Как ще си спомните за Тери Пратчет днес?

| от Хрис Караиванова |


Ако днес Сър Тери Пратчет беше жив, той щеше да празнува 69-ия си рожден ден. Един от най-обичаните автори във Великобритания, а и в световен мащаб, мистър Пратчет остави след себе си страхотни комични произведения като поредицата „Светът на диска“, започнала с „Цветът на магията“.

В случай, че днес ви се иска по някакъв начин да отбележите живота и творчеството на Тери Пратчет, има няколко начина да го направите. Първият е да се регистрирате в онлайн събитието, което подготвя британското издателство Puffin и да гледате на живо как ученици от Кралството отправят въпросите си относно необятния свят на Диска. На любознателната детска аудитория ще отговаря дясната ръка на Тери Пратчет, Роб Уилкинс.

За феновете на великия фентъзи пионер, Engagesciences.com е подготвил още една опция да си спомним за него. Авторите на уебстраницата пишат: „Тери ни вдъхнови да бъдем по-добри хора и да променяме света. Докато приближаваме датата, на която щеше да бъде 69-ия му рожден ден, каним неговите фенове да дадат обещание Да Бъдат Повече Тери“. Механизмът е прост – пишете името и фамилията си в празните полета, след което и обещанието, което давате. Създателите на страницата са посочили примери като „Ще бъда пламенен и смел“, „Ще поставям под съмнение първите си помисли“ и „Никога няма да се отнасям с хората като с предмети“. Накрая, когато изпратите обещанието си и въведете своя имейл, ще получите следното съобщение: „Благодарим ви. Ще споделим някои от обещанията на Фейсбук страницата ни на 28 април, докато вдигаме чаша за любимия си автор. Липсваш ни, Тери.“

Последният вариант, който сме приготвили да ви предложим, за да си спомните за Тери Пратчет, са някои наши любими негови цитати, които със сигурност са ви забавлявали, а и са ви дали доза мъдрост, докато сте се потопили в магичния и неповторим свят на Диска. Несъмненено можете да ги използвате и за статус във Фейсбук на днешния ден.

Винаги съм смятал, че трябва да лъжем полицаите; това е толкова добро за душата и, наистина, добро за полицаите.

Светът е ужасно лош и изключително труден и всичко, което можеш да направиш е просто да дадеш всичко от себе си.

Ако истината не беше това, което ти се искаше, ти я преобрази в друга версия на истината.

Не бива да мисля твърде много за политика, това може само да те разболее.

Ако разправяш на хората, че са потиснати, си създаваш два отделни типа врагове: хората, които потискат и нямат намерение да спират, и самите потиснати.

Не можеш да изключиш хитростта си, когато си пожелаеш.

Тя имаше повече зъби отколкото мозъчни клетки, а нямаше много зъби.

Невероятно е колко много може да се научи от един поглед, или изсумтяване, или дори от пръдване, ако се вметне в разговора на точното място.

Беше много необичайно за Баба Сболки да каже повече от едно изречение. Тя използваше думите сякаш струват пари.

На пръв поглед винаги виждаш това, което наистина е там, а не това, което тиквата ти казва, че трябва да е там.

Задачата на бабите е да са щастливи, когато внуците им дават неща.

Не можеш да кажеш на някой, който си е боядисал половината лице в синьо и носещ меч голям колкото него самия, че всъщност не си вещица. Просто не можеш да го разочароваш по този начин.

Магията не престава да бъде вълшебна, само защото разбираш как се прави.

А имаше ли в книгата истории за хора с кафеви очи и тъмна коса? Не, не, не… русите хора със сини очи и червенокосите със зелени очи бяха тези, за които се разказваше. Ако си имал тъмна коса, най-вероятно си бил чирак на дърводелец или нещо подобно. Или доячка.