Колко са вредни социалните медии за тийнейджърите

| от MamaMia |


Социалните медии и платформи са навсякъде: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, YouTube, Snapchat, TikTok… В тяхната „игра“ участва вече почти цялото световно население, независимо дали доброволно или под социален натиск. Понякога общественото настояване да имаме акаунт в дадена платформа е толкова голямо, че няма как да се противопоставим. Истинските аскети днес са хората, които нямат профил в никоя социална медия. Често те се оказват изолирани и в реалния живот.

И ако ние, порасналите, просто трябва да участваме и да се представяме пред обществото – с профили, с мнения, със снимки или просто като им даряваме от нашето внимание – то какво остава за тийнейджърите? Върху тях натискът от социалните медии е 24-часов и ежедневен.

В тази връзка не можем да не се запитаме как всичко това се отразява на все още недоразвитата нервна система и крехка психика на подрастващите. В крайна сметка те са първите, които се сблъскват с новите платформи и изживяват позитивните и негативните им ефекти.

Затова и въпросът доколко социалните медии могат да навредят на здравето на тийнейджърите е ключов.

Статия за NewFolks.com се спира върху начините, по които социалните медии вредят на подрастващите, но като не пропуска и позитивите, които имат новите технологии. И в крайна сметка всичко опира до родителския контрол и комуникацията с детето. Много е важно родителите да поставят границите на използването на социални медии и да не спират наблюдението, поне докато децата не станат достатъчно зрели, за да контролират сами своята онлайн среда.

Негативната страна на социалните медии

Различни изследвания показват, че натискът да бъдеш онлайн може да има негативни последствия върху какво ли не: от настроението, до проблеми с развитието. Ето какви са проблемите при тийнейджърите:

  • По-високи нива на депресияизследване от 2012 година показва, че дългото време, прекарвано в социалните медии, се свързва с влошаване на психичното здраве на тийнейджърите.
  • Високи нива на тревожност – постоянната стимулация онлайн очевидно задълбочава някои поведенчески симптоми и може да увеличи тревожността, пише NewFolks.
  • Голяма вероятност от онлайн тормоз – преди социалните медии тормозът се случваше в училище или в квартала, но сега вече съучениците или приятелите, които искат да счернят живота на някого, имат достъп до него във всеки един момент.
  • Недоспиване и лош сън – социалните медии са създадени, за да пристрастяват, такива са техните алгоритми и от това печелят. При някои тийнейджъри това може да се отрази в проблеми със съня и на недоспиване, заради късното лягане. Според изследване тийнейджърският мозък е много по-податлив на зависимост, защото центърът за получаване на удовлетворение е много по-чувствителен.
  • Недоразвити невербални комуникационни умения – част от важните социални умения може да започнат да липсват при тийнейджърите, заради ограничаването на физическите им контакти. Хората се научават на социални умения чрез общуване лице в лице, нещо, което не се случва чрез съобщения и мемета.

Много изследвания се фокусират върху идеята, че повечето социални медии могат да влошат вече съществуващите депресивни и тревожни симптоми. И все пак много тийнейджъри познават много по-добре природата на социалните медии, отколкото техните родители и по-възрастните, които не са живели във времето на достъпния интернет. Затова и доста родители изобщо не са наясно какво се случва с поведението на децата им онлайн.

Какви са позитивните страни на социалните медии?

Не всичко в социалните медии е лошо. Тези платформи определено имат и плюсове, затова и няма да изчезнат скоро от нашето ежедневие. Ето някои очевидни плюсове:

  • Насърчават разнообразието и различните мнения – социалните медии ни позволяват да се сприятеляваме с различни хора, независимо от тяхното местоположение. Така можем да имаме връзки с хора от различни социални слоеве и да се сблъскваме с най-различни мнения.
  • Окуражават креативността – в много социални медии има видеа и снимки, които ни вдъхновяват да бъдем креативни и да експериментираме. Също така докато ги използваме, можем да развиваме своите лингвистични умения, уменията си за учене на езици, уменията си за писане и за изразяване чрез силата на изкуството. Социалните медии ни учат и как да представяме себе си пред другите.
  • Държат ни информирани – една от основните сили на социалните медии е да ни държат в крак със случващото се по света, а това е особено полезно за подрастващите.
  • Социалните медии могат да ни донесат радост – ако успеят да се ориентират правилно в джунглата на онлайн общуването, подрастващите могат да намерят приятели, с които да имат общи интереси, да се докоснат до нови места и идеи, които ги влекат, да участват в дискусии, които да разширят кръгозора им.

Как да пазим тийнейдръжите в социалните медии

Вместо да забраняваме изобщо използването им у дома, като рискуваме тийнейджърите да влизат тайно в своите акаунти, е по-добре да развием реалистичен подход към социалните медии. Сега имате шанс да научите децата да използват интернет отговорно и да бъдат готови за света. Няма как да се върнем в дните преди интернет, затова и трябва да подготвим тийнейджърите да живеят в новите условия. Ето как да минимализирате вредите от социалните медии:

  • Обсъждайте проблемите с тийнейджърите – дори вашият тийнейджър да не иска да си говори с вас, е важно да държите високо ниво на доверие относно поведението онлайн. Говорете с детето за онлайн тормоза, колко е важно да се държи възпитано онлайн (също толкова важно, както и на живо), как да пази здравето и личното си пространство. Правилата за възпитанието важат както офлайн, така и онлайн.
  • Научете ги да поставят граници – за да се развиват здравословни отношения в социалните медии, тийнейджърите трябва да се научат да поставят граници на своето поведение. Става дума за лично ограничаване от прекомерно използване на социалните медии и от прекомерно излагане на личния живот на показ. Някои граници включват контрол на устройствата (например докато не се напише домашното), да се поставят граници на използването на някои приложения в дадени часове и да се ограничат часовете за сърфиране преди сън.
  • Дайте пример – границите, които родителите поставят на децата, трябва да се спазват и от самите тях. Тийнейджърите гледат поведението на по-възрастните и правят същото, затова и е трудно да поставяте граници, ако вие самите не ги спазвате. Сложете зони за свободно сърфиране, които да съвпадат с вашите, и ограничете личното си използване на социалните медии.
  • Наблюдавайте техните акаунти – можете да използвате родителския контрол на Google или да сложите друг софтуер, който да наблюдава активността на тийнейджърите. Много е важно те да знаят, че ги наблюдавате и да са наясно, че все още не са напълно самостоятелни. По този начин ще следите дали детето има рисково поведение онлайн или дали не е подложено на тормоз. Но нека тийнейджърът знае, че вие виждате всичко. Не е етично да го следите без неговото знание.
  • И най-важното: общувайте лице в лице и научете децата да го правят – най-важното нещо, което можете да направите за своя тийн, е да го окуражите да поддържа истинска комуникация и приятелства на живо. Да се свързват онлайн е полезно за децата, но не може да се сравни с общуването им едно с друго, когато са заедно. Подсещайте ги да се обаждат на приятелите си и да се срещат с тях. Тези връзки ще бъдат най-важните и нека те оценяват, че това общуване не може да се сравни с онова, което се случва през социалните медии.


Повече информация Виж всички