Проблемът с морбили е непълното ваксиниране на малките деца

| от MamaMia |


От 2017 г. има повишена заболяваемост от морбили в Европа. От началото на годината до сега имаме два пъти повече отколкото миналата година. Това не се дължи на кампаниите срещу ваксините.

Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев пред bTV.

Проблемът е непълното ваксиниране на малките деца, каза той. „Доста големи групи в Европа през лятото мигрират. През това време остават много деца, които не са ваксинирани“, обясни епидемиологът.

„На 1000 болни обикновено умира един човек. Инфекцията е опасна с това, че след като си я прекарал след години има последващи усложнения. Виждал съм хора, които са ослепявали след прекарване на морбили. Има и такива, които получават увреждане на мозъка. Възможно е болестта да се усложни в пневмония, което може да доведе до смърт“, предупреди лекарят.

„В България през 2017 г. вирусът на морбили бе внесен от семейство, живяло в Германия. 140 деца в „Столипиново“ и 20 в Пазарджик. Слава Богу не тръгна голяма епидемия“, посочи Кантарджиев.

Призовавам деца, които не са имунизирани под една година да не излизат в страни, в които има морбили – Румъния, Италия, Сърбия. Имаме лошият навик, когато някой се върне от чужбина, да отиде да види всички роднини. Хубаво е една седмица, след като се върне да не излиза“, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев.

След ваксина 21 са нужни, за да се изгради имунитет, добави той.

„Западнонислаката треска е много опасна. Тя се пренася от комарите. Типична тропическа треска, която възниква в големите градове. Резервоар са конете, те не боледуват тежко. От 200 ухапани и заразени с тази треска, един може да развие тежка инфекция на мозъка, от която 10-20% умират. Тя не се пренася от човек на човек,а само от ухапване на комар. Рискът е чрез кръвопреливане. Обикновено през лятото, където има такива случаи се избягва кръвопреливане“, подчерта Кантарджиев.

„Лятото най-много ни тревожат инфекциите, предавани от мръсните ръце и чревните вируси. Има ли много дъждове може качеството на водата да се снижи. Затова се вземат мерки чрез хлориране“, каза още епидемиологът.


Повече информация Виж всички