Един простичък фокус ни спасява от вечното „няма пък“ на детето

| от MamaMia |


Имали ли сте някога ден, в който детето да не слуша абсолютно нищо, което казвате? Отговорът му за всичко е „няма пък“, а вашето волско търпение се изчерпва? Усещате как ще избухнете. Ако е така, не сте сами, всички сме били там. И ако обичайните ви реакции не работят, може би е време да промените начина, по който се изразявате.

Децата реагират на езика, който използваме към тях. Ако този език е негативно оформен, тогава не бива да се изненадваме, когато отговорът също е потопен в негативност. (Отново повтаряме, всички родители сме били в такава ситуация! Вие не сте лош родител, ако ви се е случвало да избухвате.)

Кристал Славин, инфлуенсър на положителното родителство, която можете да намерите в Instagram, споделя прост, но въздействащ „фокус“ за промяна на детското поведение в по-положителна посока. За целта се изисква родителят да преформатира своите послания, които започват с „не“, с друг тип наратив. „Когато – Тогава“.

„Понякога простото преформулирането на вашия речник и начина, по който молите детето си да направи нещо, наистина може да има голяма разлика в начина, по който реагира, разказва Славин. „Открих, че това е наистина полезно.“

Тя дава и няколко практически примера как да приложим този съвет в ежедневието и да се отървем от това вечно „няма пък“ на детето.

  • Вместо „Трябва да си обуеш обувките, преди да излезеш навън“, опитайте „Когато си обуеш обувките, тогава ще излезем навън“
  • Вместо „Не можем да отидем в парка, докато не си разчистиш бъркотията“, опитайте „Когато прибереш всички играчки, тогава ще отидем в парка“
  • Вместо „Без телевизия по време на хранене“, опитайте „Когато приключиш със закуската, може да погледаш телевизия“
  • Вместо „Не може да караш колело без каска“, опитайте „Когато си сложиш каската, тогава може да излезем с колелото“

Това наистина е мого проста корекция в изразяването, но може да направи цялата ви комуникация с детето различна. Когато изискваме нещо от децата си, първият им инстинкт е да го отблъснат – особено ако е нещо, което не искат да правят. Когато използваме конструкцията „когато – тогава“, това им дава усещане за контрол. Не казваме, че не могат да направят нещо, казваме, че могат веднага след като изпълнят първата задача. Ще работи ли това 100% от времето? Вероятно не, нищо не работи през цялото време. Но ако имате дете, което се съпротивлява да прави неща, които поискате, това може да е лесната промяна, от която и двамата се нуждаете.

Вижте още:

Попиващият детски ум е вашето огледало: харесва ли ви какво виждате?