Когато дори семейството ти е против да кърмиш публично

| от Лилия Огнянова |


Кърменето за мен винаги е било нещо толкова нормално и естествено, че не мога да въприема как се е превърнало в проблем. Говоря за това, че през 2017 година продължава да има обсъждания и стигма по въпроса с кърмнето на обществени места, а и не само – самото показване на акта явно е проблем.

Поредното доказателство е снимката на дъщерята на президента на Киргизстан, която показва как кърми детето и която предизвика бурен дебат в родната ѝ страна, че дори самото ѝ семейство се обяви против това „разголване“ и непристойно държание.

Както се вижда от снимката, Алия Шагиева нито разкрива нещо кой знае какво от тялото си, нито пък изглежда неприлично, даже напротив.

Самата тя е написала към фотографията:

„Храня детето си когато и където то ма нужда да бъде нахранено.“

На обиненията, че подобна демонстрация е вулгарна и неуместна, тя пояснява, че тялото ѝ не е „вулгарно“, а „функционално“ и предназначението му е да задоволи физическите нужди на детето ѝ, а не да бъде сексуализирано заради тях.

Баща ѝ – президент Алмазбек Атамбаев, неговата съпруга, както и голяма част от сънародниците на Алия не одобряват постъпката ѝ и са на мнение, че има неща, които трябва да останат скрити от чужди очи и кърменето е от тях.

Шагиева от своя страна няма намерение да се съобразява с подобни закостенели догми и използва социалното си влияние и положение да подкрепи останалите майки да правят това, което е добро за децата им, а не което криворазбраното обществено мнение им налага.

Когато кърмя, усещам, че давам най-доброто от себе си. Да се грижа за детето си и да посрещам нуждите му е по-важно от това какво говорят другите хора за мен.“

Аплодирам Алия Шагиева и се надявам да има повече жени като нея, за да сложим ведъж завинаги край на безумния спор за и против кърменето на общестени и каквто да било още места.

Можете да видите профила на Алия в инстаграм тук.