В кои държави децата „процъфтяват“ и къде живеят най-зле?

| от MamaMia |


Когато става дума за условия за отглеждане на деца, България се нарежда на не толкова лошото 45-то място сред 180 държави, включени в класация на медицинското списание Lancet, Световната здравна организация (СЗО) и ООН УНИЦЕФ.

Класацията е част от нов доклад, озаглавен „Бъдеще за децата на света?“, в който се твърди, че нито една държава по света „не защитава адекватно здравето на децата, заобикалящата ги среда и бъдещето им“.

В доклада се казва още, че „здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в световен мащаб е под непосредствена заплаха от влошаване на екологията, изменение на климата и експлоатационни маркетингови практики, които подтикват децата към консумация на бързи храни, подсладени напитки, алкохол и тютюн”.

Приложената класация е създадена на база наиндекс, който измерва три параметра във всяка държава: степента на„процъфтяване“, устойчивост и справедливост спрямо децата. Взети са предвид показатели за здравето и богатството и са отчетени евентуалните бъдещи заплахи за благосъстоянието на децата, спрямо данните за емисиите на парникови газове.

На първо място според класацията по качество на живот и добри условия за развитие децата е Норвегия. Тя е следвана от Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, Великобритания, Люксембург и Сингапур.

childhealthINFOG

На последните места за добри условия на живот за децата са Централноафриканската република (180), а номер 1 по липса на устойчивост е Бурунди, следвана от Чад и Сомалия.

България е на 45-то място за благосъстояние на децата в категориятависок среден доход, заедно с Малайзия (44 място), Китай (43) и Куба (46). В класацията тя е следвана от Куба (46) и Бахрейн (47).

В тази класация САЩ е на 39-то място, Черна Гора е на 34-то, Гърция – на 31-во място, Северна Македония – на 40-то, Унгария – на 29-то.

Сърбия е на 48-мо място, а Турция и Румъния – съответно на 60-то и 80-то място.

Според експертите, изготвили доклада, най-бедните държави трябва да извървят дълъг път, за да осигурят на децата здравословен начин на живот. От друга страна, богатите страни застрашават бъдещето на всички деца посредством замърсяването на природата с въглерод, което ще доведе до изменения в климата и екологична катастрофа.

В сходна класация, но създадена от U.S. News & World Report и публикувана в mamamia.bg преди месец, по същите показатели България се нареждаше на 42 място от 73 развити държавим, като отстъпваше с една позиция надолу спрямо 2019 година. На 41 място в американската класация за най-добрите места в света за отглеждане на деца, беше Израел. На 43-а позиция, точно след България – беше поставен Китай.

Любопитното е и че в класацията на U.S. News & World Report на първото място беше скандинавска държава, но това беше Дания. На второ място беше Швеция, а Норвегия беше поставена чак на трето място сред най-хубавите страни за отглеждане на деца в света.