„С жена ми никога не се караме. И вие можете“

| от Трой Стоункинг, GoodMenProject.com |


Независимо какво сте чели в някоя книга, чували от брачен експерт или вярвате, наблюдавайки двойките (и дори собствената си връзка) – караниците не за нещо неизбежно в брака. Можете да имате красив, здрав и смехотворно щастлив брак… без каране.

Малко предистория.

Моите родители спореха яростно през по-голямата част от детството ми. Преди 12-годишния ми рожден ден мама си тръгна и те се разведоха. Не искам да обвинявам нито единия, нито другия – като всеки един от нас, те са си имали собствени проблеми. Въпреки това разводът им беше най-болезненото нещо, което някога съм изживявал. Заклех се, че никога няма да докарвам на децата си или на жена си това преживяване.

Знам, че много хора приемат, че всяка двойка се кара по време на брака си. Наистина повечето двойки го правят. Но не всички. Има процент, които е относително малък, но опровергава тенденцията. Искаме и вие да се присъедините към нас. Това крие голяма радост и могат да се избегнат много главоболия.

Трябва да се подчертае, че жена ми и аз не винаги сме съгласни по различните въпроси. Съгласни сме един с друг в 90% от времето, но има изключения. В такива случаи обсъждаме нещата (без да викаме или да се гневим) и стигаме до решение. Наистина е точно толкова просто. Нека ви кажа защо (и как) успявам никога да не се карам с жена си:

1. Да се караш е незряло

Да си кажем право нещата. Когато децата не получават каквото искат, те викат и плачат, и казват ужасни неща. Нека ви попитам нещо. Вие викате ли на вашия шеф? Вие крещите ли на касиера в хранителните стоки, когато обслужва клиентите бавно? Не, не крещите. Вие се отнасяте с тях с уважение.

А не трябва ли човекът, когото обичаш най-много, да бъде онзи, когото уважаваш най-много? Не се поддавай на изкушението да губиш цялата си социална любезност, когато пристъпиш прага на дома си. Казвам „моля“ и „благодаря“ на съпругата ми за всичко, което тя прави за мен. Ти си мъж, а не дете. Можеш да избереш да й покажеш доброта, не егоизъм.

2. Карането не решава проблемите, а ги създава

За какво се карате? За пари? Как да отгледате децата? По какъв начин да бъде поставяна тоалетната хартия? Карането не подобрява нещата, просто обгражда темите с наранени чувства и сълзи от разочарование. Когато гневът пламне, това не помага на ситуацията, а я влошава.

В този момент някой психолог чете този пост и си мисли: „Бракът на този човек е в опасност. Всички тези задържани чувства в крайна сметка ще доведат до експлозия в епични пропорции!“ Не е вярно. Моята съпруга и аз сме женени от близо 25 години. Нито един от нас не си спомня за караница поне през 22 от тези години.

Дали имате различия? Разбира се! Но как се отнасяте един с друг в тези моменти показва дали ти пука повече за себе си или за другия. Обсъдете различията си, бъдете мили и раздаващи се. Нежността е ключът.

3. Обичам я

Не съм перфектен. От време навреме и аз чувствам фрустрация. Но знам как да я премахна. Аз съм религиозен човек. Моленето ми позволява да се освободя от тези проблематични усещания.

Освен това не мога да се държа грубо с нея. Тази жена е най-прекрасният човек на земята за мен. Бих ли й повишил глас? Бих ли влял страх в сърцето й с неконтролируеми изблици? Не! Показвам й любовта си, като правя каквото мога, за да бъда мъжът, от когото тя се нуждае. Вашата съпруга ви вижда в най-добрата и в най-лошата ви светлина. Ако винаги си напомняш колко много я обичаш, тогава твоето най-лошо ще изглежда като твоето най-добро.

4. Аз съм пример

Имаме две деца, и двете момчета. Те са възрастни хора сега и най-малкият е женен със своя съпруга. През цялото си детство те са живели в дом, където тяхната майка и баща са се обичали силно. Те знаят, че на моменти нещата са били тежки финансово и не сме имали всичко, което сме желали, но те не са се притеснявали за връзката на родителите си. Те никога не са живели в страх от развод у дома. Моята жена и аз сме пример за тях, който те следват и това не беше случайно.

Вижте още: 7 мита за децата и развода

Ако си женен мъж, ти си също така и пример. За твоите деца, ако ги имаш; почти сигурно за други двойки и за обществото като цяло. Бъди мъжът, на когото другите мъже се опитват да подражават. Бъди мъжът, който прави комплименти на съпругата си както в нейно присъствие, така и когато я няма. Кажи на другите колко много я обичаш! Нека онези, които се женят след теб, да видят каква красота е възможна във връзката.

Аз перфектен ли съм? Не. Нашият брак перфектен ли е? Не. Дали понякога не сме съгласни един с друг? Разбира се. Но не се караме. А вие? Може би е време да преминете от каране към обич. Ако ние можем да бъдем щастливо женени без да се караме, можете и вие. Можете да го направите. Хайде, вървете сега и я обичайте..!