, контейнерите за кърма в обилни количества, специалните кърпички за гърди и тнт. Каквото и да решите да правите, разгледайте какво има в продавалника, допитайте се до някоя майка с дете над 1 година и не бързайте с емоционални покупки. Имайте предвид, че влезете ли в някой магазин за “мама и бебе” в момента, в който продавачките фиксират едрият ви корем ще започнат да ви обсипват с предложения кое от кое по-добри и по-скъпи. Така ми продадоха нощница за кърмене на цена от 75 лв. Изобщо предродилната треска, която включва пазаруване за бебето от мебелите, през текстила, консумативите, мазила, и пр., през всичките уж нужни неща за майката представляват един мощен харч на пари, а половината неща реално дори няма да ви трябват.

Пожелавам успех на вас и на себе си, като се надявам след бебе №2 за мен този списък да си остане все така кратък! 🙂


Повече информация Виж всички