Децата, които пропускат закуската, имат недостиг на важни хранителни вещества

| от MamaMia, по БТА |


Екип от учени от Кралския колеж в Лондон откри, че децата, които пропускат закуската, имат недостиг на важни хранителни вещества.

Майките са прави – закуската е наистина важна. Без нея децата и тийнейджърите не могат да си набавят задължителното количество хранителни вещества.

Изследователите използваха дневници за храненето, в които вписваха режимите на повече от 800 деца на възраст между 4 и 10 години и почти 900 деца на възраст между 11 и 18 години. Периодът, в който са ги наблюдавали, е от 2008 до 2012 година. След това експертите сравниха нивата на основните хранителни вещества, които приемали участниците и препоръчителните количества, посочени в британски ръководства по хранене.

Дефиницията за закуска за целите на изследването е консумирането на над 100 калории храна между 6 и 9 часа сутринта.
Деца, които пропускат закуската, са с по-ниски нива на фолиева киселина, калций, желязо и йод. В организмите на почти една трета от тях няма минималното препоръчително количество на желязо. За сравнение само 4 % от хранещите се сутрин деца имат този проблем.

Специалистите откриха, че около 7 % от децата на 4-10 години пропускат редовно закуската, а при подрастващите делът обхваща повече от 25 %. Разликата вероятно се дължи на факта, че родителите оказват по-голямо влияние върху по-малките.