Бременността като тренд

| от |


Преди една седмица в публичното пространство се завъртя статия на Ваня Шекерова – редактор в списание ЕVА, по повод бременните жени. Разбира се, на секундата върху нея се изля целият хейт, който може да се побере под едно писание, че и отгоре. Уважавам Ваня, въпреки че я познавам бегло и до голяма степен съм съгласна с някои от нещата, които бе написала в злополучния си материал „Бременност на промоция“.

Няма да коментирам световните знаменитости, тъй като те с един пост в Инстаграма си или корица по гол корем могат да отгледат детето си до 18-годишна възраст. По-скоро не съм съгласна с поведението на местни „звезди“, които парадират с все още нероденото си дете. Точно това парадиране „зарази“ нормалните дами и се превърна в тренд. Бременността не е модна тенденция, а е нещо свещено.

Всеки има право да носи каквито си поиска дрехи, но не смятам, че най-красивата гледка е „бременна жена с тениска XS и къса пола“. Като изключим факта, че не понасям пъповете на бременните жени (това си е лично мой проблем), като че ли по-нормално ми се струва да сложиш дълга, бяла, дантелена рокля. От една страна ще стои доста по-елегантно върху така или иначе наедрялата женска фигура, от друга е по-добре в горещите летни дни да се носят светли и широки дрехи – от здравословна гледна точка.

По повод споменаването на Деми Мур, Ани Лейбовиц и сесията й за Vanity Fair не смятам, че някой има различно мнение от мен, че всяка жена наедрява по различен начин по време на бременността си. Има много известни личности, които са приличали на китове по време на деветте месеца и в това няма нищо лошо – всяка дама има различна структура. Не можем да очакваме, че всички жени на планетата земя са копия на Деми Мур, Синди Крауфорд, Ева Херцигова или Роузи Хънтингтън-Уайтли.

Освен това техните фотосесии и разголвания пред известни фотографи, които след това биват публикувани в още по-известни световни издания, са част от работата им и публичния им образ. Всяка дама може да си направи сесия, докато е бременна, за да запечата великия момент, но тази сесия би следвало да си остане за лично ползване и това е напълно нормално и естествено. Да се разхождаш в софийското метро все едно си пред обектива на Ани Лейбовиц – не е нормално.

Относно продажбата на бременността, българските звезди злоупотребяват с все още неродените си и нищо неподозиращи отрочета, за да получат 1000 лева от марка пелени или крем за стрии. Имаше един случай в чужбина, в който семейство публикува снимка на дъщеря си в социалните мрежи и след това тя реши да ги осъди, защото не е дала съгласието си за това. Новородените и бебетата нямат възможност на подобен избор – да съм звезда в Инстаграм или не, затова популярните им майки решават вместо тях. Много от нас биха казали „Защо не?“, ние пускаме снимки на децата си в социалните мрежи. Да, но не ги пускате с цел продажба или с идеята да бъдете затрупани с безплатни пелени с пелени до края на живота ви. Това е продажба на същество, което не подозира, че ще бъде продадено.

И тук не става въпрос за толерантност, защото в нашата страна тази добродетел не се среща често. При положение че бременните се чувстват онеправдани, очакват хората да им стават в онзи същия трамвай или в автобус 204, нека поне се държат като бременни, а не като нахакани тийнейджърки, вечно сърдити и в нисък старт да хейтят всичко, което им се изпречи на пътя.

И тъй като един от коментарите на статията гласеше „Какво, бременните вкъщи ли да си стоим“…не, не е нужно, но поне се дръжте като такива, а не като пъпчиви пубери.