Какво да попитаме детето, така че родителите му да ни намразят

| от Владимир Вълков |


Със затопляне на времето, родителите с малки деца все повече подават нослета на открито и киснат с часове в паркове и градинки. Ако вие сте съсед, съкварталец, познат или дори непознат, седнал на пейка в близост, има начин как може да станете много бързо неприятен (и дори неприятел) на майката и таткото на малките хлапета. И то без никакво щипкане на бузки и забележки към родителите, а само и единствено със задаване на въпроси на децата (но така че и техните създатели да чуят)!

Не само е възможно, но е възможно и да се случи много бързо.

Прочетете по-долу кои са онези въпроси, които, като зададете на децата, че дори и с мил и приятелски тон, ще пожънете дразнене, ненавист и ругатни от родителите, а дори може да си отнесете един бърз бой:

1) „Кого обичаш повече – мама или татко?“

Царски въпрос, който рулира над почти всички останали въпроси. Толкова е тъп и безсмислен, че ви обещаваме, че е почти невъзможно да остави двамата родители безразлични. С него имате шанс не само да подразните мама и татко още при произнасянето му, но и да объркате малкото дете, особено ако никой преди вас не му го е задавал.

2) „Кого обичат повече мама и татко – теб или братчето/сестричето ти?“

Това въпросче е братчето на предното въпросче. На детето може да му трябва някоя секунда в повече, докато асимилира какво го питате, но когато схване, ефектът може да е поразителен. Особено ако зададете въпроса на по-голямото дете.

Всички знаем за ревността, която съществува между децата в едно семейство. Особено как яде по-голямото. Понякога този и предния въпрос може да са достатъчни, за да си свършите работата и в някои случаи дори да ви прогонят с камъни от градинката или дори квартала.

3) „Искаш ли малко чипс/маршмелоу/бирени фъстъчки/желирани бонбонки?“

Разбира се, преди да зададете този въпрос е нужна малко подготовка. Да си купите някоя от тези вкусотии и да я хапвате достатъчно шумно и демонстративно. И когато детето погледне към вас и шумолящото пликче – бам! – изричате вълшебните слова. Има риск да попаднете на родители, които нямат против децата им да хапват и такива работи. Но едва ли в ковид времената са окей да е от пакетче, в което и вие сте пипали.

4) „Къде е мама/татко? Няма време за теб или?“

Както подсказва злостта, заложена в този въпрос, важно е преди това да се уверите, че с детето е само единият родител. И да попитате за другия. Особено успешен ще е резултатът, ако така или иначе присъстващият родител е изпадал в подобно съмнение (а това се е случвало, просто защото е златен стандарт).

5) „Какво искаш да ти направят мама и тате – братче или сестриче?“

Важно е да зададете въпроса в тази му цялост. А не да си изхабите шанса да ви се подразнят истински, като го зададете в по-лекия му вариант: „Искаш ли мама и тате да ти направят братче или сестриче?“. Дори и наоколо да тичка такова, винаги може да го зададете, ако просто добавите „още едно“ пред „братче или сестриче“. Ако нещо на хлапето не му е ясно – пояснете. Как ще има с кого да си играе, как ще има кого да командва и да наклевети пред мама и тате, когато самото то е направило беля. Въпросът ще свърши чудеса при родители, на които им личи, че едва се справят и с наличните наследници.

6) „Можеш ли така?“

Последвана от някаква тотална тъпотия, която или е опасна за детето или за неговия благоприличен външен вид и поведение. Тук залагате на типичната детска черта да имитират глупостите на възрастните. Оставяме на вас да прецените дали действието ви да е покатерване на дърво, скачане в локва, пърдене с уста върху ръка, хвърляне на камък по бездомно куче, но най-добре нещо по-дразнещо, което сами си измислите.

Ако по някаква причина не проработи, хубавото е, че нищо не е изчерпано – може да кажете: „А така?“ и да предложите следващата простотия. И така пак и пак до успех.

Вижте още:

Как да побъркаме децата си още по-успешно


Повече информация Виж всички