Годишен наръчник по патриотизъм за деца

| от Мария Касимова |


Преди години беше задължително едно дете да е чавдарче, пионерче, комсомолче. После тъкмо да стане европейче и дойде нова мода – да е патриотче. Ама не просто някакво си там родолюбче, дето знае наизуст “Аз съм българче”, ами националистче – на сън да го бутнеш, да знае, че от България по-хубаво няма, от българина по-умно не се ражда и че сме древен народ, който е направил всичко пръв!

При тези нови обществени условия е важно да се погрижим децата ни да са подготвени за бъдещето си на българи-патриоти и още от детската градина да ги възпитаме в дух на познаване, уважение и активно препредаване на традициите ни.

Ето защо е крайно време в детските градини да се въведе строг ред на следване на обичаи, в които децата активно да участват. За целта се обръщаме и към най-свидния човек за едно българче – неговата майка юнашка, следвана от достолепния баща с неговата татюва десница – за да ги въвлечем в празничния български календар на свидната им рожба и да ги направим съпричастни към отбелязването на патриотичните дейности в българската държавна, традиционна детската градина.

Ето списък с необходимите помагала и предмети за всяко българско дете на възраст, подходяща за посещение на детско учебно заведение.

6 януари, Йордановден

Хвърлянето на кръста тази година го минахме, но много молим за догодина всяко семейство да подготви съответно за малките патриотчета – народна носийка от близък на роднините на детето български край, дървено кръстче с размер на детска ръка, бански, цълвулки и джапанки, хавлиена кърпа и малко ямурлуче.

По желание в народната торбичка на детето за “Водици” може да сложите още плувна шапка (за предпочитане с цветовете на трибагреника и/или българския герб), която обаче трябва да може да стои под овчия калпак. Тъй като момченцата ще биват хвърляни в басейна на градината, за да хванат кръста, добре е да могат да плуват.

Ако не могат, ангажираме се да осигурим учители по плуване, които да ги вадят от водата малко преди да се удавят. Идеята на педагогическия съвет е всяко момченце да си хване кръст, както и да хване по един за всяко едно от момиченцата, с цел равен старт за всяко българче. Затова изискваме от всеки родител да изпрати детето си с кръста му още предния ден преди ритуалното влизане във водата.

За по-болнавите деца може да подготвите термусче с греяно вино с черен пипер, с което съответно да се сгреят след изпълнението на изконните обичаи.

18 януари, Атанасовден

За този ден е важно децата, които са се разболели по Йордановден, вече да са здрави. Молим ви, за този важен празник в българския календар да подготвите за детето си: една кутия кибрит от по-големите; наръч съчки или дървени трупчета (колкото може да носи); бели ризи за момченцата; песнопейки за любов, женитба и плодородие за момиченцата.

Добре е всяко семейство да подсигури по един малък пожарогасител, тъй като в този ден, по стара народна традиция, ще запалим огньове в двора на градината, които момчетата ще прескачат, докато момичетата им пеят. Момчетата ще бъдат голи по ризи, защото така повелява обичаят за здраве, тъй като някога момците показвали на земята, че не се страхуват от нея. Тъй като момиченцата ще трябва да берат бръшлян, кукуряк и кокичета, умоляваме родителите на женски патриотчета да предават всяка година до края на септември на съответната учителка пакет, в който се съдържат луковици на кокичета и минзухари, семена на кукуряк и разсад на бръшлян.

В случай, че годината е сурова и ден преди Атанасовден все още нямаме реколта от дарените от родителите растителни обучителни материали, молим да предвидите в багажа на детето си и по една саксия от трите вида растения. Педагогическият съвет прави това, за да може да има равенство между мъжките и женски задължения в изпълняването на ритуала, тъй като ценим европейските ценности за равенство между половете и държим то да се възпитава от детство, наравно с българщината.

1 / 14 февруари, Трифон Зарезан

На коя от двете дати ще се празнува празникът ще се установи след родителска среща, на която ще се направи явно, демократично гласуване в съответствие с евроценностите. За празника е нужно всяко дете да носи малки лозарски ножички, млада лозичка, по две стъклени чаши за червено вино (една за него и една за член на учителския колектив) и бутилка българско червено вино. За Ваше улеснение при избора десет дена преди празника ще даваме по децата списък с добрите реколти и винарни.

За децата, тъй като все още не са изградили стабилен вкус към виното, пратете домашно вино в малка пластмасова бутилка (330 мл) от минерална вода, като задължително сложете различна капачка (например от кока-кола или швепс), за да могат домакинките да ги различават от доставената в училище минерална вода за децата. В този ден пратете децата на градина с гумени ботушки и по една малка права лопата или търнокоп (по избор), за да могат да подрежат и окопаят лозниците в експерименталния гроздов масив, посаден на мястото на стария детски пясъчник.

Тъй като в този ден децата ще пият български мавруд, добре е у дома да ги тренирате в пиенето още от Коледа. В този ден молим всички родители да приберат децата си по-рано, около 13.30 ч. с оглед на евентуалната възможност някои от тях да проявят лошо пиянство и така да притесняват останалите деца. Тъй като европейци не подкрепяме насилието, настояваме децата с невъздържано поведение след употреба на алкохол да не идват в този ден на градина.

Ако във вашето семейство се празнува Свети Валентин (ние като българи не го празнуваме, но сме толерантни) и държите детето Ви да отбележи именно него, уведомяваме ви, че това ще стане в извънкласна форма в часовете по английски език. За там е необходимо да снабдите детето с някой от следващите ритуални предмети: плюшено червено сърце, пухкаво кученце с розова панделка (за предпочитане живо, ще ги дарим за тричане), флакон с течност за сапунени мехури, розови очила, каквото и да е, на което пише I LOVE YOU.

Държим да отбележим, че педагогическият съвет не поддържа изпълнението на тази традиция и затова не я включва в официалния патриотичен календар на българщината.

19 февруари, обесването на Васил Левски

Тъй като този ден се чества отдавна в градината, ще ви съобщим само някои нововъведения тази година. По идея на директорката майките на момичетата от първа и втора група трябва да приготвят по една погача с образа на Апостола. От бащите на децата на същата възраст очакваме по една заколена и изпечена кокошка (моля ви, пазете агнетата за 6 май, нека не бъркаме традициите!).

Родителите на по-големите деца молим да се разделят в две групи по желание – групата “Апостоли” да направи макет на обесването на Васил Левски, а група “Дякона” – макет на сцената със залавянето на българския герой в Къкринското ханче.

3 март, Освобождението

За този най-специален ден в календара на българщината молим децата с турски, ромски, арменски, еврейски или всякакъв друг небългарски произход (особено тези с видими белези на друга раса) да не идват на градина. За тях ще има организирано отделно мероприятие, най-вероятно спортен празник, в Борисовата градина, Южния парк или в “Музейко”. За изконните българчета присъствието е задължително.

По-пълничките момченца (над 50 кг, така че кажи-речи всичките) да носят със себе си и по един малък макет на черешово топче. Останалите по-слаби момченца трябва да имат умалени пушки кремъклийки и набор ножове, за да се разиграе получаването на кървавото писмо и Баташкото клане.

Тази година портиерът на градината ще подготви за децата и представяне на подвига на Кочо Честименски, така че във връзка с психическото здраве на бъдещите българи е добре у дома да сте ги запознали с историческите подробности около този героичен за историята ни акт.

25 март, Благовещение

За първи март двете кълбета червена и бяла прежда са ясни, затова не ги отделяме в отделна точка. За Благовец обаче е нужно следното: тъй като на този ден трябва да се стане рано, за да не те закука кукувицата, докато си в леглото, децата трябва да са в градината от четири часа сутринта. Пристигналите след този час, да носят по един пакет бяла захар за поръсване на стаята и леглата им, за да се избегне прокобата, че ще боледуват много през годината.

Родителите на най-отличните в традициите деца да подсигурят още две живи кукувици, които по време на учебните занятия трябва постоянно да кукат. След празника ръководството поема ангажимента да ги препарира.

Великден

Тъй като празникът винаги е в неделя, ние ще празнуваме цялата седмица преди това. Всяко изконно българче трябва да последва родовата си кръв и да сподели с другарчетата си как се боядисват яйцата в неговия дом. За целта в сряда, когато взимате децата си, носете по една кора пресни, бели яйца, които лелките ще сварят на следващия ден, и по две пакетчета боя. Бутилки олио за лъскане не носете – ще има останало от кръщенетата на нашите питомчета през годината. Всяко дете трябва да има още престилка (в националните цветове или битова).

В първия работен ден след празниците (вторник или сряда) ще ви очакваме цялото семейство заедно с децата ви, всички облечени в народните си носии, за традиционното хоро около детската градина. За целта ви препоръчваме да запишете децата си още от есента на ателието по народни танци, а вие самостоятелно или в група да усъвършенствате уменията си в основните български хора.

За ваше улеснение учителката по акордеон отваря свое ателие по фолклор за родители – за записвания: г-жа Фердинандова, в учителската стая.

6 май, Гергьовден

За разиграване на традиционната, изконна сценка “Свети Георги убива змея”, моля пратете момчетата с железни доспехи и копие! Момичетата ще играят Ламята, затова още на 8 март майките, поканени на тържеството в детската градина, трябва да създадат организационен комитет по ушиване на митичното животно. Материалите за направата се подсигуряват от патриотично настроени активисти сред родителите.

24 май, Ден на Книжнината

Вместо обичайните тържества за този величествен празник, тази година ще изпълним вековната българска традиция “изписване на български букви с цветен спрей по основни български исторически сгради и паметници”. За целта сме разделили децата в два лъча, които ще тръгнат поотделно – единият от Народната библиотека, другият от Народния театър (ако не знаете къде се намират тези сгради, ще приложим и карта от Google maps) – и които ще се съберат пред Народното събрание.

Всяко питомче на нашата престижна държавна градина трябва да бъде облечено в дрехи с джобове, където да държи поне три спрея в различни цветове (за предпочитане бяло, зелено, червено). По даден от директорката знак след масовото изпълнение на “Върви, народе възродени” децата трябва да се спуснат към сградата на парламента и с детски викове на възторг (ибре, дебре, убре, бря-бряяяя, уха, ух, бабачкоооо) да изпишат три български букви (печатно и ръкописно) на стените му.

Някои трибуквени комбинациине се толерират и ще бъдат санкционирани.

24 юни, Еньовден

Въпреки че това е предимно момичешки празник, ние, като институция, възпитаваща евроценности, не подкрепяме сексизма и хомофобията. В този смисъл децата, виждали някога в живота си хора с неправилна сексуална ориентация (на живо, по телевизията или на плакат), трябва задължително да участват в ритуала за пречистване от лоша енергия и превенция срещу заразяване с хомосексуазилъм.

Иначе момиченцата трябва да се явят в детската градина преди изгрев слънце, боси, по бели нощници и с венчета на главите. Момчетата също ще бъдат включени в ритуала – те мълчаливо ще носят кошниците, където ще се събират билките. За брането им тази година сме говорили със стопанството на Национален парк “Витоша”, които ще ни подсигурят поле с еньовчета само за нас.

В партньорство сме с частна детска градина, където децата ще берат жълт кантарион и смрадлика от личните селскостопански масиви на бащата на едно от децата в трета група. В края на деня, преди ритуалното хвърляне на мълчани венчета в Перловската река, двете градини ще се обединят, за да разменят билки в знак на племенна единност и осъзната българска идентичност.

През лятото децата са във ваканция, но за да не я прекарат по антибългарски и непатриотичен начин, ръководството ще ви снабди с празничен летен календар и обяснения в неговата ритуалност. Така, докато сте на море в Гърция, в Дисни в Париж или на туристическа обиколка в Щатите, ще знаете какво и как да правите, за да показвате на света, че сте българи, като заедно с това давате добър пример на наследничетата си.

Задължително трябва като родители да сте готови и за спонтанно хоро около световен паметник на културата или например изпълняване на лятна версия на “Водици” с влизане във фонтана ди Треви, Женевското езеро, реките Хъдсън, Нил, Амазонка и Днепър или Ниагарския водопад. Най-малкото, което можете да направите, е да изпишете където ви хареса (стига да е на видимо и значимо място) “ЛОКО Сф”.

За Коледа молим да предадете по децата си средното: пакет боб, сухи червени чушки, бял ориз, подправки. За направата на киселото зеле ще се организираме още от октомври, когато ритуално ще го положим в мазето на градината в изконни български пластмасови бидони, където децата, под наблюдението на учител и училищен психолог, ще го преточват по график.

Зелето е дар от частната детска градина, с която сме в партньорство, и по-специално от бащата със селскостопанския бизнес. Той ще подсигури и двете прасета, които ще заколим всички заедно – родители, деца и учители – в двора на градината, на 22ри декември. Така децата ще са готови за домашното колене на прасе три дена по-късно, а докато пърлим, дерем, печем, обезкостяваме и ядем животното, ще пеем български народни песни (“Излел е Делю хайдутин”, “Бяла роза”, “Вечеряй Радо”, “Едно Ферари с цвят червен” и др.), ще правим бели магии за черни дни и ще си предаваме традиционната българщина от поколение на поколение.

За да направят празника ни още по-изконно роден, бабите на Саманта, Джонатан, Кевин, Ева-Луна и Барбара ще плетат чорапи и ще правят пръжки. Музиката ще е от ютюб, така че молим родителите да купят по един смартфон на децата си (ако все още нямат), за да можем да я пуснем. Всичко това ще отпадне, ако от побратимената частна детска градина ни организират изпълнение на живо.

При тях учи синът на Софи Маринова, така че има голяма вероятност тя да пее на тържеството ни, заедно с цигански оркестър. Така ще можем и да демонстрираме пред Европа, че нашите ценности са ни важни, но ги споделяме с чувство на интеграция към малцинствата.

Благодарим ви за това, че ни подкрепяте в нашата мисия да превърнем децата в истински българчета! Вярваме, че само всички заедно ще постигнем една обща, единна, непобедима и несравнима с никоя друга нация по света! Да живее българщината!

Ръководството на Детска градина “Европейче”