„Криси се крие“ – детска книжка, с която децата се учат да споделят

| от Мария Панайотова |


„Криси се крие“ е вдъхновяваща и забавна история, написана от новоизгряващата талантлива писателка Фиона Удкок, която е и великолепен илюстратор.

Криси е малко момиче, което умее да се крие много добре, а другите трудно я откриват. Благодарение на прекрасните илюстрации, които присъстват и в българското издание на издателство „Рибка“, заедно с вашето дете може да откриете къде е Криси. Така освен забавление, то ще развива познанията си за разпозваване на цветовете и други визуални способности.

Криси се крие навсякъде: в училище, на дивана вкъщи, на детската площадка, в гората или в парка. Приятелите й знаят, че за нея е много забавно да побеждава, както за всяко дете и затова я оставят да печели. А може би и защото се крие твърде добре.

Дори на рождения си ден момичето иска да играе на… криеница.

Тогава обаче то разбира, че и другите трябва също да се забавляват и да участват в играта. И тук е изкуството на авторката Удкок, която по забавен начин вкарва житейска поука в историята-игра. Криси осъзнава, че приятелите също трябва да участват в играта, и те искат да им е забавно, научава се да споделя. Така разбира, че е още по-весело, когато играеш с другите и видиш, че те също са добри в други игри. В детския свят, където да стигнеш първи е висша цел, това е много важно.

Така Криси открива, че Фреди много добре подскача с топки, че Кейти кара страхотно ролери, а Лизи е невероятна на катерушката. Значи може да е забавно и с другите игри, които се харесват на приятелите, дори и Криси да не е най-добра в тях.

За мен е много трудно да обясня на децата ми не само на теория, че да си първи не е най-важното. Повтарям го по няколко пъти на двете си дъщери, които са в яростна конкуренция помежду си. Но историята на Криси ми помогна да намеря идеалния пример. Единственият страничен ефект беше, че след това играхме много на криеница.

За по-доброто възприемане на историята са се погрижили от издателство „Рибка“, предавайки абсолютно автентично и с високо качество страхотните илюстрации на Удкок. Книгата е луксозно изпълнение с дебели корици.


Повече информация Виж всички