Регресията на бебешкия сън, която ви подлудява около осмия месец

| от MamaMia |


Ако сте тук и четете, вероятно имате бебе, което се е научило да спи като 8-месечно, 9-месечно или 10-месечно, а после рязко се е върнало към най-бебешките си навици. Това ли е регресията на съня, за която сте чували толкова много? Бебетата отново са будни всеки час, цяла нощ… Или може би се борят срещу всяка дрямка, сякаш с приспиването се опитвате да им причините нещо лошо. Или може би се вкопчват във врата ви, все едно се борят за живота си, докато се опитвате да ги сложите в креватчето.

Съжаляваме. Регресиите на съня са безкрайно изтощителни са родителя. Тези моменти, когато съннните навици на вашето сладко бебе изглежда внезапно се връщат назад, са много коварни и подли. Вие се чувствахте толкова способни и успели! Но поемете дълбоко въздух. Всичко ще бъде наред. Потърсихме най-добрите педиатрични експерти по съня, за да ви помогнем да обясним какво представлява 8-месечната регресия на съня — позната като такава, защото може да се появи по всяко време на възраст между 7 и 10 месеца. Ще разберете какво я причинява, колко дълго продължава, как да я преживеем и най-вече как да коригираме всички проблеми със съня на бебето, които се задържат по-дълго, отколкото трябва.

Какво представлява регресията на съня?

Нарушенията на съня не са сред най-честно срещаните фази от развитието на бебето, особено през първата година от живота, която е пълна с етапи на развитие. Идеята, че всяко бебе ще има нервен цикъл и регресия на съня в в някакъв определен момент, не е много добре защитена от науката. Концепцията за регресия на съня не е установена в рамките на научната педиатрична общност на съня. Въпреки това, ако вашето бебе има проблеми със съня около 8-10 месечна възраст, има няколко възможни причини. В зависимост от „защо“, регресията на съня на вашето бебе трябва или да премине бързо от само себе си, или да може да се коригира с няколко корекции на времето за дрямка и лягане.

Признаците, които родителите наблюдават, когато бебето им е в регресия на съня, включват:

  • Детето около 8-месечна възраст реагира зле на съня – било то при слагането му да спи, по време на неспокойна дрямка или и в двата случая
  • Бебето е малко по-прилепчиво, капризно и изискващо внимание от обикновено
  • Буди се през нощта, след като вече е било научено да не го прави, или пък вече се буди по-често от преди – понякога на всеки час или на всеки 90 минути.
  • Ранните сутрешни ставания зачестяват.

Защо ви се случва?

Сънливо, но будно – това е най-лесният и коректен начин да опишете случващото се с вашето бебе. Преживяването се характеризира с неадаптивна асоциация на съня – това означава, че детето има нужда от вашата помощ, за да заспива, вместо да заспива без помощ. Причините за случващото се може да включват:

  • Отпадане на дрямка. Обикновено на възраст около 8, 9 и 10 месеца бебетата намаляват от три дрямки на ден до две дрямки на ден и се нуждаят от малко повече будно време между отделните приспивания. През първата година вашето дете постоянно се нуждае от по-малко и по-малко сън. Графикът непрекъснато се променя, а с това се увеличава и будното време;
  • Работа върху ново грубо двигателно умение, като пълзене, изпраявне или дори, за някои „ранни пилета“ – ходене. „Бебетата често започват да се дърпат да стоят в легълце, кошарка или ясла на възраст около 9 месеца и си казват, о, буден съм. Мога да се изправя и да стоя. Това може да наруши съня за няколко дни, докато бебето се приспособява към новото си умение;
  • Развиване на тревожност при раздяла. На около 9-месечна възраст бебетата изпитват нов дискомфорт и демонтрират промяна в реакциите, когато родителите ги оставят, за да излязат от стаята – например за да сготвят или да вземат душ. Също може да започне да се случва и преди лягане – до момента сте успявали да оставите бебето спокойно в креватчето му и да напуснете стаята лесно, а сега не можете или трябва отново да ставате няколко пъти посред нощ.

Колко дълго ще продължи регресията на съня? 

Тук идват добрите новини: обикновено регресията на съня следва да продължи само няколко дни – със сигурност не седмици или месеци. Няколко лоши откъм график на съня нощи не дават сериозен повод за тревога и не се очаква да прерастнат в седмици или месеци. Вашият педиатър също трябва да може да ви помогне да прегледате графика на съня на вашето 8-месечно дете и да потвърди наред ли е всичко с продължителността на дрямката, продължителността на нощния сън и т.н., както и да изключи всякакви медицински проблеми, които може да повлияят на настроението на бебето или съня му график.

И без педиатър има какво да направите сами вкъщи.

Вашата стратегия за управление на 8, 9 или 10-месечна (или да, понякога 7-месечна) регресия на съня ще зависи донякъде от това къде откривате за промяната в съня. Ако бебето работи върху ново умение, може просто да се наложите да изакате известно време. Оставете му няколко дни лош сън и след това, когато детето вече е установило новото умение, регресията трябва да премине. Обаче има и други потенциални случаи и причини.

  • Помислете за отказ от третата дрямка: На 9 месеца някои бебета преминават от три дрямки на две. Воденето на дневник за съня на бебето може да помогне на родителите да забележат изменянето на работещите досега модели и да им дадат повече увереност за адаптиране на графика към новите нужди.
  • Въведете в сънните ритуали обект на привързване, като любимо или плюшено животно: Ако подозирате, че регресията, която изпитва детето, се корени в страха от раздяла, може би е време да оставите бебето си да спи с любимо плюшено животно или кукла. На 9 месеца е много подходящ момент за това. И, ако размерът на играчката е съобразен да не може да бъде глътната или да се задушиш с нея, това ще бъде напълно безопасно за детето.
  • Помислете за обучение за сън: Ако досега успешно сте кърмили или люлеели бебето си, за да заспи, това е добре. В един момет обаче, родителите, които не дават на бебето пространство да се научи да се успокоява може да стигнат до състояние на неадаптивна асоциация на съня. „Ако възнамерявате да спрете да правите нещо – люлеене, разнасяне из стаята, хранене, кърмене, съвместен сън, каквото и да е то, най-лошият вариант е да го правите половинчато. Ако решите, че искате да се справите с регресията на съня, като коригирате скритите асоциации за сън и научите на независим сън, трябва да сте готови да се ангажирате с промяна. Доверете се на детето си и знайте, че то е способно да учи нови неща. Ако и когато се ангажирате с някакъв вид обучение за сън, се очаква в рамките на около три нощи да постигнете осезаемо подобрение на ситуацията.

Когато бебешкият сън излезе от релси, дори само за няколко дни, това може да бъде наистина мъчително. Вие сте изтощени, бебето ви става капризно, защото и то е по-изотщено и вероятно и двамата все още трябва да станете сутрин и да продължите деня си. Толкова е трудно. Потърсете подкрепа от приятели и семейство – другите родители ще разберат най-добре точно през какво преминавате. Опитайте се да не влизате в заешката дупка посред нощ, въпреки че е по-лесно да се каже така, отколкото да се направи. Опитайте се да поддържате навиците за здравословен сън и осигурете структура за вашето бебе и то ще постигне здрав сън.

Имайте състрадание и търпение към самия себе си като родител. Няма действителна перфектна родителска стратегия в много от ситуациите с детето – и то не само при тези, които са свързани със съня. Позволявайте си да благодарите на себе си.

Вижте още:

Не будете спящо бебе – сънят му е подарък за майката