5 книжни заглавия за активно лятно четене

| от MamaMia |


Това лято, преди да отлетиш за някоя топла точка или да се пренесеш на родно или чужбинско черноморие, бъди добре заредена с книги. Защото лятното четене е като лятното къпане – наложително е и е добре да се прави всеки ден. Дори по два пъти на ден. За целта ние имаме кратък списък от пет заглавия, с които потенциално може да прекараш няколко чудесни часа.

„Овчарската корона“, Тери Пратчет

213365_b

Последната книга на писателя сър Тери Пратчет с истории от Света на диска „Овчарската корона“ предизвика очакван интерес у нас и се задържа в Топ 3 на най-продаваните книги в книжарниците. Ето и парче от синопсиса:

„Някъде из дълбините на Кредище се надига трус. Бухалите и лисиците го долавят със сетивата си, а Тифани Сболки го усеща с ходилата си. Стар враг набира сила. Дошло е време за раздели и начала, за стари и нови другарства, за заличаване на пределите и за смяна на сили. Сега Тифани стои между светлината и мрака, насред доброто и злото.“

„Всичките наши тела“, Георги Господинов

40103728._UY630_SR1200,630_

Най-новата книга на Георги Господинов няма как да не намери място в препоръките ни. Писателят, на когото дължим „Естествен роман“ и, най-вече, „Физика на тъгата“, винаги ще има място в класациите и душите ни. Избрани автобиографии, Преброяване на нощната стража, Трите пъти в които Х.Х. беше щастлив, Страхът на коректорката от грешка, Петел в Пирогов, Гинко Билоба в Ню Йорк, Ангелът на непрочетените книги… Това са само част от заглавията в книгата, които вече носят историите в себе си.

„Не се отказвай“, Харлан Коубън

neseotkazvay3

С неподражаемо майсторство и емоционално напрежение, Харлан Коубън ни води през лабиринта от големи тайни и малки лъжи, способни да унищожат една връзка, едно семейство и дори един град в този нов трилър. Претенциозни сме на трилъри заради доброто ниво, на което сме свикнали от големите майстори, които наистина творят чудеса. Харлан Коубън е един от достойните съвременни представители на жанра. Категорично.

„Ето така я губиш“, Джуно Диас

eto-taka-ya-gubish-9786191710386

Джуно Диас е носител на „Пулицър“ за литература, а това е първият му сборник с разкази у нас. Дългоочаквана и чудесна, тази книга съдържа истории, които могат да ти скъсат сърцето, да те разплачат и понякога дори да те разсмеят. Как я губиш и защо, какво се случва и как тялото ти буквално страда… Джуно Диас намира думите, с които да изрази най-силно най-простите емоции, каквито са обичта и любовта.

„Одеса Стар“, Херман Кох

odesastar3

Херман Кох е холандския майстор на ежедневното напрежение. Той може да направи история от всяка дребна на пръв поглед случка, която нормалният човек ще подмине с лека ръка. Това е най-новият му роман на родния пазар и подобно на предишните му – „Вечерята“ (който трябва да се прочете), „Уважаеми господин М.“ и „Вилата с басейна“ – и „Одеса“ е на пръв поглед тривиална история, която преминава в лудешко пробягване между двама стари приятели и мечтите, които понякога е добре да не се сбъдват.