Хрис Караиванова за съвременното родителство и Алис

| от Mama Mia |

Родителството е едно от най-предизвикателните неща в живота ни.  Може би затова най-често основна тема на разговор стават трудностите, недоспиването и тревогите от това да бъдеш майка или баща. Чуваме ги навсякъде – от нашите близки, от приятели, от социалните медии, от женските списания.

Обикновено на заден план остават по-възнаграждаващите страни на майчинството/бащинството. Може би, защото е трудно с две думи да опишеш чаровната сънена усмивка на детето си, закачливия му поглед или затапващите въпроси, на които се чудите как да отговори. Но положителни емоции има, и те са много, и заслужават да бъдат разказвани отново и отново.

Затова в следващите седмици, със съдействието на Bepanthen, ще ви срещнем с няколко съвременни родители от различни краища на света и страната. С тях обаче ще говорим за хубавите страни и позитивите на това да бъдеш майка или татко.

 

Първа, на нашите въпроси отговаря Хрис Караиванова. Лесно можем да я опишем- красива, червенокоса, зеленоока, енергична и стройна. Занимава се с ПР от повече време, отколкото иска да си признае. А в момента можете да я откриете в разширения офис на PokerStars в България.

Вече няколко години Хрис е в ролята на майка, макар да й се струва, че играе главен персонаж в „Укротяване на опърничавата“. Кръстила е дъщеря си Алис с идеята и тя като героинята на Луис Карол да е толкова любопитна за всичко на този свят.

 

Кои са трите най-хубави неща на родителството?

Детският смях, думичката „Мамо“ и искреното, неподправено удивление от всяко едно нещо.

С какво те изненада родителството?

С това, че всеки има мнение и съвет за него. Повярвайте, никой родител няма нужда от назидателна лекция относно кърменето, коликите и важността на домашно сготвените пюрета.

 

20180506_181632

 

Кой е най-незабравимият момент от раждането на детето?

Срещата с дребосъка, разбира се. Истината е, че приличаше на стафида и нямаше нищо общо с очарователното момиченце в момента, но аз се влюбих на мига и я снимах непрекъснато.

 А от нейното детство?

Тези моменти тепърва предстоят, защото Алис едва навърши две. Досега един незабравим момент е първият път, в който тя спа непробудно цяла нощ. Беше на около 40 дни и оттогава това щастие продължава.

А коя е била най-тежката вечер и защо?

Първата след като се прибрахме от родилния дом. Беше абсолютно нормална вечер, но аз бях адски уплашена дали ще се събудя, когато тя е гладна и плаче, как ще я приспим обратно. За щастие, още не сме имали истински тежки вечери.

Кои са нещата от вашето детство, които бихте искали и вашето дете да преживее? Криеницата по тъмно с цяла тумба деца от квартала. Вълнението от първия учебен ден, от новото колело, от играчката от шоколадовото яйце. Отглеждането на всевъзможни домашни любимци – от малки улични котенца в кашон и десетки поколения риби, през хамстери, костенурки и папагал, та чак до жаби, охлюви и индийски пръчици.

Колко члена има идеалното семейство за теб?

Засега трима, без да броим котката. Но човек никога не знае какво му се готви, нали?

 

алис

 

Деца и домашни любимци – да или не?

Разбира се, че да. Ако в момента попитате котката, може да се оплаче от тормоза над опашката й, но въпреки това любовта между двете е осезаема.

С какво искате да се занимава вашето дете, когато порасне?

Надявам се да запази част от детското си любопитство към света, да подхожда с ентусиазъм към всичко, което й е интересно.

Кои са нещата, които сте мислили, че никога няма да правите като родител, а… правите? Поддавам, когато реве, за да постигне своето. Усещам, че й угаждам прекалено понякога, но трудно се въздържам. Ако помните котаракa от „Шрек“ и дарбата му да хипнотизира хората с големите си зелени очи, знаете в каква клопка съм попаднала.

Кои са книгите, които вярвате, че всяко едно дете трябва да прочете?

Списъкът е дълъг, но ако трябва да отговоря първосигнално – първият образ, който ми изплува, е този на Пипи Дългото Чорапче. Признавам, че съм пристрастна към рижавите хора, но героинята е наистина страхотна – дива, будна, забавна, любопитна. Към нейния образ мога да добавя още няколко колоритни такива – тези на Алиса, Ян Бибиян, Том Сойер, Роня, Карлсон, Лукчо, Мечо Пух. Трогателни са и историите за „Малката кибритопродавачка“ и за Реми от „Без дом“, а се надявам че този списък от вечни класики ще бъде допълван и от очарователни съвременни детски книги.

 

hris

 

Кой е най-затапващия въпрос, който ви е задавало вашето дете?

Почти всеки един неин въпрос затапва нас с баща й, защото все още използва основно бебешки и ние просто не я разбираме. Трябва да видите напрежението, изписано по лицата ни, когато чуем от дъщеря си порой от думи с въпросителна интонация и поглед, настояващ отговор. Стараем се, повярвайте, но научаването на чужд език изисква време, особено ако не разполагаш дори с буквар.

 

 

 

 

 
 


Повече информация Виж всички