7 мита за децата и развода

| от MamaMia |


Статистиката е категорична: половината от браковете в България завършват с развод.След тежка раздяла, не е рядко родителите да започнат да поставят своите собствени драми на първо място, забравяйки за нуждите на децата. А те именно най-тежко понасят развода.

Неглижирането на проблемите на децата, води до множество грешни стратегии и до неясноти кое е правилно и кое не, що се отнася до възпитанието и споделянето на отговорности.

Ето кои са най-големите неистини и митове за отглеждането на децата в разделени семейства.

Мит 1: Ако се разведете, докато децата са малки, те няма да се травмират

Доста популярно е схващането, че ако двойката се раздели през първите две-три години от живота на детето, това ще минимализира щетите върху психиката му. Но истината е, че някои деца дори в тези начални години вече имат оформено отношение и към двамата си родители, затова и изживяват травмата от липсата на единия много силно. Независимо, че може да не разбират точно какво се случва, бебетата и малките деца усещат проблемите на емоционално ниво.

Изводът е: възрастта на децата не е толкова от значение, колкото дали разводът е проблемен.

Мит 2: Разделените родители трябва да имат различни правила и изисквания към децата

Най-доброто за детето след развода е да усеща споделена обща грижа от страна и на двамата си родители. Например ако майката е забранила използването на таблет за известно време, е добре това да се спазва, дори когато детето е в къщата на баща си.

Ако нестабилността в отношенията между двамата родители се прехвърли върху възпитанието, целият детски свят ще бъде разклатен. Общите правила са най-доброто, което може да се случи след развод. Ако двамата родители имат общи очаквания към детето и са съгласни на споделена отговорност при евентуални проблеми, всичко ще мине леко и безболезнено. Ако дисциплината и правилата са твърдо уточнени и останат постоянни, децата ще се чувстват по-сигурни. Споделената отговорност също така означава, че никой от двамата родители няма да се изкуши да поеме ролята на „добрия“, само за да покаже, че другият е „лош“.

Мит 3: Половината ваканция с майката, а другата половина – с бащата, е добро решение

На пръв поглед идеята да се подели ваканцията на детето на две и половината да се прекарва с татко, а другата половина – с мама, не звучи толкова лошо. Проблемът е, че при преместването от един дом в друг по време на ваканцията, хаосът драстично се увеличава. С особена сила това важи за зимните празници.

Коледа при мама, Нова година – при татко гарантира напрежение, загуба на време и на ресурси. Вместо да разкарвате детето като панаирджийска мечка насам-натам, най-добре да обмислите как то да прекара повече време и с двамата си родители, без постоянно да се мести.

Мит 4: „Най-хубаво е да спестим на детето, че се развеждаме“

Много родители си мислят, че като нищо не казват, ще спестят негативните изживявания на малките. Добре, само че децата не са глупави. Те чисто и просто виждат истината: тате и мама вече не живеят заедно.

Затова и най-добрият начин да обясните на детето, че се разделяте, е да го направите заедно. Всеки един от двамата трябва да предложи версия за развода, която да е съобразена с възрастта на детето. И най-важното е да се обясни, че въпреки раздялата, то ще продължи да бъде много обичано и от двамата. Трябва изрично и двамата родители да подчертаят, че детето няма вина за случващото се. Разбира се, добре би било при тези разговори и двамата родители да си спестят жлъчните коментари един за друг и за отношенията си.

Мит 5: Децата получават основно емоционални травми от развода

Родителите, които се развеждат, обикновено се съсредоточават върху собствените си емоционални и психически проблеми. Но вместо това, е добре да помислят какво се случва с психическото състояние на децата им. Изследванията сочат, че освен емоционални травми, децата получават и здравни проблеми, особено ако родителите им са във вражда.

Според изследвания, децата на разведени родители по-често боледуват от грип и настинки когато пораснат. Стресът от развода може да се изрази чрез загуба на тегло, липса на апетит, стомашни неразположения, проблеми със съня и отслабена имунната система.Затова, осевен с психотерапевт, родителите, преживяващи тежък развод, е добре да направят и общ медицински прегледна детето.

Мит 6: Бебетата и малките деца не трябва да пренощуват при бащите си

Приема се, че когато разведените родители имат бебета или малки деца, е най-добре те да остават основно при майката през нощта. Идеята е, че ако детето прекарва нощите при бащите, връзката с майката може да се наруши.

Изследванията обаче сочат, че за бебетата и малките деца е добре да остават в дома на бащите си през нощта. Така не само се укрепва връзката с таткото, а и рутината около нощните навици помага на бащите да полагат повече грижи за детето. В последствие те научават и колко много труд изисква отглеждането на дете. В крайна сметка здравата връзка между баща и дете по-късно ще бъде от полза и за майката.

Мит 7: Децата трябва да знаят кой е „лошият“ родител

Често децата виждат родителите си като неизменна част от себе си.Когато двамата се разделят, детето се чувства сякаш част от него е атакувана. Това може да се отрази в чувство на гняв и вина за действията на хората, които обичат.

Именно затова и да се унижава другия родител пред детето, е подло, недалновидно и в крайна сметка може да има обратни последствия. Ако убеждавате сина или дъщеря си колко лош е бащата/майката това в един момент ще го тласне именно към него/нея. Доверете се на децата: нека единден те сами да разберат истината, водени от своето любопитство. Тогава те сами ще си съставят собствено мнение кой е „лошия“ родител.


Повече информация Виж всички