Раждането със секцио влияе на човешката еволюция

| от MamaMia, по BBC |


Редовното прибягване до раждане със секцио влияе на човешката еволюция, твърдят учени от Виенския университет, цитирани от BBC.

Учените докладват, че в последните няколко десетилетия случаите, в които бебето не може да мине през тесния родов канал, са се увеличили от 30 на 36 на хиляда в световен мащаб.

От историческа гледна точка, ако не съществуваше цезаровото сечение, родилките с тесен таз нямаше да предадат тези гени на децата си. Най-вероятно майката и бебето щяха да загинат по време на раждането, обясняват учените.

„Във времето, в което съвременните медицински намеси не са били познати, изходът от такива ситуации често е бил фатален. Това е подбор от еволюционна гледна точка“, коментира д-р Филип Митерьокер от департамента по теоретична биология във Виенския университет.

„Преди 100 години жените с много тесен таз не биха преживели раждане. Сега го правят и предават гените на тесния таз на дъщерите си“, казва още д-р Митерьокер.

„Нямаме намерение да критикуваме медицинските интервенции, но те имат еволюционен ефект“, уточнява той.

Според учените тази тенденция ще продължи, но бавно, и няма да се стигне до там, че някога мнозинството от децата да се раждат със секцио.

В световен мащаб процентът на бебетата, които не могат да минат през родовия канал, е бил 3%, но в последните 50-60 години се е увеличил до 3.3% – 3.6%. Това е увеличение с между 10 и 20 процентни пункта заради еволюционния ефект.

Източник: BBC