С деца на път

| от Росица Гърджелийска |


Лятото е в разгара си, но не всеки има възможност да скокне до морето. Пътешествията на дълги разстояния, акоси с деца, се превръщат в предизвикателство и за тяхното, и затвоето търпение. Затова предлагаме няколко идеи за бягства от София, на които цялото семейство да се наслади.

Драгоманско блато

iStock?Getty Images

Ако си от София, но искаш вълнуващо и същевременно кратко преживяване за своето семейство, то тогава твоето място е Драгоманското блато. Не звучи много примамливо, но обещавам, че там е наистина приказно. На по-малко от час път от София е, но има изключително богата флора и фауна.

Около 130 птици гнездят в самото блато, а някои от тях са световно застрашени видове като белооката потапница и ливадният дърдавец. Ако отидете рано сутрин, когато е още спокойно в района, може да притаите дъх в наблюдателницата, от където с повечко късмет може да видите не само птици, но и някои от 23-те вида бозайници, които се срещат там.

Природен парк „Небесните пасбища“, с. Осиковица

Кръстен на едноименния роман на Стайнбек, този парк е изключително приятен, особено за малки деца. Няма карта, която да описва откъде трябва да минеш, но има многобройни пътеки из гората, които само чакат да бъдат открити. Зад всеки ъгъл има по нещо скрито, което ще ви зареди с позитивна енергия и ще ви припомниколко е хубаво да си дете и да играеш на воля. Не забравяйте да посетите къщичката на „Бабата на Червената шапчица“, да се изкачите на стълбата, вдъхновена от стихотворението на Смирненски „Приказка за стълбата“ и да разгадаете Лабиринта на инките.

Плиоценски парк, Дорково

Това е още една дестинация, която ще пробуди любопитството и любознателността у децата ви. Този палеонтологичен музей представя находки, открити в местността Елин кладенец около Дорково. Там е открито най-голямото палеонтологичено находище на Балканите – струпване на кости на над 30 вида животни на едно място, а експозицията в музея е втората най-значима в Европа. В музея ще имате възможност да разгледате диорамата „Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години“, както и макет на овернски мастодонт.

Екопътека „Живата вода“

От с. Боснек може да се тръгне в две посоки. Едната отвежда към няколко малки пещери, а другата е идеалният маршрут за кратка разходка, която минава през горички и поляни. След леко изкачване, стигате до малък, приятен заслон и изворът със змейска глава – „Живата вода“. Легендата разказва, че водата тече, само за тези, носещи в себе си доброта и искреност. Мястото е идеално за деца, пътеките са много отъпкани, има маркировка, равно е и е хубаво място за пикник.

Екопътека и водопад „Под Камико“

В близост до Гара Бов има много красоти за разглеждане. Една от тях е екопътеката, водеща до водопад „Под Камико“. До водопада може да се стигне и по пътя, но пътеката е изпълнена с много малки водопадчета. Почти през цялото време се върви в гора, а наличието на рекичка и вода прави разходката много подходяща за горещите дни. Реката в по-голямата си част е малка и плитка, което е идеално за плицикане, разхлаждане и игра. Само не забравяйте да се напръскате със спрей срещу комари.

Черепишки манастир

iStock/Getty Images

Ако минавате по пътя на изумителното Искърско дефиле и искате да съчетаете красивата природа с националната история, може да се отбиете в Черепишкия манастир, където Иван Вазов е написал „Една българка“. Скалите около него искрят със своята мощ, силно насечени и пълни с дупки. Този манастир не е от тези, които впечатляват с мащаба си. Той завладява посетителите си със своето спокойствие и както Алеко Константинов е казал: „А хубав е наистина; Боже, колко е хубав този пусти Черепишки манастир! Извивките на шумящия Искър, притиснат от едната си страна със зелени и разцъфтели лесисти хълмове, препълнени със славеи; от другата страна притиснат от надвиснали разноцветни и разноформени гигантски скали, изпъстрени с пещери…“.

Еменски каньон и водопад Момин скок

Ако пък сте в района на Велико Търново е абсолютно задължително да спрете за няколко часа в Емен и да се разходите по Еменския каньон. Покажете на децата си природата в нейната най-голяма мощ и се насладете на безкрайния шир от зеленина. Пътеката ще ви заведе и до водопада Момин Скок, където може да се разхладите, а след това може да си направите пикник покрай река Негованка. Вземети си бинокли и наблюдавайте черните щъркели, които гнездят в района.

Водопад „Варовитец“

Waterfall Varovitets in Bulgaria

На минутка от задния вход на Етрополския манастир „Света Троица“ ще се натъкнете на невероятния водопад „Варовитец“. През пролетта е най-пълноводен, а лятото понякога напълно пресъхва. Изворът на реката е само на около 300м по-нагоре и изглежда като малко поточе. Там може да се насладите и патиците, а ако имате късмет ще можете да покажете на децата си и малки патенца. Зад водопада има красива плитка пещера, а също от там започва и хубава екопътека, подходяща за малки и големи.

Парк за танцуващи мечки „Белица“

Този парк в дълбините на Рила е прекрасен начин да покажете на децата си любов към животните и природата. Паркът е изграден благодарение на фондацията „Четири лапи“, „Бриджит Бордо“ и община Белица. Всички мечки там са спасени и всяка една носи своя уникална история. Там те намират своя дом и начин да са по-близо до естествената си среда. Има организирани разходки, като не се допуска хората да се разхождат свободно, за да не безпокоят животните. Тъй като повечето мечки там са танцуващи, те са много социални и някои от тях веднага идват да си общуват с хората, а други се изправят и започват да танцуват. Паркът е голям, но разходката не е много дълга и има няколко изкачвания и спускания, но си заслужава.

Планетариумът в Смолян

Повечето деца са силно привлечени от нощното небе и го намират за много впечатляващо и интересно. Ето защо планетариумът в Смолян е прекрасен начин да задоволите част от любопитвството им за звездите. Там вече има повече от 50 звездни спектакли и всяка сряда вечер може да се полюбувате на Луната, звездни купове, мъглявини и галактики.


Повече информация Виж всички