Как да перем и гладим бебешките дрехи

| от MamaMia |


Макар да звучи като болезнено битова тема, прането и гладенето на дрешките на новородено бебе може да бъде истинско предизвикателство за младите родители.

Шампоан ли да използвате, сапун ли? Защо не пудра? А балсамът? Как се гладят деликатните дрехи? Може ли да използвате парна ютия или парата е вредна за бебешката кожа?

Всъщност, има няколко основни правила, които трябва да спазвате и не са толкова сложни.

Първо пране

Кога е добре да изперете дрехите на вашето бебе? Най-добре е да го направите веднага след като ги купите – новите дрехи всъщност са уютни домове на акари и микроорганизми и могат да провокират алергии. Затова прането им преди да ги облечете на бебето е задължително. Най-добре е да използвате специални препарати за пране, които са по-щадящи към кожата и да перете на минимум 60°C.

Бъдете сигурни, че дрехите, които ще носи бебето, са от естествени материали и че позволяват да бъдат прани на висока температура – дори на 95°C. Най-добре дрешките да са от памук или батиста.

Най-добрият начин за пране на бебешките дрехи – заедно или отделно?

Стандартните прахове и течности за пране обикновено съдържат съставки, които могат да раздразнят чувствителната бебешка кожа. Специалистите твърдят, че е добре бебешките дрехи да се перят с хипоалергенни препарати без аромати. Освен това, химическите агенти, които се добавят към конвенционалните препарати на пазара могат да провокират алергични реакции.

Добре е да перете дрехите на малкото отделно поне за срок от една година. Лекарите препоръчват използването на специални детски препарати докато детето не навърши три години – това е срокът, в който епиермисът узрява.

Кой е най-добрият начин да гладите дрешките?

Гладенето на бебешките дрехи не служи единствено, за да се премахнат гънките. Високите температури работят като стерилизатор – ютиите помагат да се махнат остатъците от препарата за пране и да бъдат убити микроорганизмите, които се настаняват на дрехата по времето на сушенето й.

Експертите препоръчват бебешките дрехи и спално бельо да минават през гладене поне през първите 3 до 6 месеца. Освен това, дрешките, които са минали през ютия , са по-меки – това е важно ако не използвате омекотител.

Винаги проверявайте символите на етикета на дрехите, за да не ги повредите. Там пише на каква температура е добре да се перат и на каква – да се гладят. Проучете и какво представлява уредът за гладене с пара: може да се окаже, че той е по-подходящ за целта.

Прането и гладенето на дрехите на новороденото не са задължително сложни дейности: за да опазите здрава кожата на бебето трябва просто да следвате гореописаните правила. Правилният избор на препарат за пране, градуси на пране и подходяща ютия, която да стерилизира платовете, ще ви помогне да избегнете кожните алергии, обривите и раздразнената кожа на вашия мъник.